SEO hakkında tüm bilgileri bir yazı da toplamak mümkün olmasa da önem derecesi yüksek ve başlangıç seviyesinde temel SEO tekniklerini örneklemelerle sizlerle paylaşacağım. Bu yazıyı okuyup bitirdiğiniz de bir SEO uzmanı olmayacak olsanız da ‘SEO nedir, SEO nasıl yapılır, basit SEO tekniklerini nelerdir, nereden başlanmalı, SEO’nun temelinde neler yatar?, SEO uzmanı seçerken nelere dikkat edilmeli?, Google’da yer alıyor musunuz?’ gibi sorulara yanıt bulmuş olacaksınız. Özetle, SEO’nun mantığını kavramış olacak ve zihninizde konuyla ilgili taşlar oturmuş olacaktır. İşte en güncel 2022 SEO teknikleri kılavuzu.
İçindekiler
SEO NEDİR?
SEO ingilizce Search Engine Optimization, Türkçe’deki karşılığı ise Arama Motoru Optimizasyonu’dur. Web sitelerin Google ve diğer arama motorları için daha uygun hale getirme, iyileştirme çalışmalarıdır. SEO çalışmasıyla web siteleri daha iyi performans gösterir ve arama sonuçlarında (SERP) daha iyi sıralamalar alarak organik trafik artışları yaşanır. SEO çalışmaları site içi SEO (onpage), site dışı SEO (offpage) ve teknik SEO olarak 3 kısımda yapılır. Web siteleri için uygulanan SEO teknikleri; sürekliliği olan, yeniliklere açık, geliştirilmeye uygun, yazılı, görsel ve teknik alanların tamamında yüksek kaliteye sahip faaliyetler bütünüdür.
SEO KİMLERE LAZIM?
Bir web siteniz varsa, Google üzerinden para kazanıyorsanız, müşterilerinize ürünlerinizi internet üzerinden sunmak istiyorsanız, tanıtımlar yapıyorsanız, yazılımcıysanız, bir reklam ajansında çalışıyorsanız, web site yöneticisiyseniz, SEO uzmanı olmak istiyorsanız SEO teknikleri hakkında temel bilgilere sahip olmalısınız. Bu rehber bu kişiler düşünülerek hazırlanmıştır.
SEO NE İŞE YARAR?
Google SEO kapsamına giren kurallar çerçevesinde geliştirilen ve optimize edilen web siteleri, arama motoru optimizasyonunun ölçümlediği istatistiksel sonuçlarda ileri performans gösterir. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren ve markalaşmayı hedefleyen web sitelerinin gerçekleştireceği SEO uygulamaları; ürün, hizmet veya bilgi paylaşımı yapan sitelerin dinamiklerini harekete geçirir.
Kaliteli ve profesyonel nitelikleriyle ön plana çıkan SEO çalışmaları, Google arama botlarında sitenizin hem görünürlüğünü hem de organik trafiğini artırmanıza imkân sunar. Çağın en gelişmiş internet ağı sağlayıcısı olan Google’ın takdirini kazanmak için kullanılan etkili SEO araçları, kullanıcı dostu web sitelerinin yapılandırılmasına olanak tanır.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN: SEO NASIL YAPILIR?
SEO, web sitesi dinamiklerinin; dünyanın önde gelen arama motorları arasında başı çeken Google’ın belirlediği kalite standartlarına ve kurallar bütününe uyumlu olmasıdır. Saniyeler içerisinde milyarlarca etkileşim gerçekleştiren müşterilerine, yüksek memnuniyet yaşatmayı hedefleyen Google; kullanıcılarına kaliteli, anlaşılır, doğru ve özgün verilerin tamamını yüksek hızla sunan web sitelerini beğenir. Google’ın milimetrik parametreleri tarafından kalitesi algılanan, ölçümlenen ve değerlendirilen web sitelerinin, Google arama botlarının dikkatini çekebilmesi ise etkin biçimde gerçekleştirilen SEO çalışmalarına bağlıdır.
Google’ın belirlediği kalite kriterlerine uygun dinamiklere sahip olan web siteleri, arama motorları tarafından güçlü ve hızlı şekillerde algılanır, yorumlanır ve anlaşılır. Arama botlarının beğenisini kazanan web siteleri, SERP (sonuç) sayfalarının üst sıralarına taşındıkları için hem görünürlükleri artar ve fark edilir pozisyona gelir hem de rakip yarışında önü açılan sitelerin ziyaretçi trafiği ve müşteri potansiyeli artar.
Site içi SEO ve site dışı SEO çalışmaları bakımından atılması gereken profesyonel adımlar arasında hem kullanıcıların gördüğü ve deneyimleme fırsatı bulduğu metin, fotoğraf, video gibi somut verilerin kalitesi hem de kullanıcıların görmediği hız, güvenlik ve hedef kitleyi etkileşime geçiren donanım özellikleri yer alır.
Site içi etkili ve kaliteli SEO uygulamaları sayesinde web site performansının ileri seviyelere taşınmasını arzu eden web sitesi sahipleri ya da işi gereği Google ağlarını etkin yönetmek durumunda olan kullanıcılar; kendilerini bu alanda kolaylıkla geliştirebilir. Web sitenizin iç ve dış optimizasyonunu gerçekleştirme, performans verilerini değerlendirme, güncellemeleri etkin biçimde yönetme, anahtar kelime istatistiklerini ve rakip sitelerin analizlerini takip etme konularında SEO eğitimi alarak sektöre hâkim olabilirsiniz.
ARAMA MOTORLARININ ÇALIŞMA MANTIĞI
SEO hakkında detaylara girmeden önce Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarının çalışma mantığını bilmek önemlidir. Neden mi? Çünkü tüm optimizasyonlar bu arama motorlarına göre yapılır. Bu arama motorları memnun edilmeye çalışır.
Google ve diğer arama motorları kimse tarafından bilinmeyen karmaşık bir algoritma ile çalışmaktadır. Amaçları ise kullanıcıların aramalarına göre en alakalı içeriği, hizmeti veya ürünü sunmaktır. Tüm her şey kullanıcıların memnuniyetine göre tasarlanmıştır.
