Google’da üst sıralara çıkmak artık tüm site sahiplerinin en büyük isteği. Bu isteğin gerçekleştirilmesi için 10 önemli ipucunu bu yazımızda sizlerle paylaştık.
İnternet üzerinden ürün ya da hizmet pazarlamasının giderek artmasıyla arama motorlarındaki (Google-Yandex-Bing) pazarlama modelleri de değişiyor ve rekabet giderek artıyor. Arama motorları bu dijital pazarlamanın büyük bir bölümünü içinde barındırıyor.
Durum böyle olunca, büyük ya da küçük çaplı kuruluşlar, internet sitelerinin hedeflediği anahtar kelime gruplarında, ‘Google’da üst sıralara çıkma tekniklerini’ merak ediyor. Biz de bu ihtiyacı göz önünde bulundurarak Google arama motorunu baz alarak bu konu hakkında bir yazı derledik.
Ülkemizde en fazla kullanılan arama motoru Google’ın ülkemizdeki pazar payı %90’dan fazla. Türkiye’de de internet erişimi olan yaklaşık 64 milyon kişi var. Mobil kullanıcı ve masa üstü kullanıcılar arasındaki fark ise giderek kapanıyor. Fazla analiz ve rakamlara girmeden özetle şunu söylemek mümkün; ülkede nüfus sayısı kadar herkes internet kullanıyor. Yani nüfus sayısı kadar herkes potansiyel ürün ya da hizmet müşterisidir. Ülkemizde internet üzerinden alış-veriş henüz istenilen seviyeye ulaşmış olmasa da her geçen gün hacim giderek artıyor. Bu pazar için geç kalmayın.
Basit bir örnek verecek olursak;
Sizin bir bayan çanta dükkanınız var. Sizin potansiyel müşterileriniz dükkanınız önünden geçen insan sayısı kadardır. Fakat milyonlarca kişi tarafından kullanılan internet üzerinden yapılan “bayan çanta” kelime gruplarıyla arama yapan tüm kullanıcılar sizin potansiyel müşterilerinizdir. Bu kelime grupların Google’da aranma hacmi yüz binlercedir. Google’daki bu Pazar hiç küçümsenmeyecek seviyelere ulaşmıştır.
İçindekiler
Google’da üst sıralara çıkmanın size faydaları nelerdir?
Google’da ilk sayfada yer almak dijital pazarlamada büyük öneme sahiptir. Satış ya da hizmet verdiğiniz sektör ile ilgili geniş aranma hacmine sahip anahtar kelimelerde ilk sayfada yer almanız, sitenize ciddi organik trafik sağlayacaktır. Bu da demek oluyor ki; böylelikle potansiyel müşteri durumunda olana kullanıcılara, ürün ya da hizmetinizle ilgili çok kişiye sunuyorsunuz demektir. Buda size maddi kazanç demektir.
Google’da ilk sayfada nasıl çıkabilirim?
Bu sorunun cevabını iki farklı madde de almak gerekir.
- Google Adwords Reklam Modeli
- SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)
A’dan Z’ye SEO teknikleri: https://www.cengizgonultas.com/seo/seo-nedir-guncel-seo-teknikleri/10265/
Google Adwords reklam modeli
Bu yöntem, bütçeye dayalı bir pazarlama stratejisidir. Google ADS. Reklam modeli ile Google’da ilk sayfada ya da ilk sıralarda yer alabilirsiniz. Ancak bu yöntem tamamen cebinizdeki parayla ilgilidir. Paranız varsa Google’da ilk sıralarda yerinizi alabilir, yoksa çölde yalnız kalmış gibi kimsenin görmediği sıralamalarda kalabilirsiniz. Bu nedenle bu modelin reklam stratejisinde ilk sıraya yazılması büyük hatadır.
Büyük şirket ya da kurumlar tarafından tercih edilen Google ADS yöntemi, küçük işletmelerde ise aranma hacmi az olan anahtar kelimelerde ve tam eşleme metoduyla yapılmaktadır.
Google Adwords reklam modeli ile alınabilecek maksimum fayda yanlış reklam ile minimuma düşmekte ve büyük maddi kayıplarla sonuçlanmaktadır. Bu nedenle bir uzman ile birlikte çalışmanız faydalı olacaktır.
