Bounce Rate Nedir? Bounce Rate Düşürmek İçin 9 İpucu

Bounce Rate, Türkçe karşılığı ‘Hemen Çıkma Oranı’dır. Bounce Rate ne demek olduğu ise şöyledir: Tek sayfa ziyaret yüzdesidir. Ziyaretçiler tek bir sayfa ile etkileşimi olmadan giriş sayfasını ziyaret edip sitenizden ayrılmasıdır. En basit şekilde, sitenize gelen kullanıcı, sadece tek bir sayfaya girerek başka bir sayfaya geçiş yapmadan siteden çıkış yapmasıdır.

Eğer kullanıcıların sitenize girmesini sağladıktan sonra sitede başka sayfalara yönlendirmiyorsanız ya da kullanıcıya istediğini verip ve başka seçenekler sunmayıp, hemen siteden çıkmasını sağlıyorsanız stratejik olarak bir şeyler eksik demektir. Nasıl bir strateji izlemeniz gerektiğini maddeler halinde bu yazımızda sizlerle paylaştık.

Bounce Rate Ne Kadar Önemli?

Her ne kadar hemen çıkma oranı sıralama faktörü olmasa da bir kalite sinyal niteliği taşıyor.

Bounce Rate, site türüne ve sektöre göre değişiklik göstermektedir.

Örneğin, ana sayfanız, sitenizin geri kalanına (ör. haber yazıları, ürün sayfaları, ödeme işlemi) geçit niteliği taşıyorsa ve kullanıcıların önemli bir yüzdesi yalnızca ana sayfanızı görüntülüyorsa hemen çıkma oranının yüksek olması kötüye işarettir.

Sözlük siteleri ve tek sayfa blog sayfaları gibi kısa zamanda ziyaretçilere gerekli bilgileri veren sitelerde hemen çıkma oranının yüksek olması normaldir.

Hemen çıkma oranını kendi alanınıza göre değerlendirmeniz gerekmektedir.

Unutmayın ki, Bounce Rate’in bir sayıdan daha fazlası olduğunu bilmelisiniz.

Google Analytics üzerinden hemen çıkma oranı

Bounce Rate Nasıl Öğrenilir?

Hemen çıkma oranını Google Analytics üzerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Sitenizin genel trafiğindeki, kategori ve sayfa bazlı hemen çıkma oranlarını öğrenebilirsiniz. Analytics’deki ‘Edinme’ bölümünden detaylı şekilde görebilirsiniz. Hemen çıkma oranlarını, organik trafik, sosyal medya, referans ve direk gelen kullanıcı kategorinde de inceleyebilirsiniz.

Ayrıca;

  • Kitleye Genel Bakış raporunda sitenizde görülen genel hemen çıkma oranı yer alır.
  • Kanallar raporunda her bir kanal gruplamasının hemen çıkma oranı yer alır.
  • Tüm Trafik raporunda her bir kaynak/aracı çiftinin hemen çıkma oranı yer alır.
  • Tüm Sayfalar raporunda her bir sayfanın hemen çıkma oranı yer alır.

Toplam Bounce Rate yüksekse, bunun siteye dengeli bir şekilde mi dağıldığını yoksa buna bir veya iki kanalın, kaynak/aracı çiftinin veya yalnızca birkaç sayfanın mı neden olduğunu araştırabilirsiniz.

Google: Bounce Rate hakkında bilmeniz gereken önemli 3 madde

  1. “Sayfayla ilgili tüm sayfa görüntülemeler için Çıkış Oranı, oturumda en son gerçekleşen sayfa görüntülemelerin yüzdesidir.”
  2. “Sayfa ile başlayan tüm oturumlar için Hemen Çıkma Oranı, oturumda tek olan sayfa görüntülemelerin yüzdesidir.”
  3. “Bir sayfaya ilişkin Hemen Çıkma Oranı, yalnızca o sayfa ile başlayan oturumlar esas alınarak hesaplanır. “

Bounce Rate Ne Olmalı?

Sektöre göre ideal görülen hemen çıkma oranı (bounce rate) oranları;

  1. Kurumsal Site % 30- 50
  2. Alışveriş sitesi %20-40
  3. Ulusal ve Yerel Haber Sitesi %45 -65
  4. Blog ve Bilgi Siteleri için %70-95
  5. Forum siteleri %75- 85

    Hemen çıkma oranları – Kaynak: SEO Sözlük

Bounce Rate Nasıl Düşürülür?

  1. İçerik

Bounce Rate’i etkileyen en önemli faktör içerik kalitesidir. Kullanıcıların aradığı bilgiye ya da ürüne ulaşması sağlanmalıdır. Aldatıcı başlıklarla kullanıcıları siteye çekerek gereksiz ve alakasız detayları sunmak da hemen çıkma oranını arttıracaktır. Bu nedenle içerik hazırlamaya belirli bir planlama yaparak başlanmalıdır.

Facebook, Twitter ve Google’da trend olan veya insanların her daim ihtiyaç duyacağı içerikler hazırlamak, kullanıcıları siteye çekmek için önemlidir.

