Google Harita SEO: Google haritalarda üst sıralarda çıkma teknikleri

Bu yazımda Google Harita SEO çalışması hakkında bazı önemli noktalara değineceğim. Bu çalışmaları uyguladığınızda Google haritalarda performansınızda zamanla iyileşmeler göreceksiniz. Google’da standart sıralamalar kadar, harita sonuçları da büyük öneme sahiptir. Google haritalarda ‘Benim İşletmem’i kullanarak üst sıralarda çıkabilir ve potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Bu durumda Google ve Yandex gibi arama motorlarının harita SEO çalışmasını daha önemli kılıyor. Bu yazımızda yerel arama sonuçlarında ilk sıralarda yer almak için Google tarafından belirlenen sıralama faktörlerini ve tekniklerini paylaştık.

Google Harita SEO ile yerel sıralamalarınızı yükseltin

Yerel arama sonuçları, işletme adresini ya da işletmelere yakın yerleri arayan kullanıcılara görünür. Google ve diğer arama motorlarında yapılan aramalarda büyük olasılıkla arama yapılan konuma yakın yerel sonuçları listelenecektir. Ancak her zaman değil.

Örneğin; “Kebapçı” şeklinde yapılan bir aramada yakınınızdaki sonuçlar gösterilecektir. Aşağıdaki resimde bu sonuca benzer sonuçlar olacaktır.

Google Harita SEO: “Kebapçı” anahtar kelimesiyle yapılan Google arama sonuçları

Google haritalar için bilgilerinizi iyileştirin

İşletmenizin Google haritalardaki sonuçlarda yer alması için özellikle bölgesel arama sonuçları için “Google Benim İşletmem” bilgilerini iyileştirmeniz gerekmektedir. “Google Benim İşletmem”deki alanları doğru şekilde doldurarak aramalarda üst sıralarda yerinizi alabilirsiniz.

Google harita SEO çalışması için yapabileceğiniz bazı noktalar:

Tüm verileri doğru şekilde doldurun

Google tüm aramalarında kullanıcı deneyimini ön planda tutar. Bu nedenle arama sonuçlarında en alakalı sonuçlara yer verir. İşletme adı, adres, telefon bilgileri, çalışma saatleri, işletme hakkındaki detaylar, resimler, web sitesi, hizmetler, etiketler ve özellikler alanları eksiksiz ve doğru şekilde doldurulmalıdır. Bu bilgilerin doğru verilmemesi olumsuz yorumlar olarak size geri döner ve canınızı sıkar. Bu neden verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu önemseyin.

“Kebapçı” anahtar kelimesiyle yapılan Google arama sonuçları

Konum doğrulama

İşletmenizin Google tarafından doğrulanması önem derecesi en yüksek olan alandır. Google haritalarda üst sıralara yükselmek istiyorsanız işletme konumunu doğrulayın. Konum doğrulamak için, “Google Benim İşletmem” de işletme oluşturun, giriş yapın ve açık adresi yazıp ilerleyiniz. İşletmenizin olduğu yere kırmızı şekilde konum için işaret koymanız gerekebilir. İşletme kategorisini seçiniz. İşletmenizin telefon numarasını ve web sitesini yazıp doğrulamaya doğru ilerleyiniz.

Çalışma saatlerini doğru şekilde doldurunuz

Google aramalarda ve haritalarda ilk sayfalarda yer almak istiyorsanız işletmenizin çalışma saatlerini doğru şekilde doldurunuz. Çalışma günlerini ve tatillerinizi, varsa özel çalışma saat bilgilerinizi girerek potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Müşterilerinize ne zaman açık olduğunuzu ve işletmenizi hangi gün ve saatlerde ziyaret etmeleri için fırsat verir.

Yorum yaptırın ve cevaplayın

Potansiyel müşterilerinizin işletmenizden alışveriş yapması ya da ziyaret etmeleri için kullanıcı yorumları çok önemlidir. Bu nedenle sizinle alışverişten memnun olan müşterilerinize Google haritalardan yorum yaptırın. Yorum yapılması, işletmenize karşı duyulan ilgiyi ve arama sonuçlarındaki görünürlüğü arttırır. Müşterilerinizin olumlu yorum yapması için kampanyalar düzenleyerek teşvik edin. Ancak bunu Google politikalarına aykırı şekilde yapmayınız.

Kullanıcılara yorum yaptırın.

