Google yerine kullanılabilecek alternatif arama motorları

Türkiye’nin yanı sıra dünyada da oldukça büyük bir kitlesi bulunan Google, her geçen gün daha da hızlı büyüyor.

Sürekli Google’ın adını duyuyor olsak da bu tekelleşmeye karşı oluşturulmuş alternatif arama motorları da yok değil.

Çoğu zaman adı haksız rekabetlere karışan, kişisel verileri kötüye kullandığı öne sürülen ve birçok programını da ücretli sunmaya başlayan Google’a karşı oluşturulmuş alternatif arama motorlarını derledik.

Google alternatifi arama motorları

SEO konusunda da ilk akla gelen Google olsa da diğer arama motorlarını küçümsememek gerekiyor. İlk olarak arama motoru olarak piyasaya çıkan ancak daha sonra başka projelere de yönelen Google’a rakip olarak çıkabilecek arama motorlarını derledik.

Bing

Google’dan tercih edilen arama motorlarından bir tanesidir. Microsoft tarafından piyasaya sürülmüştür. Microsoft kurulu tüm bilgisayarın tarayıcılarında varsayılan arama motoru olarak gelmektedir.

Arama sonuç sayfalarında ilgili sonuçları göstermekle birlikte resim, video, haritalar veya haberler gibi Google’a benzer özellikleri bulunmaktadır.

Öte yandan sonuç sayfasında ilgili aramaların videolarını da göstermektedir.

Google’dan farklı özelliklerinden bir tanesi de görsellerde yapmış olduğunuz aramaları kaydetme seçenekleri sunmaktadır.

Bing üzerinden haritalarda yol durumlarına da ulaşabilir ve yoğunlukları harita üzerinden çok rahat bir şekilde görebilirsiniz.

En iyi özelliklerinden bir tanesi de özel video alanlarıdır. Kullanıcılar video sekmesi üzerinden ilgili aramayı yapabilir ve siteden ayrılmadan videoları rahatlıkla izleyebilirler.

DuckDuckGo

Gizliliğe büyük önem veren DuckDuckGO, Google’a rakip olabilecek en iyi arama motorları arasında yer almaktadır.

Sunduğu gizlilik hizmetiyle kısa sürede popüler olmuş ve büyümeye başlamıştır.

Çevrimiçi hareketleri hiçbir şekilde kayıt altına almayan arama motoru, aynı zamanda reklamların da önüne geçmiş bulunuyor.

Siteyi incelemek istediğinizde ise neden DuckDuckGo’yu seçmeniz gerektiğiniz hakkında bilgiler sunmaktadırlar.

Gizlilik söz konusu olduğunda ise aralarındaki rekabet Reddit’e kadar uzanmıştır.

Medium.com’da ise Google’ı bırakmak ve DuckDuckGo’ya geçmek için nedenler sıralanmıştır.

Aynı zamanda ise kullanıcılara Google’ın sunduğu özellikler yerine tercih edebilecekleri alternatif programlar da önerildi. Böylelikle Google’ı bırakmak niyetindeyseniz alternatif araçlarla gizliliğinize önem vererek diğer programları da kullanabilirsiniz.

Yahoo!

Google’a alternatif arama motoru olarak kullanabileceğiniz bir platformdur. Kendine ait sıralama stratejisi kullanan Yahoo!, aynı zamanda e-posta servisi, çevrimiçi alışveriş merkezi, oyun, seyahat ve pek çok konuda da hizmet vermektedir.

Gelişmiş arama motoru sayesinde ise kullanıcıların istediği sorgulara rahatlıkla karşılık verebilir.

Google’a alternatif arama motoru olarak Yahoo’yu kullanabilir ve diğer sunduğu tüm hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

Qwant

Fransa merkezli bir arama motoru olarak hizmet veren Qwant, yapısı bakımından DuckDuckGO’ya benzemektedir.

Kullanıcıların gizliliğine büyük önem veren arama motoru, herhangi bir sorgunun kaydedilmediğini ve tüm işlemlerin gizlilik içerisinde gerçekleştiğini açıklamaktadır.

Bu sistem güncel bilgiler veren arama motoru olma özelliğinin yanında müzik arama motoru olarak da bilinmektedir.

Şarkıcı ismini yazdığınız takdirde tüm albümlerine ve müzikler hakkında bilgiye çok kolay bir şekilde erişebilirsiniz.

