SEO ne demek? SEO, açılımı Search Engine Optimization olarak karşımıza çıkan ve web sayfalarının arama motorları üzerinde daha üst seviyelere çıkması için gerçekleştirilen çalışmalar bütünüdür. Sektörün en büyük pay sahibi Google olduğu için genel olarak SEO çalışmaları ünlü arama motorunun belirli aralıklar ile yaptığı güncellemelere göre gerçekleştirilir.
Yani bu konuda SEO için yapılan çalışmalarda çoğu zaman için popüler arama motoru Google baz alınır. Tabi yapılan çalışmalar hiçbir zaman için yüzeysel değildir. Aksine tüm çalışmaların kaynadığında derinlemesine analizler yer alır. SEO çalışmaları yapılırken pek çok etkeni düşünmek ve bu doğrultuda çalışmalar yapmak önemlidir.
Web sitelerinin arama sonuçlarında ilk sayfalarda çıkmasına yardımcı olan SEO, aynı zamanda site içi SEO ve site dışı SEO olmak üzere iki farklı kategoride ele alınır. Çünkü web sitelerinde hem site bünyesinde hem de sitenin dışında çalışmalar yapılır.
Bu şekilde kullanıcılar tarafından yapılan aramalarda sitelerin arama sonuçlarında ilk sıralarda çıkması sağlanır. Ancak SEO çalışmalarında her zaman titiz bir işçilik ortaya koymak gerekir. Bu şekilde site için gerekli olan tüm faktörler düşünülür ve uygulamaya alınır. Doğru bir çalışmanın etkisi ise kısa süre sonrasında yapılan arama sonuçlarından kolayca anlaşılabilir.
İçindekiler
Site içi SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?
Site içi SEO, adından da anlaşılacağı gibi sitelerin kendi bünyesinde yapılan çalışmalar olarak karşımıza çıkar. SEO konusunda başarılı olmanın temel ilkesi site içi SEO çalışmalarından başlar. Bu konuda yapılan çalışmalar ile siteleri oldukça önemli bir konuma getirmek mümkündür.
Sektörde yer alan pek çok sitenin sahip olduğu site içi SEO çalışmaları ile arama motorlarında iyi bir konumda olduğunu da belirtmekte fayda vardır. Peki, web sayfalarında yapılan site içi SEO çalışmaları nelerdir? daha yakından bakalım.
- Her zaman SEO dostu olan kalıcı bağlantılara ağırlık verin.
- Sitede yer alan makalelerin başlıklarında anahtar kelimelerin geçmesine özen gösterin.
- Sitedeki içeriklerinizi görsel materyaller ile destekleyin.
- Site dışına çıkan bağlantılar kullanın.
- İçeriklerde özellikle ilk 100 kelime içerisinde anahtar kelimeyi geçirin.
- Başlıklarda H1 etiketi kullanmayı ihmal etmeyin.
- Ayrıca başlıklarda niteleyici sözcükler kullanın.
- Sosyal paylaşım platformları ile sitenizi ilişkilendirin.
- Genel olarak sitenizde uzun içerikler paylaşmaya dikkat edin.
- Siteden kısa sürede çıkma oranını düşürmeye çalışın.
- Sitede yayınlanan makaleler içerisine LSI anahtar kelimeler eklemeye özen gösterin.
Site içi SEO ile ilgili temel kavramlar genel olarak bu şekildedir. Ayrıca sitelerde yayınlanan içeriklerin özgün olması ve okuyucu için yararlı bilgiler sunması önemlidir. Bu sayede siteden çıkma oranı da önemli ölçüde düşer ve sitede geçirilen zaman artar.
Ziyaretçilerin sitede uzun süte kalması ünlü arama motoru Google tarafından da oldukça dikkat edilen durumlardan biridir. Bu nedenle içerikler konusunda doğru bilgiler vermek ve akabinde güvenilir bir site olmak önemlidir.
Site dışı SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?
Site dışı SEO, web sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda çıkması için yapılan çalışmalar olarak bilinir. Kullanıcı odaklı yapılan bu çalışmalar, aynı zamanda profesyonellik gerektiren çalışmalar olarak karşımıza çıkar.
Ayrıca yapılan çalışmalar, farklı kaynaklar üzerinden sektörel bazda müşterilerin siteye çekilmesine olanak sağlar. Genel olarak bakıldığında site dışı SEO çalışmaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Backlink çalışmaları
- Açık URL bırakma
- Yorum bırakma
- Sosyal medya kullanımı
- Siteye bağlanan linkleri “nofollow-dofollow” şeklinde ayarlamak
- İnternet ortamına web sitesi ile ilgili kaliteli görseller göndermek
- Google analitik üzerinden siteye gelen spam trafiği engellemek
- Site dışı verilen reklamlar
- Sosyal medya reklamları kullanmak
Site dışı SEO çalışmaları bir sitenin olmazsa olmazları arasında yer alır. Sitede yer alan içeriklerin SEO kurallarına uygun bir şekilde olması ve içeriklerin site dışı SEO çalışmaları ile birleşmesi başarılı sonuçlar elde edilmesine olanak sağlar.
Site içi ve site dışı SEO çalışmaları her zaman için birbirini destekleyen uygulamalar olarak görülür. Bu yüzden site içinden başlayarak site dışı SEO çalışmaları için de titiz bir çalışma yapılması gerekir.
Bu şekilde pek çok arama motorunda üst sıralara çıkmak ve sitenin arama sonuçlarında birçok ziyaretçiye ulaşmasını sağlamak mümkündür.