İçeriklerinizin Google’da üst sıralarda yer almasını istiyor ve daha çok trafik elde etmeyi bekliyorsanız bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu yazımızda SEO uyumlu içerik nasıl yazılır, herhangi bir programa ihtiyaç var mı, makale örneklerine ve içeriğin önemine dair ayrıntılara yer vereceğiz.
‘SEO uyumlu içerik’ demek o yazıyı sadece okuyucularla buluşturmak ve oradan trafik elde etmek değildir. Genel olarak editörler ve site sahipleri tarafından yanlış anlaşılmış bir durum bu. Bu nedenle, bir içerik oluşturmaya başlamadan önce bu düşünceyi unutunuz, kafanızdan siliniz. Çünkü editörlük yapmak sadece yazıyı okuyucuyla buluşturmak değildir. ‘Full stack editor’ denilen şey ciddi deneyimleri içinde barındıran bir tanımdır.
Okuyucuya bir şey katmayan içerikler başarılı değildir. Bu nedenle şişirme içerikler oluşturmaktan vazgeçin. Kısır döngüden aynı şeyleri farklı kelimelerle anlatmaya son verin.
Yazınız bilginizin zekâtını vermek için bir araçtır. Okuyucular, yazınızı okuduktan sonra bir şeyler öğrenmiş, vakitlerini harcadıklarına değmiş olsun. Yani biraz empati.
Hedefiniz bu olursa o içeriği zenginleştirmek için elinizden geleni yapacaksınız. Yani SEO uyumlu makale yazmanın birinci sırada gelen en önemli olan ‘zengin içerik’ faktörünü halletmiş olacaksınız. Bu ilk adımı attıktan sonra, SEO uyumlu makale nasıl yazılır, nasıl yazılmaz, yapılan doğrular ve hataların neler olduğunu teknik kısımlarını yazımızda bulacaksınız.
İçindekiler
SEO UYUMLU MAKALE NASIL YAZILIR?
Bu yazıda 4 yıl her iş günü içerik hazırlayarak edinmiş olduğum editörlük ve SEO tecrübem ile GOOGLE tarafından yayınlanan kılavuz referans alınarak hazırlanmıştır.
Zengin İçerik
SEO uyumlu makale demek, makalenin optimize edilmiş halidir. Özeti, zengin içerik ve yazılması hedeflenen konuyla makalenin ilişkisinin ne durumda olduğudur. O yüzden yazınız bir birinden kopuk olmamalı. Paragraflarınız birbiriyle ilgili olmalı. Yazınızda bir akış olmalı. Aynı bir şiir gibi, bir hikâye gibi olmalı.
Okuyucunun kafası karışmamalı. Hazırlayacağınız yazınıza video, resim ekleyebilir ve ilgili diğer içeriklerinizi ilişkilendirebilirsiniz. Yazınızın uzunluğu da diğer önemli hususlardandır. Yazınız en az 300-400 kelime civarında olmalıdır. 1000-1500 kelimelik bir yazı ise çok başarılı uzunlukta bir içeriktir. Ancak dediğim gibi uzatmak için kısır döngüye girmeyin. Kullanıcının istediği bilgiyi tam olarak sunun.
Bununla birlikte; hedeflenen anahtar kelime yoğunluğu da ortalama % 5’lik bir sayıda olmalı. Bunun anlamı ise, Google botlarının, içeriğinizin hedeflenen aramalarla ne kadar ilgili olduğunu anlamaktır. Buna ek olarak; içeriğiniz ne kadar uzun ve farklı bilgiler sunarsa o kadar iyidir.
İçeriğinizi uzatmak için de aynı bilgiler etrafından dönüp durmayın; şişirilmiş bir içerik oluşturmayın. Bu okuyucularınızı sıkar ve içeriğinizden kaçar. Okunmayan ve içerisinde vakit geçirilmeyen içeriklerde Google tarafından kalitesiz olarak belirlenir.
Doğruluk
Paylaşılan bilginin doğruluğu da hem ahlaki hem de Google tarafından ödüllendirilmesi için oldukça önemlidir. Aksi durumda insanların hayatında derin ve kötü izler bırakması mümkün.
Unutulmamalıdır ki, aktarılan bilgi yada haber her şeyden önce, şahitliktir. Şahitliği dürüst ve tarafsız bir şekilde yapmak gerekir.
Haberi sadece yanlışsız aktarmak gerekmez, onu aynı zamanda doğru bağlamda ve doğru zamanda da iletmek gerekir.