Google ve diğer arama motorlarındaki sıralama ölçütleri çoktur. Ancak en önemlileri; alaka düzeyi, yetki ve kişiselleştirmedir. Web siteniz bu sinyallere sahipse Google gibi milyarlarca kullanıcıya sahip bir arama motorunda sizi güzel şeyler sizi bekliyor demektir.
Web sitenizin SEO çalışmalarını yapıyorsanız ya da bir SEO uzmanı olacaksanız unutmamanız gereken çok önemli bir nokta var. O da: Google ve diğer arama motorları kendi algoritma güncellemelerini yakından takip etmeli duruma göre siteniz için bazı çalışmalar başlatmalısınız. Mesela yakın zamanlar da Google radikal bir karar alarak Mobile First Indexing güncellemesiyle sitenizin mobil versiyonunu dikkate alarak hem desktop hem de mobil sıralama sonuçlarını belirleyecek. İşte bu güncellemeden haberiniz olmasa rakiplerinizden SEO çalışmalarında bir adım geride kalacaksınız.
Alaka düzeyi, yetki ve kişiselleştirme konusunu biraz daha açacak olursak deriz ki: Google ve diğer arama motorları kullanıcının aramalarına göre en alakalı ve en zengin içeriğe sahip web sitelerini sıralar. Zaten böyle bir kullanıcı deneyimi olmamış olsaydı bugünlere gelmesi pek düşünülemezdi. Kişiselleştirme ise, arama yapan kullanıcıların konum, daha önce yaptığı arama ve arama yaptığı cihaz bilgileri gibi faktörlerdir.
GOOGLE’DA YER ALIYOR MUSUNUZ?
Web sitenizin Google veri tabanında yer alıp almadığınızı öğrenmek SEO’ya başlangıç kısmıdır. Sitenizin Google’da yer alıp almadığınız “site:cengizgonultas.com” şeklinde arama moturunda sorgulayabilirsiniz. Sonuç görüntülenmiyorsa siteniz Google indekslenmesine kapalı demektedir. Sitenizi web master yöneticinize danışarak açtırabilirsiniz. Tabi ki bu Google tarafından sitenizin indekslenmemesinin birden fazla nedeni de bulunabilir.
SİTENİZİ GOOGLE’A NASIL KAYDEDERSİNİZ?
Google botları, dizine eklenecek olan sayfaları bulup getirmek üzere kurulan mükemmel bir yapıdır. Google algoritmasının nasıl çalıştığı noktasından kesin bilgiye kimse sahip değildir. Hangi sitelerin ne sıklıkta taranacağı ve her siteden kaç sayfa alınacağı Googlebot, Google algoritmasına göre işlemektedir.
Google Web Master Tools üzerinden oluşturacağınız site haritasını Google’a gönderebilirsiniz. Oluşturulan site haritası vesilesiyle her oluşturulan yeni sayfa Google tarafından kaydedilir.
Bunun dışında https://www.google.com/webmasters/tools/submit-url?continue=/addurl adresi üzerinden de sayfalarınız manuel olarak tek tek gönderebilirsiniz.
SİTE İÇİ SEO (ONPAGE SEO) NEDİR?
Web sitelerinin site içi SEO optimizasyonunda ön plana çıkan etkili teknikler, Google botlarının algılama oryantasyonunu devreye koyar ve web sitesi sayfalarının neyle ilgili olduğunu anlaşılır duruma getirir. Google arama motorlarının beklentilerini karşılamaya yönelik stratejilerden oluşan SEO, önemi bakımından oldukça kaliteli ve sistematik tekniklerden oluşan bir web site yapılandırma biçimidir.
Site içi SEO performansının artırılması; sayfalarda kullanılan ana ve ara başlık etiketleri, uzunlukları, alt metinlere uygun olması ve meta açıklamalarının hem öz hem de özgün olmasını gerektirir. Sayfalara eklenen fotoğraf ve video gibi görsellerin kalitesinin yanı sıra; sitenin yapısını güçlendiren, aranma hacmi yüksek anahtar kelime formatları ve bunların kullanım yoğunluğunun saptanması SEO sürecinin vazgeçilmezleri arasındadır.
Kritik önem taşıyan dahili linklerin verilmesi, site alan adının geçtiği (Domain) URL yapısı, markalaşma stratejileri doğrultusunda farklı sosyal ağlarda yapılan reklam çalışmalarının sağladığı sinyal akışı gibi unsurlar fazlasıyla önemlidir. Söz konusu alanlarda ihtiyaç duyulan optimizasyonun sistematik ve koordine şekilde uygulanması için güvenilir şirketlerin ya da şahısların SEO uzmanı yetkililerinden en iyi yardımı alabilirsiniz.
Yeniden bir site oluşturuyorsanız bu işlemlerden önce site içi optimizasyon işlemini yapmanızda büyük katkı sağlar. Ancak var olan bir siteye site içi SEO yapılacaksa değişikliklerin yansıması bir süre alabilmektedir.
Bu kısımda tüm detayları aktarmayacağız fakat tecrübelerimizle önemli olan kısımları aktaracağız.
ANAHTAR KELİME: Siteniz ve tüm sayfalarınız için uygun olan anahtar kelimelerin belirlenmesi.
TITLE: Sitenizin ve tüm sayfaların başlıklarını belli bir plana göre yapılması gerekmektedir. Her sayfanın title kısmında bu anahtar kelimelerin kullanımının yapılması gerekmektedir.
DESCRIPTION: Sitenizin ve tüm sayfaların ne hakkında olduğunu bilgisinin verildiği alandır. Her sayfanın descrition alanında uygun anahtar kelime gruplarının yer alması gerekmektedir.
CANONICAL LINK: Sitenizin ve her sayfanın belirlendiği URL’dir. Bunu belirlemeniz gerekmektedir.