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)
Google’da ilk sayfalara ya da sıralara çıkmaktan bahsedildiğinde akla ilk gelen şey SEO’dur. Bunun böyle olması da doğrudur. Çünkü internet siteleri yapılacak optimizasyon çalışmalarıyla arama motorlarında yükseliş sağlarlar. Her işte olduğu gibi yanlış optimizasyon çalışmaları yükseliş yerine düşüşler yaşatmaktadır.
Google ve diğer arama motorları büyük bir pazar olduğu için bu sektörde de şirketler istihdam oluşturmaya başladı ve SEO editörü, SEO uzmanı, SEO danışmanı gibi yeni meslekler ortaya çıktı.
Google sıralamanızı yükseltecek SEO çalışmalarında 250’ye yakın faktör vardır. Elbette tüm faktörleri burada zikredemeyiz. Ancak önem derecesi en yüksek faktörleri yazımızda sizlerle paylaşacağız.
1- Kullanıcı deneyimi
Bu maddeyi ilk sıraya yazdık. Çünkü site hız Google tarafından en çok dikkat edilen maddedir. Google tarafından yapılan algoritma güncellemelerinin temelinde kullanıcı deneyimi vardır. Siz kullanıcıya aradığı ürün ya da hizmet içeriğini sunuyorsanız Google size değer veriyor ve sıralamalarınızda yükseliş yaşıyorsunuz. Bu madde aslında hepimizin hayatında da böyledir. Bize bir şey katmayan kişilerle ne zamana kadar oturup kalkarsınız ki?
Kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurarak sitenizde ne gibi içerik bulunması gerektiğini ve sitenize ne gibi teknik dokunuşlar yapmanız gerektiğini keşfedebilirsiniz.
İçerik Önerisi: UX ve UI arasındaki fark nedir?
2- Site içi optimizasyon
Site içi optimizasyon, SEO uzmanları tarafından sitenizin teknik kısmının Google’a göre optimize edilmesidir. Title, description, url yapısı, sitemap kurulumu, breadcrumb yapısı, tasarımı, zararlı içerikleri kaldırma, hataları düzeltme, SSL kurulumu, heading etiketleri, anahtar kelime analizi, mobil uyumluluk ve sunucu hizmeti gibi daha çok madde bu başlık altına eklenebilir. Tabiki bu maddeleri ne işe yaradığını ve nasıl yapıldığı anlatmak bu yazının amacına çıkmasın neden olur.
3- News kaydı yaptırın
Bir haber sitesi ya da düzenli olarak içerik üreten bir bloğunuz varsa Google haberler kısmında yer almak için Google News başvurusu yapın. Açık kaynak kodlu AMP sayfalarıyla kısa zamanda yüksek trafik elde edilebilir.
Google tarafından news kaydınızın yapılması için bazı kriter bulunmaktadır. Bunları yerine getirmeden başvuruda bulunmayın. Başvurunuz onaylanmadığı zaman 2 ay içerisinde bir daha başvuru yapmanız engelleniyor. Başvuru yapmadan önce sitenize asla kopya içerik girmeyiniz, içeriklerinizin özgün, kaliteli ve zengin içerikler olmasına dikkat ediniz.
4- Google haritalarına kayıt yaptırın
Google haritaların önemi artık anlatılmayacak derecede ulaştı. Sesli aramaların da giderek artmasıyla ve dünya genelinde tüm aramaların yaklaşık %20’sini oluşturmaktadır. Yakın il ve ilçelerdeki potansiyel müşterilerinize ulaşmanız için en önemli yoldur. Google harita aramalarda üst sıralara çıkmak içinse kullanıcıların yaptığı olumlu yorumlar, çalışma saatleri gibi bilgiler, sitenizin açıklamaları, sitenizin business kaydı ve kayıtlar oluşturmanız sizi ilk sıralara yükseltecektir.
5- Site hızı optimizasyonu
Bu maddemiz site içi optimizasyona giriyor olsa da bu maddeyi ayrı ele almak gerekir. Çünkü bizce SEO çalışmalarının en önemli maddesidir. Rakiplerinizden en iyi siteye ve en iyi içeriklere sahip olsanız da siteniz yavaşsa yaptığınız iyi işlerin pek bir önemi yoktur. Sadık kullanıcılarınız yoksa ya da sektörde yeniyseniz kullanıcıları tekrar kazanmanız zor olacaktır. Google tarafından yapılan açıklamalara ve SEO uzmanları tarafından edinilen tecrübelere göre, site hızı önemli sıralama faktörlerindendir.
