YouTube SEO Rehberi: Organik Youtube İzlenmesi Nasıl Artırılır?

YouTube, açıklanan verilere göre en çok fazla vakit geçirilen sosyal platformlardan biri. YouTube SEO rehberi ile daha iyi sıralamalar elde edebilecek ve hedeflerinize adım adım ulaşabileceksiniz.

Dijital dünyanın gelişimiyle birlikte YouTube üzerinde geçirilen vakit her geçen gün artıyor. Dijital bir pazarlama aracı olarak da görülen ve markaların da hedef kitleye ulaşmak amacıyla tercih ettiği YouTube’da videoların izlenmesi ise belirli kriterlere göre oluşmaktadır.

Bu rehberimizde “ YouTube SEO nasıl yapılır, sıralama faktörleri nelerdir, video izlenmeler nasıl artırılır?” sorularını ele alacağız.

SEO, temel prensibinde önce planı barındırır. YouTube’a yükleyeceğiniz video öncesinde belirli bir hedef belirlenir ve bu hedef doğrultusuna stratejiler geliştirerek adımlar uygulanır.

YouTube SEO Rehberi

Youtube’da kanal ve videolarınızın performansını arttıracak SEO teknikleri ve bilmeniz gereken sıralama faktörleri şöyle:

Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelimelerin araştırılması bu aşamada en çok dikkat edilmesi gereken hususların başında geliyor. Nasıl ki bir web sitesinde doğru anahtar kelime ile başarı elde ediliyorsa yine aynı şekilde YouTube’da da buna azami derecede dikkat edilmesi gerekiyor. Anahtar kelime araştırması yapmak ise düşünülenin aksine kolay bir işlemdir. Bunun için ücretsiz toollar veya YouTube’nin de kendisini kullanabilirsiniz.

YouTube: YouTube üzerinde anahtar kelime araştırması yapmak istiyorsanız yukarıda bulunan ‘arama’ kutusuna ilgili video ile ilgili bir kelime yazabilir ve kullanıcıların arama yaptığı anahtar kelimeleri görebilirsiniz.

Youtube anahtar kelime örnekleri.

Görselde de görüldüğü üzere “Türk kahvesi” anahtar kelimesinde kullanıcılar daha çok ‘ Türk kahvesi nasıl yapılır, bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır, Türk kahvesi zayıflatır mı, Türk kahvesinin faydaları’ gibi anahtar aramalar sıkça görülmektedir. Bu anahtar kelimelerin bize faydası olacaktır.

UberSuggest: Bir diğer anahtar kelimeyi ise UberSuggest üzerinden yapabilirsiniz. Neil Patel tarafından geliştirilen bu uygulama ile YouTube üzerinde anahtar kelimelerin ne kadar arandığını görebilir ve fikir alabilirsiniz. Bu araçta anahtar kelime araması yaparken “Web” yerine “YouTube” seçeneğini seçmelisiniz. Uygulamaya ulaşmak için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

https://neilpatel.com/ubersuggest/

Youtube anahtar kelime araştırması

Bu görselden de görüleceği üzere ‘Türk kahvesi nasıl yapılır?’ araması oldukça iyi bir aranma konumunda. Anahtar kelimemiz için ise ideal görünüyor.

Keyword Tool: Bu uygulama ise anahtar kelimeleri gösteriyor ancak aranma hacimlerini göstermiyor. Anahtar kelimeyi yazabilir ve ortalama en çok aranan kelimeleri listeleyebilirsiniz.

https://keywordtool.io

Uygulama için yukarıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Doğru Başlık Seçimi

Anahtar kelimelerimizi belirledikten sonra videomuza uygun bir başlık seçimi gerekmektedir. Burada önemli olan husus anahtar kelimenin de geçtiği farklı ve güzel bir başlık olmalı. Yine aynı şekilde Türk kahvesi üzerinden yola çıkarsak başlığımızı buna göre şekillendirmemiz gerekiyor.

Örneğin: “ Türk kahvesi nasıl yapılır? Doğru bilinen 7 yanlışı açıklıyoruz! “ başlığı YouTube için iyi bir başlık olabilir.

Bir diğer başlık ise: “ 2 kişilik bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır? “ bu da YouTube için kullanabileceğiniz bir diğer başlık olabilir.

Doğru Açıklama Yazımı

YouTube SEO‘da videoların açıklama kısmı oldukça önemlidir. Video ile ilgili anahtar kelimelerinizi açıklama kısmında dikkatlice dağıtmalısınız.