HEADING TAG KULLANIMI: Her sayfa içerisinden heading tagları olan h1,h2,h3,h4 kullanımı yapılmalıdır. Bunlar içerisinde de yine anahtar kelime kullanımına dikkat edilmelidir.
LINK YAPISI: Sayfaların en önemli kısımlarından birisi de URL yapısıdır. Sitenize göre uygun URL kullanımını seçmelisiniz. Doğru URL kullanımı sitenize bağlantı verilmesini kolaylaştırır, sayfanız hakkında bilgi verir ve ziyaretçilere güven verir. Ayrıca URL’lerin arama sonuçlarında da göründüğünü unutmayınız. Örnek olarak; “seodershanesi.com/page1.html” şeklinde URL’ler kullanmayınız. “seodershanesi.com/seo-kilavuzu.html” şeklinde kullanınız.
İÇERİK KALİTESİ: Site içi SEO’da en önemli kısımlardan biriside içeriktir. Sitenizde çekici ve yararlı içerikler oluşturmaya özen gösteriniz. İçeriğiniz ne kadar faydalı olursa o kadar çok sosyal medyada bloglarda ve forumlarda paylaşılacaktır ve sitenize değer katacaktır. İçeriğiniz içerisinde kullanıcıların arama yapması olası anahtar kelimelerin içermesi önemlidir. Organik aramalarda içeriğinizin ön plana çıkması için aranılan şeyle içeriğinizin örtüşmesi gerekmektedir. Bunun için https://adwords.google.com/intl/tr_tr/home/tools/keyword-planner/ aracını kullanabilirsiniz. İçeriğinizin özgün ve kopya içerik olmaması da en önemli faktörlerdendir. Aksi halde siteniz bundan olumsuz etkilenebilir. Blog sayfaımızdaki “SEO uyumlu makale nasıl yazılır?” içeriğinden gerekli bilgileri edinebilirsiniz.
MOBİL UYUMLU HALE GETİRME: Google son yaptığı güncellemeler sonrasında mobil site uyumuna önem verdiğini açıkladı. Artık mobil uyumlu siteler arama motorlarında öncelikli hale getirildi.
SSL KULLANIMI: HTTPS:// olarak bilinen uzantıya dönüştürme artık çok önemli. Google son güncellemeler sonrasında bunu da açıkladı. Önümüzdeki günlerde SSL sertifikasına sahip olmayan sitelerde sıralama kaybı yaşanması kuvvetle muhtemel.
Bunlara ek olarak yerel SEO çalışmalarının da yapılması harita kısmı için fayda sağlayacaktır.
SİTE DIŞI SEO (OFFPAGE SEO) NEDİR?
Web site performanslarının Google botlarında yükselmesi, istatistiklerde görünür olması, arama motorunun ve dolayısıyla kullanıcıların dikkatini çekerek ziyaretçi trafiğinin artırılması için yapılan site dışı SEO çalışmaları, profesyonel markalaşma stratejilerinin bütünüdür.
Google’nın yazılı kurallarına aykırı olduğu için etik olmayan uygulamalar kapsamına giren Black hat SEO (siyah şapka) uygulamaları, web sitelerine hem kısa süreli hem de kalıcı olmayan sonuçlar elde ettirmesi bakımından yanıltıcı taktikleri içerir ve istenmeyen ceza durumlarıyla karşılaşılmasına neden olur.
Bu hususta kaliteli, güvenilir ve kalıcı sonuçlar almayı hedefleyen web sitesi sahiplerinin; SEO araçlarına hâkim, alanında yetkin, analiz teknikleri ve uygulama yöntemleri gibi stratejilerde uzmanlaşan hem güvenilir hem de prestijli SEO danışmanı yetkililerinden destek alması oldukça önemlidir.
Site dışı SEO kısmı için özel çalışma gerekir. Bu alana ayrı bir bütçe ayırılmalıdır. Ayırılan bütçe kadar çalışma yapılır.
BACKLİNK: Çok karmaşık bir yapı olan ve kesinlikle bir uzman tarafından yapılması gereken çalışmadır. Yanlış yapıldığı takdirde sitenizi cezaya düşürebilir ve sitenizi çöpe atmanız gerekebilir. Agresif olarak yapılan link çalışmaları ile spam filtresine takılabilir ve arama sonuçlarından çıkarılmanızı sağlayabilir.
SOSYAL MEDYA: Facebook, Instagram, Twitter ve Pinterest gibi sosyal ağlar üzerinden verilebilecek reklamlarla sitenizin etkileşimi arttırılabilir. Farklı IP’ler üzerinden gelecek trafik siteniz için artı olacaktır. Sosyal medya sinyalleri de site dışı SEO kısmındaki önemli maddelerdendir.
SEO UZMANINA İHTİYACINIZ VAR MI?
SEO uzmanı sitenizin arama motorlarındaki görünürlüğünü iyileştirmek için eğitim almış ve teknik donanıma sahip kişidir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm işlemleri detaylı bir şekilde planlar, hazırlar ve analiz eder. Bu nedenle çalışmalarınız yaparken SEO uzmanında danışmanlık almayı da değerlendirebilirsiniz.
SEO uzmanının sizlere vereceği hizmetler şu şekildedir:
- Sitenizin içeriğini veya yapısını inceleme
- Web sitesinin geliştirilmesiyle ilgili teknik önerilerde bulunma. Örneğin, barındırma, yönlendirmeler, hata sayfaları, JavaScript kullanımı hakkında yönlendirme
- İçerik geliştirme
- Çevrimiçi iş geliştirme kampanyalarının yönetimi
- Anahtar kelime araması
- SEO eğitimi
- Site dışı çalışmayı yönetme
- Analiz ve raporlama yapma
- Rakip analizi ve takibi yapma
- Sitenize yönelik yapılacak saldırılara önlem alma
SEO TEKNİKLERİ (2022)
Sitedeki Kullanıcı Deneyimi
Pek ciddiye alınmayan aslında SEO’nun temelini oluşturan önemli kriterlerden birisi web sitesi tasarımıdır. Tasarımınızda tamamen kullanıcı deneyimi ön planda tutulmalıdır. Kullanıcılara hitap etmeyen renkler, butonların olması gerektiği yerde olmaması, kullanıcıların aradığı şeyleri kolaylıkla bulamaması, site açılışında başlayan müziğin nereden kapatıldığının bulunamaması, çok sayıda reklam çıkması ve karmaşık yapının olması sitenizin trafiğini olumsuz yönde etkileyecektir.
