Yeni Google Analytics 4 (GA4) ile birlikte 1 Temmuz 2023’ten itibaren Google Analytics (UA) standart mülklerde yeni veri işlenmeyecek.
GA4 ile bazı ölçümlemelerde değişecek, yeni veri işleme modeline geçilecek.
Geçmişte page view, session ve user üzerinden ölçülen veriler artık etkinlikler (event) üzerinden ölçüm yapılacak. Event altında da parametrelerle özelleştirmeler yapılacak. Artık olay parametreleri ile fazlasıyla haşır neşir olacağız. GA4, ayrıca yapay zeka ve makine öğrenmesini temel alan bir raporlama sunuyor. Oluşturulacak funnel yapısıyla daha anlaşılır bir raporlama imkanı olacak.
Sürüm aşamasını APP+web olarak duyuran GA4, APP ve web verilerini aynı mülkte entegre etmemize olanak sağlıyor. Yani GA4’ü hem bir web, hem APP hem de APP+web olarak kullanabiliyoruz.
İçindekiler
GA4 ile VERİ İŞLEME MODELİ DEĞİŞTİ
Google Universal Analytics (UA) Oturuma Dayalı(Session Based) bir veri sunuyordu. Ancak GA4 Etkinliğe Dayalı(Event Based) bir veri modeli sunuyor.
Oturuma dayalı veri modelinde kullanıcının sayfa görüntüleme, butona tıklama, kullanıcı eylemleri kaydediyorken GA4 yapısı, verileri bir etkinlik olarak tutulacak.
UA Çalışma Mantığı
– Kullanıcı
– – Oturum
– – – Sayfa Görüntüleme
– – – Etkinlik
şeklindeydi.
GA4 Mantığı
– Kullanıcı
– – Etkinlik 1
– – Etkinlik 2
– – Etkinlik 3
şeklindedir.
Bazı örnek etkinlikler:
Sayfa Görüntüleme, Sosyal, Oturum, Scroll, Tıklama, Tıklamaya Giden Kullanıcı, Video Etkileşimi, Dosya İndirme, Eror, Firebase_Campign, İlk Ziyaret…
Her evet altında da 25 adet parametre eklenebilir.
Bu parametler sadece şunlar olabilir:
-
page_location
-
page_referrer
-
page_title
-
screen_resolution
-
dil
Artık oturum yerine Session_Start metriği var. Yani Kullanıcı uygulama veya web sitesiyle etkileşime geçtiğinde tetikleyeceği metrik. Oturum hesaplaması da değişti. Bundan sebep UA ile GA4 hesaplamalarındaki farklılıkla görebileceğiz.
GA4 OTURUM SAYISI NASIL HESAPLANIR?
– Kullanıcı ön planda açtığında
– Etkin oturum yokken (30dk aşımına uğradıysa) yeni bir sayfa veya ekran görüntülendiğinde hesaplama yapılır.
Google Analytics 4 mülkündeki oturum sayıları, Universal Analytics mülkündeki oturum sayılarından daha düşük olabilir.
Bunun nedeni, oturum sırasında kampanya kaynağı değiştiğinde Google Analytics 4 yeni oturum oluşturmazken Universal Analytics’in böyle bir durumda yeni oturum oluşturmasıdır.
Bir oturum gün sınırını geçerse (ör. saat 23:55’te başlayıp saat 00:05’te sona ererse) her gün için birer kez sayılmasına rağmen tek bir oturum olarak kabul edilir.
ETKİNLİKLER BİR OTURUMLA NASIL İLİŞKİLENDİRİLİR?
Google Analytics, oturum başladığında bir oturum kimliği ve numarası oluşturur.
Oturum kimliği, session_start etkinliği tarafından otomatik olarak oluşturulur. Böylece bir etkinliğin hangi oturumda gerçekleştiğini belirleyebilirsiniz. Örneğin, bir kullanıcının web sitenizde iki ayrı oturumu olduğunda, iki farklı oturum kimliği oluşturulur. Oturum sayısı, kullanıcının geçerli oturuma (ör. web sitenizdeki üçüncü veya beşinci oturumu) kadar açtığı oturum sayısını tanımlar.
Hem oturum kimliği hem de oturum numarası, gtag.js ve Firebase için Google Analytics SDK’sı üzerinden bir oturumdaki her etkinlikle otomatik olarak ilişkilendirilir. Ancak tanımlayıcı, Measurement Protocol veya Verileri İçe Aktarma’daki etkinliklere dahil edilmez.
KULLANICLAR, OTURUMLAR VE ETKİNLİKLER NASIL BAĞLANIR?
Analytics kullanıcıları, oturumları ve etkinlikleri hiyerarşik olarak düzenler:
-
-
Kullanıcı
-
Oturum
-
Etkinlik
-
-
Etkinlikler, kullanıcıların web sitenizde veya mobil uygulamanızda yaptıkları işlemlerdir. Örneğin, etkinlikler bağlantıları tıklama, form gönderme veya video oynatma olabilir.
Oturumlar, kullanıcının 30 dk. uzun süre içerisinde yaptığı işlemlerdir.
Kullanıcılar, bir veya daha fazla oturumda web sitenizde veya mobil uygulamanızda işlem gerçekleştiren kişilerdir.
OTURUM METRİKLERİ NEREDE GÖSTERİLİR?
Google Analytics 4 mülklerinde oturumla ilgili 3 metrik vardır:
-
Oturum sayısı: Sitenizde veya uygulamanızda başlatılan oturumların sayısı (
session_start
etkinliğinin tetiklendiği oturumlar).
-
Etkileşim sağlanan oturum sayısı: En az 10 saniye süren veya en az 1 dönüşüm etkinliğine ya da en az 2 sayfa veya ekran görüntüleme sayısına sahip olan oturumların sayısı.
-
Kullanıcı başına etkileşim sağlanan oturum sayısı: Etkileşim sağlanan oturum sayısı/kullanıcı sayısı
BOUNCE RATE YERİNE ENGAGEMENT VE ALTINDAKİ 3 YENİ METRİK
Engagement; tetiklenen eventler, websitesi ziyaretleri, dönüşümler gibi kullanıcı etkileşimlerini daha bütünsel olarak görebildiğimiz bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Bounce Rate oturumdaki kullanıcın sadece tek bir sayfa görüntüledikten sonra çıkışını hesaplarken bu yeni metrik ile artık çıkan değil kalan kullanıcılar hesaplanıyor.
Engaged session: Google, katılımlı oturum metriğini, 10 saniyeden uzun süren veya bir dönüşüm etkinliği olan ya da 2 veya daha fazla ekran veya sayfa görüntülenen oturumların sayısı olarak tanımlıyor.
Average engagement time per session: Google, bunun oturum başına kullanıcı etkileşim süresi olduğunu söylüyor. Başka bir deyişle, kullanıcının gerçekte sayfayla (kaydırma, vb.) etkileşimde bulunduğu süre ve sayfa, ekranda görüntülenen birincil penceredir.
Engagement rate: Etkileşim oranı, etkileşimli oturumların toplam oturumlara oranıdır. Toplam 1.000 oturumunuz varsa ve bunlardan 130’u etkileşimli oturum olarak nitelendirildiyse (Google’ın yukarıdaki tanımına göre), Katılım oranı %13 olur.
GA4 analiz aracında çok daha fazla detaylar var. Etkinlik ve parametrelerle çok daha detaylı analizler yapmak mümkün.
Kurulum ve daha fazla detay için buraya bakabilirsiniz: https://support.google.com/analytics/answer/11583528