Anahtar kelimelerinizi ilk cümlelerde geçirmenizde fayda var.  Örnek ufak bir giriş cümlesini paylaşmak istiyorum.

Örneğin GZT.com ekibinin paylaştığı bir videoda ilk giriş cümlesi şu şekilde: “ Türk Kahvesi nasıl yapılır, nasıl pişirilir, püf noktaları nelerdir ve pişirmede dikkat edilecek tüm noktaları Türkiye Barista Şampiyonu Koray Erdoğdu’ya sorduk. GZT.com’un sorularını yanıtlayan Koray Erdoğdu Türk Kahvesi yapılırken doğru bilinen 7 yanlışı sıraladı.

Örnek videoyu incelemek isterseniz: https://www.youtube.com/watch?v=Ekghhyh-ZNQ

Bu giriş cümlesi oldukça iyi bir örnek. Burada anahtar kelimeler doğru şekilde serpiştirilmiş ve sunulmuş.

Giriş cümlesinden sonra ise yine konuyla ilgili açıklamalarda bulunabilir ve diğer arama terimlerini ve eş anlamlı kelimeleri de geçirebilirsiniz. Video açıklamasının ise en az 250-300 kelime olmasına dikkat edin.

Not: Bazı videoları izlediğinizde açıklama kısmının yeterince iyi olmadığını, SEO performansının kötü olduğunu ve istenildiği sunulmasa da iyi bir sıralamada yer aldığını göreceksiniz. Burada devreye ise sıralama faktörleri girecek. Bu konuya ise birazdan değinmiş olacağız.

Etiketler

Video ile ilgili birkaç etiketi de kullanabilir ve bunların da etkisini görebilirsiniz. Kullanabileceğiniz etiket önerileri: “türk kahvesi nasıl yapılır, türk kahvesi tarifi, bol köpüklü türk kahvesi nasıl yapılır?” gibi etiketleri kullanabilirsiniz.

48 Saat Etkisi

YouTube’a yüklenen videoların ilk yüklemelerinde kesinlikle doğru bir şekilde strateji yapmanız gerekmektedir. Her ne kadar daha sonra düzenlenmeye izin vermiş olsa da zaman geçtikçe videonun değeri azalacaktır. Bu da daha sonra yapacağınız güncellemelerin hiçbir işe yaramayacağını gösterecektir.

Dikkat edilmesi gerekenler: Videoların ilk aşamada doğru bir şekilde yüklenmesi gerekmektedir. Bir diğer husus ise 48 saat içinde tüm güncellemelerin gerçekleştirilmesi.

Bu süre zarfında videonun durumunu YouTube SEO puanını ve sıralamalarını VidıQ programıyla da takip edebilirsiniz.

Tüm bu işlemler videoların ilk aşamalarında dikkat edilmesi gereken işlemleri listelemektedir. Bundan sonrası ise kanalın optimize edilmesidir.

Bu aşamada dikkat edilecek şeyler;

Küçük Resimler

İlgi çekici bir video konusu buldunuz, doğru bir anahtar kelime seçtiniz, etiketlerini doğru bir şekilde atadınız ve sıra yayınlama aşamalarına kadar geldi. Bu arada önemli olan hususlardan bir tanesi de küçük resimler olacaktır.

  • Bu resimler tamamen video ile ilgili olmalıdır.
  • Kullanıcının ilgisini çekmelidir.
  • Videoları en iyi şekilde yansıtmalıdır.
  • Tamamen metinlerden oluşmamalı ve renk uyumlarına dikkat etmelisiniz.
  • Kullanıcının beğenip tıklamasına yönelik oluşturulmalıdır.

Küçük resimler harekete geçirici olduğundan videonuza ilgi gösterilmesini sağlar. Böylelikle videonuza olan ilgi ise oldukça fazla artacaktır.

Video yayınlama aşamasında birden fazla seçenek mevcuttur. Çeviriler, abonelikler gibi birçok seçenek mevcuttur. Burada işimize yarayacak olan seçeneklerden biri de kart eklemektir.

GZT tarafından yapılan küçük resim örneği: 

YouTube küçük resimlere örnek.

Bilgi Kartları

Yayınlanmadan hemen önce videoların ilgi kısımlarına daha önce paylaşmış olduğunuz videoları kart halinde ekleyebilirsiniz. Böylelikle diğer videolarınıza da yönlendirebilir ve video arası geçişleri sağlayarak kanalınızın etkisini artırabilirsiniz.