Google 2020 yılında yaptığı güncelleme duyurularında da kullanıcı deneyimi (UX) vurgusunu sıklıkla yaptı. Kullanıcı deneyimi ve kullanıcı deneyimini doğrudan etkileyen hız ve içerik gelecek yıllarda da giderek önemi katbekat artıracak.
Google Web Master Tools Kaydınızı Yapın
- SEO çalışmaları yapıyorsanız ve Google Web Master Tools (WMT) kaydı yapmadıysanız yanlışların en büyüğünü yapmışsınız demektir. WMT, Google tarafından sunulan büyük bir hizmettir.
- Master Tools ile sitenizin sayfalarını ve sorgulardaki performansını günlük, haftalık ve aylık olarak izleyebilirsiniz.
- Sayfaların ortalama tıklanma oranını (TO) ve sayfalarınızın ortalama konumlarını görebilirsiniz.
- Sitenizde yakından takip ettiğiniz her sayfanın URL’ni özel olarak kolaylıkla inceleyebilirsiniz.
- Hızlandırılmış Mobil Sayfaların (AMP) mobil kullanıcılar tarafından görüleceği şekilde sunabilir ve varsa hataları düzeltebilirsiniz.
- Sitenize verilen bağlantıları ve bu bağlantıların nereden, nasıl bağlandığını görebilirsiniz. Bu özellik backlink çalışmasından büyük önem taşımaktadır. Sizi cezaya düşürmek isteyenler olabilir ve birileri tarafından sitenizi olumsuz etkileyecek bağlantılar verilebilir. Bunları buradan görebilir ve ret edebilirsiniz.
- Ciddi bir sıralama kaybı aldıysanız veya siteniz tamamen Google’dan kaybolduysa tüm indeksleriniz uçtuysa ilk işiniz Web Master Tools’u incelemek olmalıdır. Manuel spam işlemi varsa buradan görebilir ve gerekli çalışmaları başlatabilirsiniz.
- Sahip olduğunuz ve arama sonuçlarında görünmemesini istediğiniz URL’leri kaldırabilirsiniz.
- Tarama istatistiklerini ve tarama hatalarını görebilir ve düzeltebilirsiniz.
- URL’lerinizin hızlı indekslenmesini istiyorsanız Google gibi Getir’i kullanarak hızlı indekslenmesini sağlayabilirsiniz.
- Google botları tarafından indekslenmesini istemediğiniz sayfaları txt dosyası üzerinden Disallow: yaparak engelleyebilirsiniz.
- Site haritanızı oluşturup ve hata verip vermediğini inceleyebilirsiniz.
- Google Web Master Tools, SEO için çok önemli bir araçtır. Bu araç analiz işlemleriniz için size çok büyük fayda sağlayacaktır.
Google Analytics Kurun ve Analiz Edin
SEO çalışmalarında Google Analytics de Google Web Master Tools kadar büyük öneme sahip bir araçtır. SEO’nun temelinde analiz vardır. Analiz yapmak için bir takım araçlara ihtiyaç vardır. SEMrush ve MOZ gibi araçlar ücretli ve pahallı olduğu için bireysel kullanıcılar pek tercih etmemekte. Daha çok kurumsal firmalar kullanmaktadır. Ancak analiz için Google tarafından ücretsiz olarak sunulan Google Analytics aracı çok fazla parametrelere ulaşma imkanı sunuyor. Kullanıcıların sitenizdeki hareketleri izleyebilir ve raporlar hazırlayabilirsiniz. Bu araç o kadar geniş ki hakkında kitaplar yazılmıştır. Peki bu araçla neler yapılır?
- Trafik kaynağınızı inceleyebilirsiniz. Trafiğinizi gün gün, hafta hafta, yıl yıl inceleyebilir ve kıyaslamalar yapabilirsiniz.
- Sosyal medyadan ve diğer kaynaklardan gelen trafiğinizi öğrenebilirsiniz.
- Organik trafiğinizin hangi sayfalardan hangi aramalardan geldiğini öğrenebilirsiniz.
- Sitenizin anlık trafiğini görebilirsiniz.
- Sitenizin kitlesini yaş ve ülke gibi gruplarda incelebilirsiniz.
- Sitenizin hızını ve kullanıcıların sayfada kalma sürelerini görebilirsiniz.
- Mobil cihazların türüne göre gelen trafiği gruplandırabilirsiniz.
- Raporlamalar yapabilirsiniz.
- En çok işinize yarayacak bu önemli maddeler dışında daha birçok analiz gerçekleştirebilirsiniz.
Google Haritalarına Kayıt Yaptırın
SEO için önemli tekniklerden birisi de lokal SEO diye bilinen haritalara için optimizasyon yaptmak ve haritalardan trafik çekmeyi sağlamaktır. Mobil kullanıcı sayısı giderek artıyor ve mobil cihazlar artık bir bilgisayarı aratmıyor. Mobil üzerinden de fabrikalar, işletmeler ya da hizmet satan kurumlar aratılmakta ve konum bilgisi öğrenilmektedir. Özellikle insanların yaşadığı şehir ya da ilçe de ihtiyaç duyduğu ürün ya da hizmeti satan yerler merak ediyor. Bu nedenle sizde bulunduğunuz şehirde veya semtteki müşterilerinize ulaşmak istiyorsanız Google haritalarına kaydınızı yaptırınız.
Haritalarda aramalarda sitenizin üst sıralarda çıkması için, doğru bir şekilde başlık, açıklama, çalışma saatleri ve yayınları yapmalısınız. Ayrıca haritalar üzerinden yapılacak olumlu yorumlarda sitenize değer kazandıracaktır.
