İçerik Analizi: Kopya içerik tespiti ve çözümleri

Kullanıcı deneyimi ve arama motoru optimizasyonu (SEO) içerik stratejisi açısından bir site için en önemli konulardandır. Bu yazımda kullanıcı deneyimini ve arama motorlarındaki arama sonuçlarınızı ciddi derecede etkileyen kopya içeriklerin analizinin nasıl yapılacağından ve çözümlerinden bahsedeceğim.

Yinelenen içerik bir diğer adıyla kopya içerik, bir alanda ya da bir sayfadaki içerikle bir başka alandaki içerikle birebir eşleşen ya da çok benzer olan içeriklerdir. Yinelenen içerikler genelde kötü amaçlı hazırlanmış içerikler değildir.

Fakat site sahipleri daha fazla trafik çekmek için bilerek içerik yenilemesi yaparlar. Kullanıcıların aynı içeriklerle karşılaşması kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler. Ayrıca bu gibi manipülasyonlar arama motorları tarafından tespit edildiğinde sitenizin arama sonuçlarındaki sıralamasını da olumsuz yönde etkiler.

Unutmayın ki, arama motorları için öncelik her zaman kullanıcı deneyimidir. Siz kullanıcıyı memnun edin ki arama motorları da sizi ödüllendirsin.

Google, kendi dizinine farklı bilgiler veren içerikleri eklemek ve kullanıcılara bu farklı içerikleri sunmaya çalışır. Eğer sitenizdeki içerikler ya da sayfalar “no index” olarak işaretlenmediyse Google hepsini ya da içerisinden seçtiklerini indeksler ve arama sonuçlarında gösterir. İçeriklerinizi farklılaştırmaya, zenginleştirmeye, özgünleştirmeye ve güncelleştirmeye çalışmanız Google’daki sıralamalarınızı da olumlu yönde etkileyecektir.

Tekrarlanan içerikler nasıl bulunur?

Google Search Console üzerinden tespit etme

“Search console> Arama Görünü> HTML Geliştirmeleri” kısmından yinelenen içerik sayısını ve içerikleri tespit edebilirsiniz. İçeriğin başlık ve meta açıklamasındaki yenilemelerini ayrı ayrı olarak görebilirsiniz.

  • Eksik başlık etiketleri
  • Tekrar eden başlık etiketleri
  • Uzun başlık etiketleri
  • Kısa başlık etiketleri
  • Bilgilendirici olmayan başlık etiketleri
  • Dizine eklenemez içerik sayfa sayısı
  • Bunlarla ilgili net sonuçlar alabilirsiniz.
Screaming Frog uygulamasıyla yinelenen içerik tespiti

Uygulamalarla tespit etme

Yinelenen içerikleri özel hazırlanmış uygulamalarla tespit etmek de bir diğer seçenektir. Benim aktif olarak kullandığım Screaming Frog Spider uygulamasıdır. Bu uygulamayı bilgisayarınıza indirerek ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Arama kısmına sitenizin domain adresini yazarak taramayı başlatabilirsiniz. Uygulamayla sitenize alınan ve sitenizden çıkan linkleri, sayfaların title, description, H1, H2 ve URL alanlarından duplicate olanlar görülebilir.

Manuel aramayla tespit etme

(site:site.com intitle:”Anahtar kelime X”) şeklinde Google’da aratarak sitedeki aynı başlığa sahip sayfalar listelenir. Bu aramaları yaparken kelime bazlı değil de 2-3 cümle şeklinde aramalarla yapmak daha sağlıklı sonuç verecektir. Bu sayfaları detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Yinelenen içerik çözümleri nelerdir?

Canonical URL kullanımı

rel=”canonical” etiketi ile sayfalar ayrıştırılabilir. Kategori ya da yorumlarda sayfaların duplicate olmaması için canonical URL ile sayfayı belirtebilirsiniz.

Örneğin: Bilgisayar ürünlerini listelediğiniz sayfa1, sayfa2 gibi kategori sayfalarınız varsa; canonical URL’lerini bu şekilde belirtebilirsiniz.

URL: Siteadi.com/kategori/bilgisayar

Canonical Link: Siteadi.com/kategori/bilgisayar

URL: Siteadi.com/kategori/bilgisayar/sayfa1.html

Canonical Link: Siteadi.com/kategori/bilgisayar/sayfa1.html

URL: Siteadi.com/kategori/bilgisayar/sayfa2.html

Canonical Link: Siteadi.com/kategori/bilgisayar/sayfa2.html

WordPress tabanlı bir siteniz varsa All In One Seo ve Yoast gibi eklentiler de bulunan canonical URL enable seçeneğini kullanarak sitenizde kullanabilirsiniz.