Qwant aynı zamanda Junior adı altında güncel bilgiler de sunmayı ihmal etmemektedir. Bu sekme üzerinden eğitici ve güzel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Blog sayfasından ise Qwant ile ilgili güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Swisscows

Tercih edilen arama motorları gibi gizliliğe önem veren Swisscows, güvenli bir arama ağı oluşturmaktadır. Ebeveynler tarafından ise oldukça tercih edilen bir arama motorudur.

Gerekli ayarlar gerçekleştirildiğinde şiddete yönelik olaylar arama sonuçlarında gösterilemez.

Herhangi bir IP adresini, arama sorgusunu ve diğer tüm tanımlayıcıları hiçbir şekilde kaydetmez. Sunucuları ise en katı gizlilik esaslarına sahip olan İsviçre’de tutulmaktadır.

Arama motorunu farklı kılan özelliklerden bir tanesi de arama sonuçlarında aranan sorguların farklı tasarım şeklinde de sunulmasıdır.

Search Encrypt

Google’a alternatif olabilecek bir diğer arama motoru ise Search Encrypt’tir. Gizliliğe büyük bir önem veren bu arama motoru, yerel bir şifreleme kullanarak hiçbir arama sorgusunu kayıt altına almaz. Böylelikle rahatlıkla sorgularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Bu arama motorunun en güzel özelliklerinden bir tanesi ise sorgu gerçekleştirildiğinde 15 dakika işlem yapılmadığında otomatik olarak silinmesidir.

SearX

Türkçe dil desteği de bulunan SearX ile aramalarınızı kişiselleştirebilirsiniz.

Dosyalar, Görseller, Bilişim, Müzik, Harita, Haberler, Sosyal Medya, Bilim gibi kategorilerde aramalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Google, Yahoo, DuckDuckGo, Wikipedia vb. Gibi ünlüleri içeren sayısız kaynaktan arama sonuçlarını alır.

Yandex

Google’a alternatif arama motorları arasında başı çekenlerden bir tanesidir. Rusya’da büyük bir çoğunluk tarafından kullanılmasının yanı sıra Avrupa pazarında da adından söz ettirmiştir.

Kurumsal mail, haritalar, çeviri ve diğer hizmetleri nedeniyle de oldukça tercih edilen bir arama motorudur. Özellikle Yandex Navigasyon oldukça tercih edilmektedir.

Arama sonuçlarında ise Google’a benzer sonuçlar vermektedir.

Ask

Diğer arama motorları ile hemen hemen aynı hizmeti sunmaktadır. Alternatif olarak Ask arama motorunu da kullanabilir ve sorular arasından da sonuçları alabilirsiniz.

WolframAlpha

Arama motorundan ziyade sunduğu cevaplarla adını çok duyurmuştur. Daha çok bilimsel sonuçları karşımıza çıkarmaktadır.

Martematikte yapabileceğiniz dört işlemi çok rahat bir şekilde Wolfram Alpha üzerinden görebilirsiniz.

Yaani

Turkcell tarafından hayata geçirilen arama motorudur. Yaani’den yapılan her 100 arama ile 1 fidan dikilerek 1 milyon ağaca van vermesi hedefleniyor.

İlk olarak yerel içeriklere öncelik tanıyan Yaani üzerinden birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Yanii ile;

– Arama gerçekleştirebilir

– Haberleri okuyabilir

– Hava durumunu öğrenebilir

-En yakın restoranları listeyebilir

– Müzikleri Fizy ile dinleyebilir

– Favori sitelerinizi kaydedebilirsiniz.

Sizin favori arama motorunuz hangisi?

Kullanıcılar özelliklerine göre birçok arama motorunu tercih ederler. Hızlı olması ve daha gelişmiş olması nedeniyle Google bu konuda bir adım öndedir.

Teknolojiye ayak uydurarak sesli aramalara kendini hazır etmesi, haritaları ön plana çıkarması ve yeniliklere açık olması nedeniyle en çok tercih edilen arama motorları arasındaki yerini almıştır.

Teknoloji dünyası bu kadar gelişmişken de yapılan SEO çalışmalarını sadece Google’a göre gerçekleştirmek ise büyük bir hatadır.

Diğer arama motorlarına da yatırım yaparak sitenizi internette görünür hale getirmeniz gerekmektedir.

Peki gizlilik, hızlılık, hizmetler, seçenekler veya birçok neden göz önüne alındığında sizin tercih ettiğiniz ve favorim dediğiniz arama motoru hangisi?

Yorum yazarak fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yorum Bırak