İçerik Önerisi: Google haritalarda ilk sırada çıkma teknikleri
Site Haritası Oluşturun
SEO teknikleri arasında site haritası oluşturmada önemli maddelerdendir. Sitenizin Google botları tarafından düzenli olarak taranıp indekslenmesini sağlamak için site haritası önemli. Site haritalarıyla resimleri, içerikleri, videoları, günlük, haftalık ve aylık olarak taranmasını sağlayabilirsiniz. Site haritanızın olmaması Google botların sitenizi taramayacağı anlamına gelmediğini de bilmelisiniz. Site haritanızı Google Web Master Tools üzerinden site haritalarını takip edebilir ve varsa hataları düzeltebilirsiniz. WordPress bir siteniz varsa YOAST ya da ALL İN SEO eklentilerini kullanabilirsiniz.
Güçlü Title ve Description Yazın
SEO rehberinde olmazsa olmaz maddelerden birisidir. Title ve description bir sitenin ve SEO’nun temelini oluşturan iki önemli faktör. Title ve description doğru ve güçlü şekilde yazılmadıysa en iyi site tasarımına sahip olsanız da arama motorları sonuç sayfalarında ilk sayfalarda sıralama almanız imkansıza yakındır. Hangi aramalarda çıkmak istiyorsanız, title ve description ona göre kombinasyonlar oluşturarak yazılmalıdır.
Title ve description sitenizin arama motorlarından görünün kısmı olduğu için özgün ve kullanıcıları cezbedici olmalıdır. Arama motorları title ve descriptiona yazmış olduğunuz verinin sitenizle ve sitenizin içeriğiyle uyumlu olup olmadığını inceler ve sıralamaya alır. Kullanıcılar, title ve description için yazmış olduğunuz detayları okuyarak sitenizi ya ziyaret eder ya da etmez.
Title
Title, hem kullanıcılara hem de arama motorlarına belirli bir sayfanın konusunun ne olduğunu belirtir.
Bir HTML dokümanında <title> etiketi <head> etiketi içinde bulunmalıdır.
Kullanıcının arama sorgusu içinde kullandığı terimler başlıkta koyu renkle gösterilir. Kullanıcıya, aradığı terimle bulduğu sayfanın ne kadar ilgili olduğunu göstermeye yardımcı olur.
Anasayfanızın başlığında web sitenizin/işletmenizin adı yer alabilir ve ayrıca bulunduğunuz bölge veya temel faaliyet alanlarınız ve hizmetleriniz gibi bazı önemli bilgileri ekleyebilirsiniz.
Title yazarken dikkat edilmesi gerekenler:
- Tüm sayfaları doğru tanımlayın. Örneğin ‘Sayfa 1’ şeklinde gibi tanımlamalar yapmayın.
- Her sayfa için özgün, dikkat çekici ve sayfayı doğru anlatın, etiketler kullanın.
- Kısa ve açıklayıcı olmasına dikkat ediniz. Ortalama 60-70 karakter uygundur.
- Gereksiz anahtar kelimeler eklemeyin.
Description
Bir sayfanın tanım (“description”) meta etiketi, Google ve diğer arama motorlarına sayfanın ne hakkında olduğuna dair özet bilgi sağlar. Bu nedenle description meta anahatar kelime barındırmalı, kısa, öz olmalı. Ortalama 2-3 cümle kadar yazılır. Başlık etiketinde olduğu gibi, tanım meta etiketi de HTML dokümanınızın <head> etiketi içinde yer almalıdır.
Description yazarken dikkat edilmesi gerekenler:
- Sayfa içeriğini doğru özetleyin.
- Alakasız konulara girmeyin.
- Anahtar kelimelerle doldurmayın.
- Her sayfa için ayrı ve özgün description yazınız.
Doğru Link Yapısı Oluşturun
SEO tekniklerinde en çok dikkat edilmesi gereken maddelerden birisi de link yapısıdır. Hatta URL yapısı hayati öneme sahiptir. Arama motorları sonuç sayfasında link yapısı da göründüğü için müşterilerinizin sitenize tıklayıp tıklamamasında rol oynamaktadır. Yarın bir gün site dışı SEO çalışması yaparken backlink alırken URL yapısının önemini çok daha iyi anlayacaksınız. Peki URL yapısı nasıl olmalı?
- URL yapıları çok uzun olmamalı
- “sayfa1.html” gibi sayfalar oluşturmayın.
- Sayfa ne ile ilgiliyse onunla ilgili anahtar kelimeler kullanın.
- “cengizgonultas.com/xaltp1254” şeklinde anlamsız URL kullanmayın. URL’nizin neyle ilgili olduğu belirtin. Kullanıcıları linklerle korkutmayın.
- “cengizgonultas.com/seo/7-adimda-seo-rehberi” gibi URL kullanabilirsiniz. URL açıklayıcı olsun.
- Anahtar kelimeleri tekrar tekrar kullanmayınız. “cengizgonultas.com/seo/seo-rehberi-seo-seo” gibi.
Breadcrumb Oluşturun
SEO teknikleri arasındaki önemli diğer madde ise breadcrumb oluşturmadır. Breadcrumb, bulunduğu dizinin hangi sayfa sıralamalarına göre yapıldığını gösterir. Ziyaretçilerin bir önceki sayfaya ya da anasayfaya geçişini kolaylaştıran bağlantılar satırıdır. Sayfa sıralamaları en soldan en sağa doğru sayfa sıralamaları yer alır. Sitenizde çok fazla sayfa varsa kullanıcıların sayfalar arasında kolay gezmesini ve site hiyerarşisini anlaması açısından önemlidir. http://schema.org üzerinden breadcrumb yapısını öğrenebilirsiniz.