Eğer trafiğinizi artırmak ve bir adım ileriye gitmek istiyorsanız potansiyel kullanıcılara hitap eden içeriklere odaklanmayı ihmal etmemelisiniz.

  1. İlişkili Bağlantılar

İlgili gönderilere verilen bağlantılarla kullanıcılar ilk içerikle buluştuktan sonra başka bir içeriğe yönlendirilmelidir. Eğer kullanıcıya ikinci bir içerik sunulmazsa kullanıcılar aradığı bilgiye ulaştıktan sonra hemen siteden çıkar. Böylelikle site geneli ve ilgili sayfada hemen çıkma oranı düşer.

Neler yapabilirsiniz?

  • Gönderiler içerisinde ilgili anahtar kelimelere, ilgili olan sayfa linki verilebilir.
  • Mevcut içerikle ilgili başka bir içerik ilişkilendirilebilir
  • Mevcut içerikten ilgili kategoriye yönlendirme yapılabilir.

Okuyucuları doğru yere yönlendirmeye mutlaka özen gösterilmelidir.

  1. Tasarım

Site ve açılan sayfanın tasarımı da Bounce Rate’in düşmesinde ya da yükselmesinde önemlidir. Yazı, arka plan rengi, sayfadaki renk tonları, sayfalar arasındaki geçişler, butonların konumlandırıldığı yerler, breadcrumb kullanımı direk olmasa da dolaylı olarak site ziyaretçilerini etkilemektedir.

Okuyucularınıza istedikleri tüm bilgileri tek bir gönderi içerisinde vermenize gerek olmadığını bilmelisiniz.

İçerik akışı bozulmadan, ziyaretçi tarafından aranan bilgi ilerleyen safhalarda verilebilir.

Ya da bunun için sayfalama tasarımı gibi bir tasarım bir seçenek olabilir.

  1. Responsive Tasarım

Responsive tasarımda Google algoritmaları için önemli detaylar arasında yer almaktadır. Kullanıcı deneyimi açısından büyük önem taşıyan responsive tasarım hemen çıkma oranınını da önemli ölçüde etkilemektedir. Responsive tasarım sayesinde, kullanıcının sitenizi yeniden boyutlandırmasına gerek dahi kalmadan tablet, mobil ya da masaüstü cihazlarda rahatlıkla kullanabilir.

  1. Hız

Sadece web sitelerinde değil, tüm işlerde hız büyük önem taşır. Gelişen teknolojiyle insanların daha hızlı bilgiye ulaşmak istemesi ve insanların böylelikle tembelleşmesi hızın önemini öne çıkarıyor. Dünyanın en iyi güzel tasarımı ve en kaliteli içeriğine sahip olsanız bile site hızınız düşükse ziyaretçiler hemen siteden ayrılabilir.

Hemen çıkma oranını etkileyen faktörlerin başında hız gelir. Sunucu tarafından ve site içi optimizasyonlarla site hızı kolaylıkla arttırılabilir. Eğer WordPress tabanlı bir web sitesi kullanıyorsanız eklentilerle bu sorunu çözebilirsiniz.

  1. Zenginlik

İçerik zenginliği, sizin kalitenizi ön plana çıkarır. Ziyaretçilere önem verdiğinizi hissettir, diğer içerikler ve siteniz hakkında önemli bir profil çizmiş olursunuz. İçeriğinize detaylı bilgi, fotoğraf, foto galeri, video, alıntı, ilişkili içerik ve infografikler ekleyerek zenginleştirebilirsiniz. Kısır düz yazıdan ibaret içerikler kullanıcılar tarafından beğenilmez ve bu tip yazılarda hemen çıkma oranı daha yüksektir. 

  1. Okunabilirlik

İçeriği paragraf hallinde ve ilgi çekici ara başlıklar yazıyı bölmek yazınızın okunabilirliğini arttırır. Ayrıca yazı içinde önemine göre cümle ya da kelimeler kalın, italik ve altı çizili yapılabilir.

  1. Reklam Kullanımı

 Reklamlar, ziyaretçilerin canını sıkan en önemli madde. Doğru reklam yerleştirilmesi yapılmadığında ve siteye uygun doğru reklam modeli seçilmediğinde hemen çıkma oranını ve kullanıcı deneyimini direk etkileyen parametredir. Site açıldığında çıkan üst üste açılan POP-UP reklamlar, arkada çalan müzik, koca koca bannerlar ziyaretçilerin siteden direk çıkmasını sağlıyor. 

  1. Video

Yukarıda saydığımız maddeler arasında sitede hemen çıkma oranını düşüren en önemli maddenin video olduğunu yaptığımız tüm testlerde gördük. Video haberciliği ve video içerikler giderek daha çok ilgili görüyor. Tembelleşmenin giderek artmasıyla kullanıcılar, okumak yerine direk dinlemek ya da izlemek istiyorlar. İçerik içindeki ilgi çekici ve güzel kurgulanmış videolarla kullanıcılar sayfalarda daha çok tutulabilir. İçeriğinize uygun videoları alt bölümlerde embed şeklinde ya da sitedeki mevcut videoları eklemeniz hemen çıkma oranını düşürecektir. Mutlaka deneyiniz.

 

Yorum Bırak