“Doğru haber”, hayatın her alanında kritik bir fonksiyon icra etmektedir. Günlük yaşamımızdan devletlerarası münasebetlere, “doğru haber”in önemi inkâr edilemez.
Güncel İçerik
Güncellik, sektörden sektöre değişmektedir. Örneğin medya sektöründe haberler günlük hatta saatlik olarak tüketilirken, sağlık sektöründe yıllarca tüketilebiliyor.
Bu nedenle, içinde bulunulan sektöre göre gündem takip edilmelidir.
Bu durumu daha net anlaşılması için örneklerle anlatmak gerekirse, medya sektöründe doların hızlı bir yükseliş göstermesiyle “dolar ne kadar, dolar, dolar kuru” gibi aramalar çok aranacak ve trend aramalar arasına girecektir. Bu nedenle bu yönde içerik üretmek ve o içeriği güncel tutmak önemlidir.
Değişken olmayan sektörlerde ise gündem takibi yapmak ve güncel tutmak daha kolaydır.
Google botları sitenizdeki tüm içerikleri taradıktan sonra içeriğinizin ne kadarının kopya ne kadarının özgün olduğunu kolaylıkla tespit edebiliyor. O yüzden başarılı optimize edilmiş bir içerik hazırlamak istiyorsanız, metinleriniz başka sitelerden birebir kopyalanmış olmamalı. Tabi ki alıntılar dışında. Aksi takdirde içeriğinizin kalitesinin düşük olması yanında cezalar bile alabilirsiniz. İçeriğiniz güncel olması da kullanıcıları çekecektir. Güncel haberler ve içerikler her zaman daha çok aratılacaktır.
Örneğin bir deprem olduğunda ‘deprem’ ile ilgili aramalar ile normal bir günde “deprem” aramaları aynı olmayacaktır. O nedenle gündemi takip edip ona göre içerikler üretmelisiniz. Trend olan güncel içerikleri https://trends.google.com.tr/trends/ üzerinden takip edebilir ve aramaların hangi yönde eğilim gösterdiğini görebilirsiniz.
Bu araç üzerinden aynı zamanda dönemlere göre de aramalar gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, kış turizminde en çok merak edilen gezilerden biri olan “Doğu ekspresi” kış aylarında daha çok aranmaktadır.
İlgili arama sorgusu: https://trends.google.com.tr/trends/explore?q=do%C4%9Fu%20ekspresi
Yani kış aylarında içerik olarak Doğu Ekspresi ile ilgili bilgiler verebilirsiniz. Bu tür yapacağınız hamleler ile trafikleriniz artacaktır.
Bir diğer örnek ise 23 Nisan. Resmi tatillerden biri olan 23 Nisan’da gezilecek yerler, 23 Nisan şiirleri gibi aramalar dönemsel olarak artacaktır.
Bu tür önerileri dikkate alarak bir adım öne geçebilirsiniz.
Özgün İçerik
Özgünlük, içeriklerde hem Google hem de okuyucular tarafından en çok dikkate alınan bir özelliktir. Herkesin aynı içeriği alıp kullanıldığı, kopya içeriklerden oluşan bir platform olduğu düşünüldüğünde bu özelliğin ne kadar gerekli olduğu ortaya çıkacaktır. Okuyucuya katkı sağlamayan içerikler, Google tarafından ödüllendirilmez. O nedenle makale yazımında kendi cümlelerinizi, kendi tarzınızı ve kendinize has dilinizi kullanmaya özen gösteriniz.
Tamamen kopya olarak kullanılan içerikler telif hakkı kurallarına da uymayacaktır. İçerik sahibinin telif hakkı bildiriminde bulunmasıyla farklı cezalarda söz konusu olabilmektedir.
Doğru Başlık Atmak
SEO uyumlu yani optimize edilmiş içeriğin en önemli faktörüdür. Burada kendinizi bir okuyucu gibi düşününüz. Siz bu yazıyı GOOGLE, BING, YANDEX gibi arama motorlarında nasıl ararsınız? Burada vereceğiniz cevap, yazınıza vereceğiniz başlık için ciddi manada önemli. Örnek olarak siz bu yazımıza ulaşmak için GOOGLE arama motoruna ne yazdınız? Ve yazımızın başlığı nedir? Bu iki noktayı incelerseniz kastettiğimi daha iyi anlayacaksınız. Ayrıca yazınızın başlığı da en az 3 maksimum 6-7 kelime den oluşmalı. Başlık mümkünse 70 karakteri geçmemelidir.