İçerik Önerisi: Breadcrumb nasıl oluşturulur
Sitenizin Hızını Arttırın: Core Web Vitals
Google tarafından da yapılan açıklamalara ve tecrübelerle yapılan çalışmalara göre site hızı SEO açısından artık belirleyici bir kriter oldu. Google tarafından yapılan açıklamada Mobil First Index, bir sıralama kriteri olarak ilan edildi. Mobil kullanımının giderek artmasıyla, Google öncelikle AMP uygulamasını ve sonrasında da Mobile First Index güncellemelerini yaptı.
2021 Mayıs ayında yapılacak Core Web Vitals güncellemesi içerisindeki en önemli noktalardan birisi de hız olacak. LCP, FID ve CLS metrikleri site hız performansı için hayati öneme sahip olacak. Bu metrikleri, Google Search Console’daki önemli web metrikleri sekmesinden de takip edebilirsiniz. Ayrıca Google Page Speed test aracı üzerinden de metrikleri görebilirsiniz. Peki nedir bu LCP, FID ve CLS metrikleri, bu metriklerin değeri ne olmalı?
En Büyük Zengin İçerikli Boya (LCP) : Yükleme performansını ölçer. İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için, LCP, sayfanın ilk yüklenmeye başladığı andan itibaren 2,5 saniye içinde gerçekleşmelidir.
İlk Giriş Gecikmesi (FID) : Etkileşimi ölçer. İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için sayfaların FID’si 100 milisaniyeden az olmalıdır.
Kümülatif Düzen Kayması (CLS) : Görsel kararlılığı ölçer. İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için sayfaların CLS değeri 0.1’den düşük olmalıdır .
Site hızının önemini siz de Google Analtytics üzerinden takip edebilirsiniz. Nasıl mı? Sitedeki hemen çıkama oranı, kullanıcıların sitede kalma süresi ve kullanıcının tekrar dönüşü üzerinden site hızını önemini anlayabilirsiniz. Kendinizi bir kullanıcı gibi düşünün. Bir bilgi ya da bir ürün arıyorsunuz. Arama yapıyorsunuz ve çıkan sonuçlardan birine tıklıyorsunuz ve site açılmıyor ya da 20-30 saniyede ancak açılıyor. Ne yaparsınız? Hemen alternatif sitelere bakarsınız.
Sitenizin hızını nasıl ölçebilirsiniz?
- Firefox eklentisi ile durum çubuğunda anlık olarak gezindiğiniz sitenin yüklenme hızını görebilirsiniz.
- Hız ölçüm siteleri üzerinden hız ölçebilirsiniz. Pingdom, Google PageSpeed Insights ve GTmetrix gibi siteleri kullanabilirsiniz.
Sitenizi Mobil Uyumlu Hale Getirin (Mobil SEO)
Masaüstü aramalar ile mobil aramalar arasındaki fark giderek kapanıyor. Gelişen teknolojiyle akıllı telefonlar artık herkesin elinde. Tüm sosyal ağlar ve aramalar mobil üzerinden yapılmaktadır. Bu da mobil SEO’yu daha önemli bir hale getiriyor. Google mobil aramalarda kullanıcıların aramalarına uygun daha iyi sonuçlar göstermek ve mobil aramalarda kullanıcıların aradıkları ürün ya da hizmete daha hızlı ulaşması için önce 2017 yılında AMP 2018 yılında ise Mobile First Indexing güncellemelerini yaptı. AMP kurulumu yaparak sitenizin tüm sayfalarının mobilde daha hızlı açmasını sağlayabilir ve kullanıcıları sayfanız da tutabilirsiniz.
2018 yılının en önemli mobil SEO güncellemesi Mobile First Index’in olduğundan hiç kuşku yok. Google’ın resmi blogu Webmaster Central Blog’da Google’ın Mobile First Indexing’e geçmeye hazırlandığını duyuran bir makale yayınladı. Google mobilde dahil olmak üzere tüm arama sonuçlarında masaüstü indeksini kullanmaktaydı. Yani içerik olarak kaliteli ve zengin olmayan mobil sayfalar yerine masaüstü sayfalara bakarak, masaüstü ve mobildeki sıralamaları belirlemekteydi. Ancak bu yaptığı güncelleme ile sıralamaları mobile göre gerçekleştirmeye başladı. İyi mobil sitelere sahip olan siteler artık sıralamada daha üst sıralarda yer alacaklar. Bu güncelleme Google tarafından yapılan en önemli ve en büyük güncellemelerden biridir dense yanlış olmaz. https://search.google.com/structured-data/testing-tool/u/0/ üzerinden sitenizin mobil uyumluluğunu test edebilir ve hataları görebilirsiniz.
SSL Kurulumu Yapın
SEO tekniklerinden bir diğer madde ise, https:// kurulumu yapmaktır. Google tarafından yapılan açıklamayla SSL Kurulum Sertifikası önemi SEO çalışmalarında da önemli konuma geldi. Özellikle e-ticaret sitesiyseniz kullanıcılar tarafından en çok dikkat edilen noktalardan birisi de sitenizin SSL kurulumu olup olmadığıdır. Bu durum satışlarınızı da olumlu ya da olumsuz etkileyecektir. Ayrıca Google artık sıralamalarda https:// ciddi derecede olmasa da ayrıcalık tanıyor. Her ne kadar istenilen seviyeye ulaşmasa da SSL kurulumu giderek önem kazandığını söylemek mümkün. Sonuçta her şey kullanıcı deneyimi için.
SSL kurulumu yaptıktan sonra sitenizdeki acil ve dikkatle yapmanı gereken şeyleri unutmayın. Bunlar; http:// şeklinde olan URL’leri https:// şeklinde olan yeni URL’lere 301 ile yönlendirmeyi unutmayın. Aksi takdirde sitenizde ciddi bir trafik kaybı ve dolayısıyla sıralama düşüşü yaşarsınız. Bir diğeri ise Google Web Master Search Console’da da https:// şeklinde sitenizin kurulumunu yapınız.
AMP Sayfalarını Kurun
7 Ekim 2015’te tanıtılan ve 24 Şubat 2016 yılı itibariyle Google Mobil Hızlandırılmış Projeler (AMP) uygulamasını hayata geçirdi. Henüz Türkiye’de çok yayın olarak kullanılmasa da ABD’de büyük haber siteleri başta olmak üzere %5 ile %10 arasındaki trafik AMP sayfaları üzerinden sağlanıyor.
