Canonical URL nedir? Canonical etiketi nasıl kullanılır?

Siteler her ne kadar sitelerinde birden fazla aynı URL olmasına izin vermemeye çalışsa da bu bazı durumlarda mümkün olmayabilir. Bu durum aynı sayfa içeriğine sahip birden fazla sayfanın Google tarafından indexlenmesine neden olur. Üstelik Google bu sayfaları kopya içerik yani yinelenen içerik olarak tanımlar. Google’ın kopya içeriklere karşı uyguladığı büyük yaptırımlar mevcut olmak ile birlikte siteniz sırf bu neden ile sıra kaybına uğrayabilir. Canonical URL, aynı içeriğe sahip farklı URL’lerin indexlenmesini engelleyerek, sitenizin kopya içerik nedeni ile Google cezalarına maruz kalmasına engel olacaktır.

Canonical URL’ler çok sık bir biçimde ana sayfayı tanımlamak için kullanılmaktadır. Aşağıdaki örnekte yer alan URL’lerin her birisinin aynı sayfa olduğunu ispatlamak için bu yola başvurulmaktadır:

  • www.example.com
  • example.com
  • www.example.com/index.html
  • example.com/home.asp
  • http://www.example.com
  • https://www.example.com

Canonical etiketi kullanıldığında aynı içeriğe sahip olan iki ya da daha fazla siteden sadece bir tanesi seçilir ve Google diğer linkleri dahi tarasa seçilen URL’ye indexleme yapılır. Seçmiş olduğunuz ana link sayesinde kopya içerik sorununuz tamamen ortadan kaldırılmış olur.

Canonical etiketi nasıl uygulanır?

Canonical etiketi sayfanın HTML kodlarının en üst kısmında yer almalıdır. Başlık etiketi, meta açıklama ve robot etiketlerinin konulduğu yer ile canonical etiketlerinin konulduğu yer ile aynıdır.

<link rel=”canonical” href=siteadi.com> Bu canonical etiketi aynı sayfa için kanonikleştirerek tüm URL’Lere eklenmelidir. Bu etiketleri <head></head> etiketlerinin arasına yerleştirmeniz gerekmektedir.

Canonical kullanımı esnasında yapılan pek çok hata bulunmaktadır. Bazı sitelerde arşiv sayfaların 2. ya da 3. sayfasına canonical link göndermesi yapılmaktadır. Arşiv sayfalarının ilk sayfaları dışında yer alan sayfalar arama motorları tarafından indexlenmemektedir. Bu neden ile arşiv sayfalarınızın kesinlikle bu sayfalarına canonical göndermesi yapmamalısınız. Canonical URL etiketi içerisine yerleştireceğiniz sayfa linkini tam olarak yazmalısınız. Web sitenizin URL adresi https ise kesinlikle http olarak URL kullanmamalısınız. Canonical URL’nin <head> ya da <body> etiketleri içerisinde kullanımı karıştırılmaktadır. Canonical <head> içerisinde kullanılmalıdır. Eğer <body> içerisinde kullanmaya kalkar iseniz etiketinizin geçersiz olmasına neden olabilirsiniz.

Önemli olan bir diğer husus ise canonical ve 301 yönlendirmesinin ne zaman yapılması gerektiğidir. Canonical genellikle arama motorları için önemli iken 301 yönlendirmesi kullanıcı deneyimini geliştirmek için kullanılmaktadır. Eğer iki aynı sayfaya ihtiyacınız yok ise kesinlikle 301 yönlendirmesini kullanmalısınız.

 

Yorum Bırak