Başlıklarda bir diğer husus Long tail kullanımdır. Sıradanlaşmış başlıklar yerine maddeli başlıklar atabilirsiniz. Farklı başlıklar üzerinden de anahtar kelimelerinizi geçirebilir ve kullanıcıya sunabilirsiniz.
Örnek başlık: Sıralı tam liste: İstanbul’da kamp yapılacak en iyi 20 yer
2019 yılında İstanbul’da en çok tercih edilen mekanlar
2019 güncel liste: Ucuz uçak bileti bulmanın 11 kolay yolu
gibi başlıklar kullanabilirsiniz. Bu başlıklarla birlikte sizlere sunduğumuz önerileri birleştirdiğinizde içeriğinizin daha iyi sıralamalar aldığınız görebileceksiniz.
Doğru Spot Yazımı
Spot: bir yazının özeti gibidir. Başlıktan sonra birkaç cümle ile makalenin özetinin anlatıldığı yerdir. Haber sitelerinde çokça görürsünüz. Başlığın hemen altından yer alır. Spotunuz, başlığınızla uyumlu ve yazınızın özeti mahiyetinde olmalı; hedeflenen anahtar kelimeler spot içerisinde 1-2 kez geçirilmiş olması teknik açıdan önemlidir. Bu kısım aslında description olarak tanımladığımız alandır.
Kullanıcıya bu alanda içeriğin ne ile alakalı olduğuna daire bilgiler sunabilir ve detayında açıklamalarına yer verebilirsiniz.
Heading Etiketlerini Kullanma
Yazınızda ara başlıklar kullanmaya özen gösteriniz. Hedeflediğiniz anahtar kelimeleri de bu ara başlıklarda geçirmeniz faydalı olacaktır. Yazınızın ana başlığını ‘H1’, diğer alt başlıkları da ‘H2, H3, H4’ olarak belirleyebilirsiniz.
Bu başlıklar içeriğin okunmasını kolaylaştıracaktır.
Örnek olarak, 2019 güncel liste: Vizesiz gidilen ülkeler başlıklı yazımız için birkaç alternatif ara başlık belirleyebiliriz.
Böyle bir içeriğe sahipseniz kullanabileceğiniz ara başlıklar,
- Vizesiz gidilen Amerika ülkeleri
- Vizesiz gidilen Balkan ülkeleri
- Vizesiz gidilen Avrupa ülkeleri
- Asya’da vize istemeyen ülkeler
- Afrika’da vizesiz gidilecek ülkeler
gibi başlıklar olabilir. Bu başlıklar ile yazımızı detaylandırabilir ve daha kolay sınıflandırabiliriz. Böylelikle okuyucu Asya ülkelerini araştırdığında daha kolay bir şekilde istediğine ulaşabilecektir.
LSI ve Semantik SEO İlgili Aramalar
Bu kısım Google’da herhangi bir arama yaptığınızda en altta yer alan kuyruklu anahtar kelimelerdir. Buradaki kelimeler; Google’da aratılan ve aranma hacmi olan anahtar kelimelerdir. Google, böylelikle size, bakın bu şekilde aramalarda oluyor demek istiyor. İçeriğinizi hazırlarken buradaki aramaları da göz önünde bulundurabilir ve yazı içerisinde kullanabilirsiniz.
Google’da vize istemeyen ülkeler sorgusu yaptığınızda ilgili aramalar kısmında bazı anahtar kelimeler çıkacaktır.
Sorgunun ardından sayfanın en altına indiğinizde size bazı arama terimleri sunulacaktır. Bu terimler kullanıcılar tarafından aranan sorgulardır. Bunları ister yazılarınızda heading etiketi olarak kullanabilir isterseniz de yazılarınızda kullanabilirsiniz.
Yazı içerisinde bir bütünlük sağlamalısınız. Vizesiz gidilen ülkeler ile ilgili bir yazı hazırlanıyorsa yazı içerisinde seyahat, tatil, uçak bileti, pasaport, yeni kimlik kartı gibi bilgileri de vererek bütünlük sağlayabilirsiniz.
Bir diğer sorgu olarak da SEO uyumlu makale konusunu ele alalım.
Daha kaliteli bir yazı yazmak isteyenler “SEO uyumlu makale” araması yaptığında bu sorguları göreceklerdir. 200 veya 300 kelimelik makale örnekleri, SEO uyumlu makale örneği ve SEO’ya uygun makale nedir gibi anahtar kelimeleri yazının içinde geçirebilir ya da ara başlık olarak kullanabilirsiniz. ( Tam şu anda yaptığım gibi 🙂 )
Bu içerikte de kullanabileceğiniz diğer anahtar kelimeler başlık, ara başlıklar, yazım sayfaları vs gibi türevler olacaktır. Bunlara dikkat edebilirsiniz.
