Kullanıcı odaklı geliştirmelerde bulunan Google, 2018 yılında birçok yeniliğe daha imza attı.
Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, kalite standartlarını daha da geliştirebilmek adına birtakım güncellemeler gerçekleştiriyor. Bunları yaparken de uyuma oldukça özen gösteriyor. Gelişen teknoloji ve akıllı telefonların da önlenemez yükselişi ile birlikte kendini buna göre revize ediyor.
Gelin şimdi hep birlikte hayatımıza yeni giren 2018 Google güncellemelerine bakalım
Google SEO rehberini yeniledi
Her geçen gün daha kaliteli içerikleri ve kullanıcıya faydalı içerikleri ön plana çıkarmak isteyen Google, gelişen güncellemelerin ardından arama sonuçları rehberini yeniledi. Neyi nasıl gösterdiğine dair detaylı olarak tüm bilgiler rehber üzerindeki yerini aldı. Ortalama 160 sayfadan oluşan rehberde merak edilen tüm yanıtlar bulunuyor.
Not: Bu rehber 2017 yılında yayınlandı ancak her daim elimizin altında bulunması gereken bir kaynak olması nedeniyle sizlerle paylaşma ihtiyacı duydum.
Bu rehberde işimize son zamanlarda daha çok yarayacak olan birkaç konudan bahsetmek gerekiyor. Yenilen SEO başlangıç rehberinde en çok üzerinde durulan konulardan bir tanesi Mobil First Indexing ( mobil öncelikli indeksleme ) yer aldı.
Google tarafından yapılan duyuruda sitenizi mobil kullanıma hazırlamanız ve buna stratejiler geliştirmeniz gerektiği açıklaması yapıldı. Mobil stratejiler kısmında 3 farklı uygulama kullanabilirsiniz.
- Duyarlı Web Tasarım ( Google tarafından önerilen )
- Dinamik Sunum
- Ayrı URL
Bizim de sizin için önerdiğimiz yöntem Duyarlı Web Tasarım uygulaması olacaktır. Sitenizin tüm sayfalarının aynı şekilde açılması gerekmektedir. Responsive tasarım olarak da bilinen bu yöntemle ( m.siteismi.com) gibi bir uzantıya ihtiyaç duymazsınız. Haliyle Google botları sayfayı ve öğelerini otomatik olarak algılayacaktır.
Google SEO rehberinde değinmek istediğim bir diğer husus ise HTTPS’ye geçiş.
Google tarafından yapılan açıklamada sitelerini HTTPS’ye geçirmeyen kullanıcıların sitelerinde ( Güvenli Değil ) ibaresi görülecek.
Bu ise kullanıcıların gözünde bir soru işaretine neden olacaktır. Özellikle e-ticaret siteleri HTTPS’ye geçiş yapmadığı takdirde büyük bir kayıp yaşabilirler.
Google Haritalar ve önemi rehberdeki yerini aldı
Rehber üzerinde yer alan bilgilerde bir önemli husus ise işletmeler için Google Haritalar oldu. Telefon kullanımının artmasıyla birlikte Google Haritaların kullanımı oldukça fazla arttı. Kullanıcılar, telefon veya işletme bilgileri gibi tüm gerekli bilgileri harita üzerinden öğrenebiliyor ve yol tarifi alabiliyor. Bu ise doğrudan işletmenin bilinirliğinin artmasını sağlamaktadır.
Google yenilen SEO rehberine buradan ulaşabilirsiniz.
https://static.googleusercontent.com/media/www.google.com/en//insidesearch/howsearchworks/assets/searchqualityevaluatorguidelines.pdf
Rehberdeki yeniliklere şimdilik burada son verelim. Biraz da gözle görülür ne değişiklikler var hep birlikte görelim.
Google Sesli Yanıt Sistemi
Google güncellemelerinde en çok önem verdiği konulardan bir tanesi de ‘Sesli Yanıt Sistemi‘ oldu. Hem Chrome tarayıcısı üzerinden yapılan sesli aramalar hem de Siri gibi uygulamalar üzerinden yapılan aramalar ile birlikte Sesli Yanıt Sistemi oldukça fazla rağbet görmeye başladı. Kolay yoldan sonuca ulaşan kullanıcılar bu sistemi oldukça fazla tercih etmeye başladı.
