SEO Analiz: Screaming Frog ile Kritik Teknik SEO Analizi

Screaming Frog, her web sitesi yöneticisinin ve SEO uzmanlarının kullandığı ya da mutlaka kullanması gereken ücretsiz bir SEO analiz aracıdır. Ek özellikler içinse lisans satın alınması gerekmektedir. Bu araç benim en sık kullandığım, kısa zamanda sonuç aldığım ve kısa zamanda kritik sorunları çözmem de işimi oldukça kolaylaştırmaktadır.

Sıralama kaybı ve organik trafik kaybında analiz edilmesi gereken SEO kontrol listesinde neler olması gerekiyorsa çoğunu bu SEO analiz aracından inceleyebilirsiniz.

Screaming Frog nedir?

Screaming Frog, bir SEO analiz aracıdır. Bu uygulama, sitedeki CSS kodlarını, resimleri ve bağlantıları taramaktadır. Sitedeki, kopya sayfaları, dahili ve harici linkleri, başlık ve açıklamalar gibi SEO açısından kritik noktaları inceleme fırsatı sunan bir masaüstü yazılımıdır. Bu araç, sınırlı özellik olarak ücretsiz, sınırsız özellik olarak da ücretli kullanılabilir.

Bu SEO analiz aracı, büyük ve küçük siteleri kolaylıkla tarayabilmektedir.

Screaming Frog nasıl kurulur?

Screaming Frog, Windows, Mac, Ubuntu Linux işletim sitemi olan tüm bilgisayarlara kolaylıkla indirilebilir. Milyonlarca URL’yi kolaylıkla tarayan bu SEO analiz aracı için teknik şart bilgisayarın en az 1 GB RAM’e sahip olmasıdır.

Ücretsiz olarak satın almada faydalanılamayacak ya da sınırlama olacak özellikler:

Analytics ve Search Console Entegrasyonu,

JavaScript tarama,

Yapısal Veriler

Site haritası için 500 URL

Tarama ve zamanlama sınırı

AMP tarama ve doğrulama

Özel kaynak kod arama

Bağlantı metrikleri entegrasyonu

149 Sterlin yani ortalama 1.150 TL (18.04.2019 tarihi kuruyla) karşılığında bu SEO analiz aracı lisansı satın alınabilir ve bu özelliklerden faydalanılabilir. Ayrıca çoklu kullanıcılar için de lisans satın alınabilir.

Screaming Frog aracını https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/ bu bağlantı üzerinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Windows’ta kurulum şu şekilde yapılabilir:

Yukarıdaki bağlantıya tıklandıktan sonra indirdiğiniz dosyayı çalıştırınız.

Gelen ekranda önce “Evet”i ve arından “Yükle” butonuna tıklayınız.

Son olarak “Kapat”ı tıklayın.

Böylelikle kurulum başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Screaming Frog ile yapılacak SEO analizleri

Bu mükemmel aracı bilgisayarınıza indirdikten sonra analiz edilecek web sitesinin alan adını aşağıdaki görseldeki gibi ilgili alana yazılmalı ve tarama başlatılmalıdır.

Dahili

Site içerisindeki tüm URL’leri tarar ve listeler. İmage, JavaScript, CSS, PDF ve HTML seçeneklerine göre filtreleme yapılabilir.

Harici

Siteden dışarıya çıkan tüm URL’leri listeler. Image, JavaScript, CSS, PDF ve HTML seçeneklerine göre filtreleme yapılabilir. İçerik türü, sayfa statüsü, harici URL işaret eden bağlantı sayısı gibi verilere de ulaşılabilir.

Protokol

Dahili ve harici URL’lerdeki HTTP ve HTTPS protokolünü içeren URL’ler listelenebilir. Her URL’le ait canonical linkte bu şemada görülebilir.

Yanıt kodları

Önemli parametrelerden bir tanesidir.

URL’in dizine eklenebilir mi yoksa engellenir mi oldu öğrenilebilir.

URL’nin saniye cinsinden indirilme süresi görülebilir.

Sayfanın 301, 200, 404 kod statüsü görülebilir.

Hangi sayfaya 301 yönlendirme yapıldığı tespit edilebilir.

Sitenizde dahili ve harici URL’lerde Robots.txt dosyası tarafından engellenen URL’lere, 200, 301, 404 ve 500 gibi sayfa statüsü olan sayfaları filtreleyebilirsiniz.

URL

Site içerisindeki tüm dahili URL’ler görülebilir. Bu URL’lerin karakter uzunluğu, kanonik bağlantıları, indekslenebilir durumu ve sayfanın karma değeri (hash) değerlerine ulaşılabilir. URL’de parametre içeren, 115 karakterten uzun olan ve kopya olan URL’ler listelenebilir.

Sayfa başlıkları

Bu sekme sayfa başlıkları (title) hakkında bilgi verir. Bu sekme üzerinden tüm URL’lerin sayfa başlıklarını tek tek incelebilir. Duplicate sayfa başlıkları, h1 ve h2 ile eşleşen sayfa başlıkları 35 karakterin altında ve 65 karakterden fazla olan, eksik olan sayfa başlıkları da bu SEO analiz aracıyla kolaylıkla tespit edilebilir.