Long Tail Kullanımı
Kuyruklu anahtar kelime yazımı: Yazınızın hedeflenen anahtar kelimelerin aranmasında yer alması için yazınızın da o aramalarla ilgili olması gerekmektedir. Yazının bu aramalarla ilgili olduğunu ispatlamak için kuyruklu anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz. Örnek verecek olursak; hedeflenen anahtar kelimeniz: “soyunma dolabı” olsun. Yazabileceğiniz long tailler ise; “çelik soyunma dolabı, metal soyunma dolabı, personel soyunma dolabı…” şeklinde olabilir. Bunun içinde keywordtool.io uygulamasını kullanabilirsiniz.
Diğer örnekleri ise yukarıda verdiğim gibi kullanabilirsiniz.
Perde sektöründe iseniz verebileceğiniz long tail başlık önerisi: 2019 yılında en çok tercih edilen perde modelleri ve fiyatları
Bu başlıkta 2019 perde modelleri, 2019 yılında tercih edilen perde modelleri, 2019 perde fiyatları gibi anahtar kelimeleri hedeflemiş olursunuz.
Özgün Görsel Kullanımı ve Açıklaması
Özgün görsel kullanımını içerik zenginliği bölümünde açıklamıştık. Bu konu artık daha büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle ayrı bir başlık altına ele almak istedim. İçeriklerinizin özgünlüğü büyük önem taşımaktadır. Google’dan içerik bulup kullanıyorsanız bile, o içeriğinizi özgünleştiriniz ya da özgün kendinize ait görseller kullanın.
Photoshop kullanarak görselinizin boyutunu, pikselini, açısını, renklerini ve değiştirebileceğiniz diğer kısımları değiştirerek özgünleştirebilirsiniz. Görsellerle ilgili bir diğer nokta ise; görsellerinizin adını yazın. Görsel isimlerinize rakam vermeyiniz. Böylelikle görsel aramalarında da bulunabilirsiniz. İçerik içerisinde kullandığınız görsellere 1 cümlelik açıklama yazmayı unutmayınız.
Güncelleme
içeriğinizi yazdınız bitirdiniz sitenize girdiniz. Bitti mi? Hayır bitmedi. İçeriğinizin takibi de yazımı kadar büyük önem taşımaktadır. İçeriğinizi izleyin ve gerekli dokunuşları yapın. Bir içerikten bekleneni alamadıysanız ya da aldıysanız ve içeriğinizden gelen trafikte bir düşüş yaşıyorsanız, artık o içeriğinizi güncelleme vakti gelmiştir. Başlıkta ve spotta küçük dokunuşlarla ya da yeni bir gelişme yaşandıysa ekleyerek azalan grafiği artan grafiğe dönüştürebilirsiniz.
Tüm bu anlattıklarıma ek olarak bunların hepsini yapmış olmanız içeriğinizin Google’da en üst sıraya çıkacağı anlamına gelmez. Ancak sitenizin değerine göre iyi bir sıralama alacağınızdan emin olabilirsiniz. Çünkü Google’da üst sıralara çıkmayı belirleyen bir çok kriter bulunuyor. DA, PA, site hızı, domain yaşı, backlinkler ve daha çok kriter var.
Anahtar Kelime Analizi ve Yoğunluğu
SEO uyumlu içerikteki en önemli ve hakkında yanlış bilgilerin çok dolaştığı bir madde ise anahtar kelimelerin kullanımı.
Yapay zekanın gelişmesiyle Google tarafından yapılan algoritma güncellemeleriyle anahtar kelime kullanımı başka bir boyuta taşındı.
Google tarafından geliştirilen Rank Brain adındaki yapay zeka sistemiyle, Google arama motoru sonuçları daha iyi geldi. Bu yapay zeka ile kullanıcının tanıdık olmayan bir kelime veya kelime öbeği girdiğini gördüğünde onu tanıdık olan kelime veya kelime öbeği ile eşleştirerek uygun sonuçları kullanıcıya sunmaktadır.
Hal böyle iken Panda ve Hummingbird güncellemeleri de yapılmışken SEO uyumlu içerik yazımını sadece anahtar kelime yoğunluyla açıklamaya çalışmak doğru değildir.