Google tarafından yapılan açıklamaya göre Google Asistant 400 milyon cihazda kullanılmaya başlandı. 2017 yılında yapılan bu açıklamanın ardından Google Asistant bu sene de oldukça fazla tercih ediliyor. Bunun en büyük kanıtlarından bir tanesi de Google yaptığı güncellemelerde Sesli Yanıt Sistemi’ne cevap veren siteleri bir adım öne çıkarması oldu.
Search Console Yenilendi
Bir süredir test aşamasında olan ve sadece bazı kullanıcıların hizmetinde beta aşamasında devam eden Search Console artık tüm kullanıcılara açıldı.
Search Console yeni tasarımında dönemsel olarak verileri artık kıyaslayabiliyor ve ona göre rapor oluşturabiliyoruz.
Webmasterların birçok işleve rahatlıkla ulaşabileceği Search Console üzerinde aynı zamanda marka aramalarını da gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan masaüstü ve mobil sorgularınızı da görebilirsiniz.
Google aynı zamanda 11 Nisan saat 19.00 sıralarında Twitter üzerinden bir haber daha paylaştı. Bu açıklamaya göre artık filtrelemeler daha organize bir şekilde yapılacak ve dışarı aktar seçenekleri de kullanılacak. Böylelikle alacağınız raporları doğrudan dışarı aktarabilecek ve daha düzgün bir şekilde elinizde veri bulundurabileceksiniz.
İlgili tweet
🔥 Search Appearance filter now available in the New Search Console 🙌 along with a few more visual updates:
⬇️Export option now available on validation details page
🏷️Exported compare columns now have labels pic.twitter.com/lYuQSVeftp— Google Search Central (@googlesearchc) April 11, 2018
2017-2018 AMP güncellemesi
Google tarafından yapılan bir diğer önemli büyük güncellemese ise AMP (Accelerated Mobile Pages ) yani Hızlandırılmış Mobil Sayfalar oldu. Bu güncelleme ile birlikte makaleler Google sunucuları üzerinden açılmaya başlandı.
Bu güncelleme ise daha çok haber siteleri tarafından tercih edildi.
Google Lighthouse güncellemesi
Daha önce PageSpeed Insights üzerinden site hızları kontrol edilirken Google tarafından yapılan güncelleme ile birlikte Lighthouse aktif oldu.
Google Lighthouse web sayfalarının kalitesini artırmak için Google tarafından yayınlanan ve Chrome Geliştirici Araçları içinde açık kaynak kodlu, otomatikleştirilmiş bir performans analiz aracıdır.
Eklenti için tıklayınız: https://chrome.google.com/webstore/detail/lighthouse/blipmdconlkpinefehnmjammfjpmpbjk?hl=tr
Yapacağınız testler ile sitelerin performanslarını ölçebilirsiniz.
Google açıklama kısmı uzatıldı
Google tarafından yapılan güncellemelerden bir tanesi de açıklama alanının uzatılması yönünden oldu. Yapılan güncellemede description ( açıklama ) alanı 320 karaktere kadar uzatıldı.
Google görsellerde değişik
Google bir yenilik de Görseller sekmesinde gerçekleştirdi. Daha önceleri aradığımız görsel üzerinde ‘Resmi Görüntüle’ seçeneği mevcutken şimdi ise ‘Ziyaret et’ seçeneği yer aldı. Resmi açıklama Twitter üzerinden Google tarafından yapıldı.
İki resim arasındaki farkı net bir şekilde görebilirsiniz.
Today we're launching some changes on Google Images to help connect users and useful websites. This will include removing the View Image button. The Visit button remains, so users can see images in the context of the webpages they're on. pic.twitter.com/n76KUj4ioD
— Google SearchLiaison (@searchliaison) February 15, 2018
Google görsellerde başlık dönemi
Google görsellerde başlık dönemi de başladı. Daha önceleri arama sonuçlarında site ismiyle çıkan görseller şimdi ise başlıklarıyla birlikte listelenmeye başladı. İlgili görsel ekte.