Abonelikler

Kullanımına çok fazla dikkat edilmese de en büyük sıralama faktörleri arasında yer almaktadır. Videolarınızda kesinlikle kanala abone olmaları konusunda önerilerde bulunabilir ve abone sayısını artırabilirsiniz.

Videolar yayınlandığında sağ köşede “Abone ol” butonu koyabilir ve kullanıcılara doğrudan ulaşabilecekleri bir panel koyabilirsiniz. Böylelikle abone sayınızı artırabilirsiniz.

Bu yöntemler ile özellikle videolarınızla iyi bir sıralama almanız mümkündür. Şimdi ise özellikle neden bazı başlıkların üzerine daha fazla durmamız gerektiğini açıklamaya çalışacağım.

Not: Unutmayın, önemli olan videoların arama kısımlarında çıkmaktan daha ziyade önerilen videolarda çıkmak olmalıdır. Eğer popüler bir videonun ardından önerilen videolarda yer alırsanız izlenme sayınız oldukça iyi yerlere gelebilir.

Önerilen videolarda yer almak için, daha önce yayınlanmış olan bir videonun benzerini yapabilir ve farklılık katabilirsiniz.

Yazımızın ikinci kısmı olan YouTube sıralama faktörlerine değinmek istiyorum. YouTube, videoların içeriğine dikkat ederken birçok sıralama faktörünü de ele alıyor. Bu metriklere göre videoları belirli bir sıralamaya koyuyor.

Youtube sıralama faktörleri

YouTube sıralama faktörleri

Yapılan resmi açıklamalarda sıralama faktörleri arasında birçok metrik bulunmaktadır. Yukarıdaki görselde de görüleceği üzere ilk belirlenen faktör video izlenmeleridir. Bir video ne kadar çok izlenirse sıralama alması muhtemeldir. Burada devreye ilk aşamada bahsettiğimiz temel YouTube kavramları gelmektedir. Bu maddeleri uygulayarak en azından video izlenmelerini artırabilirsiniz.

Kanal Abonelikleri

Yine ilk rehberde bahsettiğimiz üzere kanal abonelikleri büyük bir önem arz ediyor. Videoları yayınlamadan hemen önce kullanıcılara abone olmaları konusunda bir buton koyabilirsiniz. Böylelikle kanala hemen abone olabilirler. Abone sayınız arttıkça yeni video gönderilerinde ise doğrudan izleme sayınız artar ve sıralamada yer alabilirsiniz. Böylelikle ikisi arasındaki oranı da koruyabilirsiniz.

Beğeniler

YouTube’un en çok önem verdiği hususlardan bir tanesi de beğeniler olarak karşımıza çıkıyor. Kullanıcılar bir videoyu ne kadar çok beğenirse videonun da değeri bir o kadar artıyor. Böylelikle video diğer kriterler de göz önüne alınarak üst sıralara çıkıyor.

Video Yorumları

Beğenilerde olduğu gibi yorumlar da önemli kriterler arasında yer alıyor. Video ne kadar çok yorum alırsa o kadar çok önemli konuma geliyor. Sıralama faktörleri arasında yorum ve beğenilerin büyük bir paya sahip olduğunu görebiliriz. Bunlara azami derecede önem gösterilmelidir.

Kanal İzlenmeleri

Kanal izlenmeleri yine faktörler arasında yer alıyor. Çok önemli değilmiş gizi gözükse de büyük bir öneme sahip olduğu görülmektedir. Bu nedenle ilk rehberde size bahsetmiş olduğumuz kanal düzenlemelerini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Dağınık bir kanal yerine tasarımı yapılmış tamamen düzgün ve kullanıcıya hitap eden bir kanal oluşturmanız size büyük bir katkı sağlayacaktır. Kullanıcı deneyimleri göz önüne alındığında tasarımsal bir düzene sahip olan kanalların daha çok izlenmeye ve aboneye sahip olduğu gözlemlenmektedir.

 Anahtar Kelime ve Başlık

Başlıkta anahtar kelimenin geçmesi sıralama faktörleri arasında yer almaktadır. Bu konuya zaten ilk rehberde değinmiş olduk.

Açıklamalar

Başlıkta olduğu gibi anahtar kelimenin yine açıklama kısmında geçmesinin öneminden bahsediliyor. Burada yapılacak olan düzenli bir çalışma ile videoyu ön plana çıkarabiliriz. O yüzden bu kısımda buraya fazla değinmiyorum.