6- Mobil uyumluluk
SEMrush tarafından yapılan bir araştırmaya göre masaüstü aramalar ile mobil aramalar arasındaki fark giderek kapanıyor. Buna paralel olarak sesli aramaların oranı da hızla büyüyor. Bu araştırma sonuçları gösteriyor ki; mobil kullanımı giderek artıyor. Bu durumda site sahipleri de mobil uyumluluk için çalışmalarına hız vermeli. Aynı zamanda sıralama faktörleri arasında yer alan maddelerden birisidir.
Google, daha önce masaüstü indeksleriyle mobil sıralamaları yapıyordu. Google tarafından yapılan açıklamaya göre; Mobile First Indexing algoritma güncellemesiyle, Google mobil siteleri dikkate alarak hem masaüstü hem mobil sıralama sonuçlarını ayrı ayrı belirleyerek, listeleme yapacaktır.
7- Sosyal medyanın gücünden yararlanın
Twitter, Instagram, Pinterest, Facebook ve Reddit gibi ağlar üzerinden içerikleriniz paylaşıldığında bu sosyal ağların gücünden faydalanarak Google’da üst sıralamalarda yer alabilir. Marka değeri açısından da önemli olduğu için kullanıcıların direkt olarak sitenize girmesine fayda sağlamaktadır.
8- İçerik
İçerik, Google’da ilk sayfalarda çıkmak için en önemli maddedir. İçeriğinizin güncel bilgiler içermesi, özgün, kaliteli, okunur olması, fotoğraf, video ve infografik ile zenginleştirilmiş, hedeflenen anahtar kelimelerin içeriğin başlığında, açıklama kısmında ve detayda yer alması ve en önemlisi ise semantik bir şekilde yazılması içeriğinizi üst sıralara çıkaracaktır.
İçerik güncellemesi de yeni oluşturmak kadar önemlidir. İçeriğinizi güncel bilgilerle güncellemeli ve tarih ve saatini de ileri almanızın faydası tecrübelerimizle tespit edilmiştir.
9- Rakip Analizi
Rakip analizi, SEO çalışmalarının olmazsa olmazıdır. Stratejilerinizi oluşturmada rakip analizi size oldukça yardımcı olacaktır. Bulunduğunuz sektörde hangi siteler , hangi anahtar kelime aramalarında rakibiniz? Rakiplerinizin site için optimizasyonları ve aldığı backlikler neler? Rakiplerinizin trafik kaynakları neler ve hangi kanallardan trafik alıyor? Tüm bu soruların yanıtları yapacağınız rakip site analizi sonuçlarında elde edeceğiniz sonuçlardır. Rakip analizi yapmak için Searchmetrics, Ahrefs, SEMrush, Moz ve Majestic gibi araçları kullanabilirsiniz. Yapacağınız bu analiz sonrası Google’da ilk sayfalarda üst sıralar için hamleler yapabilirsiniz.
10- Güncelleme
Site sahiplerinin ya da editörlerin en çok ihmal ettiği uygulamalardan bir tanesi de içerik güncellemesi, eski içeriklere hayat vermektir. Daha önce oluşturduğunuz içeriklerin yeniden hayat bulması için güncel bilgiler ekleyebilirsiniz, içeriği çeşitli bilgilerle doldurabilirsiniz (gereksiz bilgiler değil). Eğer içerikleriniz de büyük değişiklikler yapacaksanız o içeriklerinizin yayınlanma tarihini ve saatini de tazeleyebilirsiniz. Sitede yer alan içeriği güncellemek için yeni bir URL ile yeniden sakın girmeyiniz.
11 – Video İçerik
Artık Youtube içerikleri de Google sıralamalarında yer alıyor. Youtube SEO tekniklerini göz önüne alarak üretilecek videolar Google arama sonuçlarında (SERP) yer alabilir. Arama sonuçlarında Google News gibi açılan bölümde metinsel içeriklerle sıralama alınacak zor sektörlerde sıralama almak mümkün.
Bilgiler için Teşekkürler deneyeceğim