Fakat tümüyle anahtar kelimeyi bir kenara koymakta doğru değildir. Hakkında üretilecek içerik ile ilgili anahtar kelime araştırması yapmak bu anahtar kelimeleri içerik içerisinde kullanmak son derece büyük öneme sahiptir. Semantik anahtar kelimelerle oluşturulmuş içeriklerle daha fazla trafik çekmek mümkündür. Bunlar tecrübelerle sabittir.
Hedeflenen anahtar kelimenin başlık, açıklama ve metin içerisinde geçirilmesi hala etkisi olan bir yöntemdir.
Semantik anahtar kelimeler nasıl bulunur:
Google Search Console: Search console performans kısmından sorgular sekmesinden sitenize trafik çeken anahtar kelimelere ulaşabilirsiniz.
Google Keywordplanner: Google adwords reklamı verirken anahtar kelime fikri edinmek için sunulan bu hizmet kullanılabilir.
Google Arama Motoru: Arama kısmına anahtar kelimenin bir kısmını yazdığımızda hemen altından listelenen kelimelerdir. Bir anahtar kelime ile arama yapıldığında Google’da en alt kısımda çıkan anahtar kelimeler.
Keyword Tool: Anahtar kelime fikirleri edinmek için kullanılabilecek ücretsiz bir araçtır: https://keywordtool.io/
Keyword planner kullanımı
Google tarafından Adwords kullanıcılarının hizmetine sunulmuş olan https://adwords.google.com/intl/tr_tr/home/tools/keyword-planner/ uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu uygulama ücretsiz olarak kısıtlı olarak kullanılmaktadır. Ancak bir adwords hesabı açarak 5 TL gibi küçük bir miktarda reklam vererek detaylı aranma hacimlerini görebilirsiniz. Bunun dışında kullanabileceğiniz başka bir uygulamayı da size önereyim: App kwfinder uygulamasını kullanabilirsiniz.
İçerik Uzunluğu
SEO uzmanları arasında en çok tartışılan konulardan birisi de içerik uzunluğudur. En az 300-400 kelime olmalıdır diye bir algı vardır. Ancak bununla ilgili yapılmış bir analiz ve ispatlanmış bir veri bulunmamaktadır. İçerik uzunluğu bir sıralama faktörüdür diye bilinen bir yanlış bilgi daha ortalıkta dolaşmaktadır. İçerik uzunluğu değil, içerik kalitesi sıralama faktörüdür. Tamamı özgün, optimize edilmiş 500-600 kelimelik bir içerik , tamamı kopya ve faydasız binlerce kelimeden oluşan uzun içerikten daha faydalı ve daha iyi sıralama alabilir.
Yabancı bloglarda okuduğum kadarıyla, yapılmış geniş çaplı analizlerle 1000 ve üstü kelimelerden oluşmuş “kaliteli” içeriklerin daha iyi sıralama aldığı ifade edilmiş.
Ancak unutulmamalıdır ki, sözlük sitelerinde sadece bir cümlelik içerikler vardır. Bu sitelerde ilk sıralarda yer alabiliyor.
Buradan şunu anlıyoruz ki, sıralamalara etki eden tek şey sadece içerik değildir, ancak içerik hayatidir.
Google’da John Muller, kelime sayısının bir sıralama faktörü olmadığını açıkladı. İçeriklerde asıl olan içeriği niteliğidir. Kullanıcının arama niyeti düşünülerek içerik oluşturulmalıdır. Yaptığım bazı analizler ve araştırmalara göre, kısa içeriklerinde uzun içeriklerden daha iyi sıralama aldığını gördük.
Tüm içerik optimizasyonu SEO danışmanı tarafından onaylanarak yayına alınır.
Unutmayınız, planlı ve sabırlı olduktan sonra başarı gelecektir.
[…] önemli faktörlerdendir. Aksi halde siteniz bundan olumsuz etkilenebilir. Blog sayfaımızdaki “SEO uyumlu makale nasıl yazılır?” içeriğinden gerekli bilgileri […]
verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim
su sıralar araştırma yapıyordum bu makale ile karşılaşmam iyi oldu paylaşımdan ötürü teşekkür ederim
Verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim
detaylı bilgilendirme için teşekkür ederim
detaylı bir bilgilendirme olmuş fayda gördüm teşekkür ederim
detaylı bir makale olmuş epey faydasını göreceğimi düşünüyorum teşekkürler
Detaylı bir içerik olmuş. Üstelik de akıcı. Teşekkürler
Detaylı bir makale olmuş. Baştan sona okudum ve karşılaşmış olduğum için de mutluyum. Teşekkür ederim.