Videoda Geçirilen Süre

Bu YouTube tarafından gerçekten önem verilen bir metrik. Eğer bir video beğenilirse doğal olarak beğenilmiş demektir. Video her ne kadar ilgi çekici olursa ve bilgilendirici olursa videoda geçirilen süre oldukça iyidir. Örneğin “ WordPress site kurma” başlığında bir videoda merak edilen tüm ayrıntılar varsa başarılı bir sonuç elde edilir.

Beğenmedim İkonları

Beğenilerin yanı sıra beğenmedim işaretleri de video etkileşimi açısından oldukça iyidir. Bu size doğallık katacaktır. Tüm ikonların “beğendim” olması doğallıktan uzak kaçacaktır haliyle.

Günlük İzlenme Süresi

YouTube’ın önem verdiği bir husus ise videonun günlük izlenme süresidir. Bir video gün boyu ne kadar çok izlenirse sıralamada o kadar iyi yere gelebilir. Bunun için diğer maddelere dikkat etmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda 48 saat ara başlığını okumakta yine fayda var.

Bu maddelerin yanı sıra sıralama faktöründe çok da etkili olmasa diğer maddeler de yer almaktadır. Kanal açıklamaları, kanal yorumları gibi birçok faktör daha bulunabilir. Bunlar da sıralamaya etki eden ancak çok fazla sıralama değiştirmeyen önerilerdir.

[highlight1]İlk olarak YouTube SEO konusuna girmiş olduk ve şimdi sıra ise Youtube sıralama faktörlerinde. [/highlight1]

YouTube video izlenmeleri nasıl artırılır?

Tüm her şeyi yaptıysanız video izlenme sayılarınız elbette artacaktır. Bu işlemi hızlandırmak adına ise birkaç yöntem daha deneyebilirsiniz.

Influencer

Sektörünüz ya da işinizle ilgili influencer  ile anlaşabilirsiniz. Gösterim, izlenme gibi metrikler belirleyebilir ve bunlar karşısında ücretli anlaşmalar yapabilirsiniz. Influencer ile çalışmanın en büyük avantajı ise marka değerinizi arttırmanıza da yardımcı olmasıdır.

Facebook

Facebook’ta videolarınızı paylaşarak izlenmelerini artırabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus ise YouTube linkini doğrudan paylaşmamak olacaktır.

Eğer YouTube linkini doğrudan paylaşıyorsanız büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Peki ne yapabiliriz?

Hazırlamış olduğunuz videodan biraz kesitler hazırlayabilir ve bunu Facebook’ta açıktan yükleyebilirsiniz. Yorum kısmına ise videonun tamamını izlenmesi için bir metin yazabilir ve link bırakabilirsiniz. Linkli paylaşımlara göre paylaşılan videoların daha çok kitleye ulaştığı bilinmektedir. Böylelikle hem daha fazla kişiye erişebilir hem de YouTube izlenme sayısını artırabilirsiniz.

Twitter

Videonuzu Twitter üzerinden de paylaşabilir ve kitlelere ulaşabilirsiniz.

Linkedin

Kurumsal olarak da videolarınızı Linkedin üzerinde paylaşabilirsiniz. SEO teknikleri üzerinde bir video hazırladıysanız onun hakkında bilgi verebilir, güzel bir sunum yapabilir ve video linkini yine paylaşabilirsiniz. Etkileşime girdikçe paylaşımlar arttıkça video izlenme süreleri oldukça fazla artacaktır.

Reddit

Bizim ülkemizde çok fazla rağbet görmese de aslında büyük bir sosyal platform. Burada etkileşime giren tüm videolar büyük bir rağbet görmektedir. Burada video hakkında bilgi verebilir ve yine link bırakabilirsiniz.

Etkileşim oranı çok iyidir. Bir dönem Google’da ‘Idıot’ aramaları yapıldığında Trump’ın fotoğrafının çıkması da bunların başının altından çıkmıştı.

Quora

Bir soru cevap sitesi olan Quora’da bu videoları paylaşarak etkileşime girmesini sağlayabilirsiniz.

YouTube SEO teknikleri ve sıralama faktörlerini göz önünde bulundurursanız iyi bir sıralama alacağınızdan hiç şüpheniz olmasın.

Youtube Algoritması ve Youtube Keşfet’e Çıkma İpuçları

Yorum Bırak