Meta açıklama

Bu sekme sayfa açıklamaları (description) hakkında bilgi verir. Bu sekme ile tüm URL’lere ait açıklamalar incelebilir. Meta açıklamalarının karakter uzunluğu görülebilir. Eksik meta açıklaması olan sayfalar, kopya meta açıklamaya sahip sayfalar, 320 karakterden uzun olan sayfalar, 70 karakterden az olan sayfaları bu SEO analiz aracıyla tespit edip ve iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Meta anahtar kelimesi

Meta anahtar kelime sekmesi tüm URL’lere ait meta anahtar kelimelerin listesini verir. Önemli bir parametre olmadığı için detaylandırmıyorum.

h1 ve h2

Bu sekme, h1 ve h2 meta etiketleri hakkında bilgi verir. Meta etiketlerin karakter uzunluklarını, kopya olan meta etiketleri ve 70 karakterden uzun olan etiketleri listeleyebilirsiniz.

Resimler

Bu sekme site içerisindeki tüm image olan görselleri ve bu görsellerin adreslerini belirtir. Bu görsellerin boyutlarını ve verilen link sayısını gösterir. 100 KB üzerinde olan fotoğrafları, eksik alt metne ve 100 karakterden uzun alt metne sahip olan görseller filtrelenebilir. Ve böyle kolaylıkla optimizasyonlar yapabilirsiniz.

Canonicals

Canonical link içeren ya da içermeyen sayfaların URL’lerini, sayfaya kendinden farklı canonical URL’e sahip olan, protocol olarak olarak farklı canonicale sahip ya da kopya canonical linke sahip URL’leri inceleyebilirsiniz.

Sayfalandırma

Sayfalandırmaya sahip URL’ler, rel=”next” ve rel=”prev” şeklinde sayfalandırılmış URL’ler arasındaki ilişkili HTML bağlantıları, “200” kodu olmayan sayfaları ve kopya olan sayfalamaları listeyebilirsiniz.

Hreflang

Bu sekme, hreflang açıklamasına sahip olan ve olmayan URL’leri, “200” kodu olmayan hreflang URL’leri, “rel=”alternate” hreflang link açıklamalarıyla keşfedilen bağlantısız URL’leri, tutarsız dil ve bölge onay bağlantılarını, kanonik olmayan bağlantıları, no index olan URL’leri listeler.

AMP

2018-2019 ve gelecek yıllarında SEO’daki en önemli gündem maddesi AMP.

Bu sekme tarama sonrasında keşfedilen Hızlandırılmış Mobil Sayfaları (AMP) listeler. Bu sayfalarda HTML AMP etiketi (rel=”amphtml”) bulunur.

AMP sayfalası olmayan sayfaları bu SEO analiz aracıyla kolaylıkla filtreleyebilirsiniz.

AMP sayfasında olması gereken, başlık, açıklama, h1 etiketi, metin ornau, dizinlenebilir durumu, URL’in yüklenme sayfası gibi önemli maddeleri kolaylıkla inceleyebilir ve aksiyonlar alabilirsiniz.

Site Haritaları

Bu sekme ile XML site haritası ve Image site haritasını kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Site haritasında yer alan ve almayan, 50 bin URL’den daha fazla olan tüm XML site haritalarını da listeleyebilirsiniz. Site haritasının indekslenebilir durumunu da bu SEO analiz aracıyla kolaylık görebilirsiniz.

Analytics

Bu SEO analiz aracının belkide en önemli ve özel sekmesidir. Google Analytics’le entegre edildiğinde Analytics metriklerini bu araç üzerinden inceleyebilirsiniz.

Oturumlar, yeni oturumlar, yeni kullanıcılar, çıkma oranı, sayfa başına görüntüleme sayısı, ortalama yüklenme süresi, sayfa değeri, hedef dönüşüm oranı gibi önemli metrikleri listeyebilirsiniz.

Arama Konsolu

Bir diğer önemli sekmede Google Search Console entegrasyonudur. Search Console ile entegre edildiğinde, tıklanma, gösterimler, tıklama oranı ve pozisyon gibi önemli metrikleri inceleyebilirsiniz.

0’ın üstündeki tıklama alan sayfaları filtreleyebilirsiniz

Yapısal Veriler

Bu sekme, yapılandırılmış verilerin ayrıntılarını listeyebilirsiniz. Yapısal veri içeren ve içermeyen sayfaları, doğrulama uyarıları alan sayfaları, Mikro data ile yapılandırılmış URL’leri filtreleyebilirsiniz.

Bu mükemmel SEO analiz araçı hakkında daha fazla detaylara buradan ulaşabilirsiniz: https://www.screamingfrog.co.uk/

Google Search Console ile SEO’da başarı teknikleri

 

Yorum Bırak