Sıfırıncı sıra denemesi
Son zamanlarda yapılan bir güncelleme denemesi ise organik sonuçları oldukça fazla etkileyecek bir türden. Yapılan güncellemede ilk önce Google sonuçları gösterildi ve diğer sonuçlar ise gizlendi. Kullanıcı Google tarafından verilen cevabı beğenmeyerek “Tüm sonuçları” göster dediğinde ise diğer sıralamalar aktif olarak gözüktü.
Örnek olarak: “ İstanbul’da saat kaç” aramasını gerçekleştirdiğimizde Google bizleri o anın saatini veriyor ve diğer sorgulamaları gizliyordu. Bunu ise aynı anda tüm dünyada başlattı.
Aynı zamanda bu saatler ile ilgili değil diğer aramalarda da geçerliydi. Hesap makinesi, dolar fiyatları vs diğer tüm aramalarda.
Bu sonuçlarla birlikte diğer organik sonuçlar haliyle gözükmüyordu. Yapılan testlerin ve deneme sürümünün hemen ardından Google sonuçları eski haline çevirdi. Hem kendi sonuçlarını gösteren arama motoru hem de diğer organik sonuçları listelemeye devam etti.
Kullanıcıların aradığı terimler URL altında listelenmeye başladı
Yapılan bir diğer güncellemelerden bir tanesi de en alt kısımda bulunan ve kullanıcıların yaptıkları aramalarla şekillenen aramalar artık URL’lerin alt kısımlarında listelenmeye başladı.
Örneğin: SSK sorgulaması yaptınız ve siteye girdiniz. Daha sonra ise geri geldiğinizde URL’in altında kullanıcıların yaptıkları arama sonuçlarını görebileceksiniz.
Google Haritalarda yayın ve işletme açıklaması dönemi
Google İşletmem tarafında da yapılan değişikliklerle birlikte Google artık işletme sahiplerine yayın yapma hakkı tanıdı. Oluşturacağınız kampanyalar ve içeriklerle müşterilerinize daha kolay hitap edebilirsiniz.
Aynı zamanda yapılan bir diğer güncellemede ise artık işletme sahipleri firmalarını tanıtan daha iyi bir açıklama alanı girebilecekler. Bu alan ise 750 karakter ile sınırlandırılacak.
Google mobil aramalarda sayfalamayı kaldırmayı test ediyor
Son zamanlarda yeniliklerine devam eden Google, mobil aramalarda sayfalamayı kaldırmak ve yerine “Daha Fazla Sonuç” sekmesini getirmeyi test ediyor. Böylelikle kullanıcılar aramaları yaptıktan sonra en alt kısımda bir sonraki sayfaya gitmek yerine tek bir tuşla daha fazla sonuç görebilecek.
Google İşletmeler sayfasında yenilik
Birçok alanda yenilik gerçekleştirmek isteyen Google, bu kez de işletmeler üzerinde yenilik yapmaya çalışıyor. Daha önceleri işletme bilgileri mavi renk üzerinde veren Google, bu kez de beyaz ekranı test ediyor. İşte 2018 Google güncellemesi olarak beklenen yenilik.
İçindekiler
160 karakter sınırı
Bir süredir meta descriptionları 320 karakter olarak test eden Google, son yaptığı güncelleme ile bundan vazgeçti. 320 olan karakter sınırı yeniden 160 karaktere çekildi.
Bugün sizlere 2018 Google güncellemeleri hakkında biraz derleme bilgi vermek istedim. Elbette bu konuların hepsi ayrı ayrı ele alınarak değerlendirilmesi gereken konular. Özellikle Mobil öncelikli indexleme ve HTTPS’ye geçiş işlemleri oldukça fazla önem arz etmektedir.
Bu güncellemelerle birlikte Google sürekli kullanıcı odaklı yenilikler yapıyor. Hem artan mobil uyumu hem de diğer tüm yeniliklerle kullanıcı kolaylığı oldukça fazla gelişmektedir.
Sizler de sitelerinizi buna nazaran bir adım daha ilerletebilir ve bu güncellemelere uygun yenilikler gerçekleştirebilirsiniz.