Olumsuz yapılan yorumlar içinde dikkatli olmalısınız. Tanıdığınız müşteriler tarafından yapılan olumsuz yorumları onlarla görüşerek kaldırmayı deneyiniz. Bu girişiminiz başarısız olursa sakın yorumlara ters cevaplar vermeyiniz. Bu işletmeniz için kötü bir algı oluşturur. Yapılan olumsuz yorumlara güzel ve kurumsal bir dille sorunu çözmek istediğinizi, yaşanan bu sorundan dolayı üzgün olduğunuzu dile getirin. Potansiyel yeni müşterilerinize iyi niyetinizi gösterin.

Fotoğraf ekleyin

Google haritalar kısmında iyi sıralama almanız ve tıklamaların artması için doğru ve ilgi çekici resimler ekleyin. Ürün ve hizmetlerinizi iyi anlatan kaliteli fotoğraflar sizi iyi anlatacaktır. Yazıların olmadığı yerde fotoğraflar en iyi iletişimi aracıdır. Fotoğrafların JPG ya da PNG uzantılı, doğru boyutlarda ve görüntü kalitesinin iyi olduğuna dikkat ediniz. Profil fotoğrafı, kapak ve ek resim türlerini ekleyebilirsiniz. Fotoğraflarınızın 720 piksellerde 10 KB ile 5 KB arasında olmasına dikkat ediniz.

Yayın paylaşın

Ürününüz ya da hizmetiniz için yayınlar paylaşın. Bu yayınlarla daha güncel kalacaksınız ve daha çok görüntüleme alacaksınız. Güncel kalma Google SEO çalışmaları için oldukça çok önemli ve sıralama faktörüdür.

Google haritalarda sıralama faktörleri

Yerel arama sonuçları, öncelikli olarak alaka düzeyi, uzaklık ve öneme dayalıdır. Potansiyel müşterilerinizin aramalarıyla işletmenizin eşleşmesi ve arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması için bu faktörler kullanılır. Örneğin hamburgerci arıyorsunuz. Google algoritmaları, uzakta yer alan bir hamburgerciyi yakın olandan daha alakalı gördüğü için arama sonuçlarında üst sıralarda listeleyebilir.

– Alaka düzeyi

Alaka düzeyi, Google arama sonuçlarındaki en önemli faktördür. “Google Benim İşletmem” de yer alan bilgileri eksiksiz doldurarak Google tarafından işletmeniz hakkında daha fazla bilgi edinilmesini sağlarsınız. Böylelikle aramalar ile işletmenizi eşleştirip arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz. Google, harita sonuçları için alaka düzeyi faktörüne göre sitenizde yer alan içeriklerden de faydalanır. Sadece haritalar için değil, standart arama sonuçları içinde alaka düzeyi kritik öneme sahiptir. Oluşturduğunuz içerikleri iyi açıklayın, semantik kelimeler kulanın. İçeriğinizin cümleleri ve paragrafları birbirinden bağımsız olmasın.

– Uzaklık

Kullanıcıların arama sonuçlarında alaka düzeyinden sonraki önemli faktör uzaklıktır. Arama yapıldığında kullanıcı konum belirtmediği takdirde, mesafeyi ölçmek için kullanıcıların bulunduğu konum baz alınır. Hesaplama bu şekilde yapılır.

– Önem

Bir işletme ne kadar biliniyorsa, ne kadar büyük marka değerine sahipse o kadar öneme sahiptir. Bu sadece Google’daki arama sonuçları için değil gerçek dünyada da böyledir. Örneğin, büyük oteller, müzeler, devlet kurumları, üniversiteler, dev giyim markaları yerel arama sonuçlarında öneme sahiptir.

İşletmenize verilen puan ve yorum sayısı işletmenize değer kazandırır. Puan ve yorum sayısının artması sıralamalarınızın da artmasını sağlayacaktır. Google harita sıralama sonuçlarını belirlerken web sitelerinden edindiği bağlantıları, içerikleri ve dizinleri temel alır.

Unutmayın ki, en iyi Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) çalışmaları yerel arama sonuçları için de geçerlidir.

Google haritalar için destek almak isterseniz; SEO Danışmanı Cengiz Gönültaş ile iletişime geçin.

SEO Nedir? 2022 Güncel SEO Teknikleri

 

 

5 Yorum

Yorum Bırak