Sayfa URL’lerde tutarlı olun

Dahili bağlantılarınızın tutarlılığını korumaya çalışın. Sayfa URL sonlarındaki “/” olup olmayacağına karar verin ve link yapınızı hepsi aynı olacak şekilde yapınız ve öyle indekslenmesini sağlayınız.

Örneğin; “http://www.example.com/sayfa/” ve “http://www.example.com/sayfa” gibi farklı bağlantılar oluşturmayın ve bağlantı vermeyin.

Hangi yapıya karar verdiyseniz, karar verdiğinizin zıttı olarak mevcut olanları karar verdiğiniz URL yapısına yönlendirin.

Aynı şekilde sitenizin etki alanı da oldukça önemlidir. Sitenizin domain adresini “www” ya da “www”suz ya da yukarıda belirttiğimiz gibi “/” kullanarak veya kullanmayacak şekilde karar verin ve tüm linklerinizi tek varyasyonda yapınız.

Domain için;

siteismi.com

www.siteismi.com

www.siteismi.com/

Link yapısı için;

siteadi.com/konu

www.siteadi.com/konu

siteadi.com/konu/

www.siteadi.com/konu/

Mevcutta Google tarafından indekslenmiş olan linklerinizi karar verdiğiniz yapıya 301 yönlendirme yapabilirsiniz. WordPress tabanlı bir siteniz varsa bunu Redirect eklentilerini kullanarak 301 yönlendirmesi yapabilirsiniz.

No Index etiketi kullanın

Etiket sayfaları genelde sorun oluşturan sayfalardır. Bu sayfaları “No Index” etiketi kullanarak Google botlarına kapatabilirsiniz. Arşiv sayfalarında, yazar sayfalarında da bu işlemi uygulayabilirsiniz. WordPress tabanlı sitede kullandığınız SEO eklentilerinde “No Index” seçeneğini aktif edebilirsiniz.

Tekrarlanan içeriğinizi silmek ya da No Index yapmak yerine içeriği zenginleştirebilir ve genişletebilirsiniz. Bu çözüm yolu daha isabetli bir adım olacaktır.

Üst düzey alanlar kullanın

Bir dokümanın en uygun sürümünü sunmamıza yardımcı olmak için, mümkün olduğunda ülkeye özgü içeriği ele almak üzere üst düzey alanları kullanın. Örneğin Almanya’da satış yapan bir siteniz varsa, “http://www.example.com/de” veya “http://de.example.com” siteleriyle karşılaştırıldığında “http://www.example.de” sitesinin Almanya’ya ilişkin içerik barındırdığını daha kolay anlayabiliriz.

Metin tekrarlarını en aza indirin

Her sayfaya ve her ürün açıklamasına aynı metni eklemek yerine kısa bir özet eklemek ve daha fazla ayrıntı veren bir sayfaya bağlantı vermek daha isabetlidir.

Benzer içerikleri optimize edin

Tespit ettiğiniz sayfalara müdahale ediniz. Örneğin; İstanbul ve Ankara sayfalarına sahip bir seyahat acentesi siteniz var. Her iki sayfa da aynı bilgiler yer alıyorsa sayfalara il ile ilgili farklı bilgiler ekleyerek farklılaştırarak genişletebilir ya da bu iki sayfayı tek sayfada birleştirebilirsiniz. Ancak önerimiz sayfayı genişletmektir.

Sitenizde yinelenen içeriklerin bulunmasıyla arama sonuçlarını aldatmak ve etkilemek amacıyla yaptığınız anlamına gelmez. Google yinelenen içeriklerin aldatma olduğunu anladığı zaman cezayı keser.

Sitenizin arama sonuçlarından çıkarıldığını tespit ettiğiniz anda sitenizi detaylı olarak inceleyin. Yukarıda anlattığımız işlemleri ve Web Yöneticisi Kurallarını inceleyin. Google’ın incelemesi için tekrardan gönderiniz.

Bu durumlar dışında sizin içeriğinizi bir başka site izniniz olmadan kullanıyorsa siteyi URL ile telif hakkı başvurusunda bulunabilir ve içeriğin kaldırılmasını isteyebilirsiniz.

İçerik analizi SEO çalışmaları için en önemli çalışmalardandır. Bu konuda yapılacak bazı uygulamalar bile sitenizin trafiğini olumlu etkileyecektir.

13 Adımda SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

2 Yorum
    1. Cengiz Gönültaş

      Merhaba, Aslında makale eski. Güncellemeden kaynaklık bir bir sorun olmuş. Buna rağmen her ne kadar Search Console her ne kadar değişmiş olsa da yöntem ve yol gösterme açısından önemlidir.

Yorum Bırak