Günümüzde mobil aramaların önemini diğer başlıklar da anlatmıştık. Masaüstü aramalar ile mobil aramalar arasındaki farkın giderek kapandığını rakamlarla ortaya koymuştuk. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, mobil SEO artık masaüstü SEO çalışmaları kadar büyük önem arz ediyor. SEO çalışmalarında mobil göz ardı edilecek bir durum olmadığı artık SEO uzmanları tarafından tecrübelerle ifade ediliyor.
Web siteleri, JavaScript yazılımıyla tasarlandığı sitelerin yüklenmeleri kullanıcıları 20 saniyelere kadar bekletiyor. Bu durumda kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediği için Google AMP ile adeta JavaScript’i ortadan kaldırdı diyebiliriz. Böylelikle web yöneticileri JS kullanımını maksimum derece ya optimize edecek ya da kullanmayacak. Çünkü AMP ile sayfaların 4 kat daha hızlı yüklenmesine ve 8 kez daha az veri kullanmasına neden oluyor.
AMP projesinin geleceği, AMP makalelerinin hız ve kullanılabilirliğini insanlara iletmektir.
Çapa Linkler Oluşturun
SEO teknikleri arasında en çok uygulanan tekniklerden biridir, çapa link oluşturmak. Ancak çapa link çalışma çok titizlik gerektiren bir yöntemdir. Aksi takdirde ciddi cezalarla karşılaşabilirsiniz. Çapa link için Google tarafından yapılan açıklama şu şekilde: “Çapa Metinler sadece markanızı içermelidir. Başka bir şey manipülasyondur ve Google tarafından cezalandırılacaktır.”
Durum böyleyken sadece hedeflediğiniz anahtar kelimeye link çıkmak büyük bir yanlıştır. Çapa link konusundan bilginiz ve deneyiminiz yoksa bir uzmanla çalışmanız iyi olacaktır.
Çapa linklerde yapılacak eşlemeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Tam eşleme
- Kısmi eşleme
- Açık URL şeklinde
- Resme bağlantı verme
- Markalı çapa link
- LSI anahtar kelimelerle eşleme
- Genel bağlantı verme (buraya tıklayın, incelemek için tıklayınız gibi)
Anahtar Kelime Araştırması Yapın
SEO denilince akla ilk gelen şey anahtar kelimedir. Anahtar kelime belirleme gerçekten de SEO’da önemlidir. Peki anahtar kelime araştırmasını bu kadar önemli yapan şey nedir?
Sitenizin title, description, URL, içerikler ve backlinklerini oluştururken hizmet ya da pazarladığınız sektördeki hedeflenecek anahtar kelimeleri tespit etmelisiniz. Anahtar kelimelerinizin rekabet oranını bilmelisiniz. Aylık aranma hacmi 1 milyon olan anahtar kelime ile 5 bin aranmaya sahip olan kelimelerin rekabetleri aynı olmadığı gibi SEO uzmanına, site içi ve site dışı çalışmalarına ayırılacak bütçe de farklı olacaktır.
Peki anahtar kelime araştırması nasıl yapılır?
Bu işlem için özel SEMrush, SEOmonitör ve Ahrefs gibi ücretli araçlar vardır. Ancak bu araçların ücretleri çok uçuk rakamlar olduğu için genelde kurumlar tarafından tercih edilmemektedir. Google bu konu da biraz yardımcı oluyor. Nasıl mı? LSI anahtar kelimeler dediğimiz kelimelere ulaşabilirsiniz. Örneğin; Google’da bir anahtar kelime yazdığınız da en altta size fikir verecek bazı kelimeler çıkacaktır, bunu kullanabilirsiniz. Ayrıca Google ADS için kullanılan panelden kelime gruplarına, ücretlerine, rekabet durumuna ulaşabilirsiniz. Bunun için bir küçük bir miktarda ADWORDS reklamı vererek paneli kullanabilirsiniz.
Kaliteli İçerik Oluşturun
İçerik, Arama Motoru Optimizasyonu’nda (SEO) en önemli maddelerde ilk üçe yazılabilir. Arama motorları kullanıcılara en iyiyi sunmaya programlanmışlardır. Bu nedenle içeriğinizi oluştururken baştan sağma bir şekilde değil, belirlemiş olduğunuz bir strateji ile oluşturun.
Kaliteli içerik SEO için neden önemli?
- Kaliteli içerikler kullanıcıları site tutacak ve sitede kalma süresini arttıracaktır.
- Hemen çıkma oranını düşürecek.
- Tekil ziyaretçi sayısını arttıracak.
- Yeni ve geri gelen kullanıcı sayısını arttıracak.
- İçeriklerinizi kullanarak sosyal ağlar üzerinden farklı trafik kaynaklarından ziyaretçi sayısını arttıracak.
- Kaliteli içerikler organik backlink alacaktır.
- Organik trafik artacaktır.
Bu yukarıdaki maddelere göre içeriğinizi analiz etmeyi unutmayın. Analiz sonuçlarına göre içeriğinizi ya kaldıracak ya da güncelleyeceksiniz. Unutmayın güncelleme yaptıktan sonra içeriğinizin güncelleme tarihi içeriğiniz tarih kısmında yer alsın.
Peki kaliteli içerik nasıl oluşturulur?
- Bir konu hakkında bir içerik yazıyorsanız içeriği oluşturmadan konu hakkındaki detayları toplayın.
- Konu hakkında yazılmış içerikleri okuyun.
- İçerikte öne çıkan anahtar kelimeleri bir kenara not edin ve o anahtar kelimeleri metin içerisinde kullanın.
- Anahtar kelimelerin başlık içerisinden geçmesine dikkat edin
- Anahtar kelimenin linkte geçirin.
- İçeriğinizde galeri, video ve resim kullanarak sayfa kalma süresini arttırın.
- Trend içerik giriyorsanız zamanlamaya dikkat ediniz.
- İçeriğiniz ne kadar özgünse o kadar avantaj sağlarsınız.
- İçeriğinizin eski değil yeni güncel bilgiler veriyor olması önemlidir.
- Kısır ifadeler ve şişirme içeriklerden sakının.
- Kelime sayısını en az 300-400 kelime olmalı. Ancak bu kelime sayısını da tamamlamak için aynı şeyler tekrar edilmemeli. Kısa ama özgün ve değerli olsun.
- İçeriğinizin yorum alması çok ciddi bir değer kazandıracaktır.
- Kesinlikle kopya içerikleri kullanmayın.
Daha önce oluşturduğunuz içeriklerin analizini mutlaka yapmalısınız. İçeriklerinizin sitenize hiçbir katma değeri yoksa, trafik çekmeyen ve hemen çıkma oranı çok düşükse bir yerde hatalar var demektir. Ya stratejiniz yanlış ya da içeriğiniz.
İçerik Önerisi: SEO uyumlu makale nasıl yazılır
Kaliteli ve Organik Backlink Alın
SEO denilince akla ilk gelen konulardan birisi de backlinktir. Bu konu ayrı bir makale konusudur. Ancak biz burada temel bilgilere yer vereceğiz. Backlink, sitenize verilen bağlantılardır. Sitenize verilen bağlantıların faydası olduğu gibi zararları da vardır. Faydalı olan backlinkler arasında da büyük ve küçük katkı sağlayanlar vardır. Bu nedenle sitenize aldığınız bağlantıların doğal olması çok önemlidir. Google arama motorunu ele aldığımızda, Penguin algoritmasıyla siyah şapkalı bağlantıları filtreler ve siteniz yanlış alınan bağlantılar nedeniyle cezaya düşer. Bağlantıların nasıl verileceğini de yukarıda çapa link oluşturma kısmında detaylıca anlattık.
Öneri İçerik: Backlink rehberi
Peki SEO çalışmalarında doğru backlink nasıl alınır?
Backlinklerin tümü eşit değildir, siteye katkısı farklıdır. Örneğin 1 adet kaliteli backlink almak kötü sitelerden 100 adet backlink almaktan daha faydalı olabilir.
İşte kaliteli backlinklerin özellikleri:
- Güvenilir sitelerden gelen backlinkler: Bu siteler ‘Domain Authority’ diye bilinen DA değeri yüksek olan sitelerdir.
- Aynı sitelerden link almak yerini farklı sitedeler link alın. Bir siteden 100 link almaktansa 10 farklı siteden 10 link almak daha etkilidir.
- İlgili sitelerden bağlantılar alın: SEO ile ilgili bir web sitesine araba tanıtımı yapan bir siteden backlink alınmaması gerekmektedir.
- Sosyal medya: Facebook, Twitter, Pinterest, Reddit, Google Business gibi yerlerden linkler alabilirsiniz.
- “Do follow” bağlantılar alın: “No follow” bağlantılar sitenizin sıralamasına etki etmez. Ancak doğallığı sağlamak için bazen “no follow” bağlantılar da almanız gerekebilir.
- Bağlantı alınan içerik kalitesi: Kendisinden bağlantı alınan içeriğin kullanıcılar tarafından ilgi çekici olmalıdır. Okunabilmeli ve oradan sitenize verilen bağlantılara tıklanabilmelidir.
- Hep hedef anahtar kelimeye link almayın. Kelime çeşitlendirmesi yapın. Örneğin hedef anahtar kelimeniz: “ SEO teknikleri” ise “SEO teknikleri rehberi” ya da “SEO teknikleri kolay anlatım” ya da “2020 SEO teknikleri “ gibi farklılıklar oluşturun. Konuyu anlamak için çapa link kısmına göz atmayı unutmayın.
Analiz ve Takip Edin
Bir SEO rehberi hazırlanacak olan ve içinde mutlaka olması gereken başlık nedir deseler; analiz derim. Analiz SEO uzmanlarının başarıdaki en büyük silahıdır. Bu nedenle SEO çalışmalarında SEO analiz araçlarını verimli bir şekilde kullanmak gerekir.
Kullanılacak ücretsiz SEO analiz araçları;
- Google Analytics
- Google Search Console
- Yandex Metrica
- SEOprofiler
Ücretli SEO analiz araçları ise;
- SEMrush
- MOZ
- Ahrefs
- SEOmonitor,
- Unamo
Bu araçlar ile backlinkleri, anahtar kelime sıralamalarını, backlinklerin değerini, rakiplerinizi, kırık linkleri, IP’lere göre gelen backlinkler, no follow ve do follow backlinkler, DA ve PA değer ve daha detaylı verilere ulaşabilirsiniz.
Ayda en az bir defa çalışma yaptığınız sitelerin analizini yapmanızı öneririz.
Featured Snippet ( Sıfırıncı sıra )
Featured Snippet, sıfırıncı sıra ( Position Zero ) olarak adlandırılan ve arama sorgularında en üst sırada yer alan bölüme verilen addır. Aramalarda Google’ın kullanıcılara en doğru bilgiyi sunduğu alandır.
Kullanıcılar Google üzerinde arama yaptıklarında birkaç farklı tür ile karşılaşabilirler. Bunlar liste, paragraf veya tablo şeklinde karşımıza çıkabilirler.
Featured Snippet’i tetikleyen sorgular ise:
– Ne
– Nedir
– Nasıl yapılır?
gibi arama sorgularıdır.
Detaylı güzel içerik olmuş, elinize sağlık
teşekkürler 🙂
içerik için teşekkürler
teşekkürler 🙂
Emeğinize sağlık çok teşekkürler
Çok teşekkürler 🙂
Yararlı bir içerik olmuş. Elinize sağlık.
Teşekkürler 🙂
güzel yazı
elinze sağlık
very good
_________________
Spot on with this write-up, I truly think this site needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to see more,
thanks for the advice!
Hey very interesting blog!