Google ADS (AdWords ) Reklamı Nasıl Verilir? (2021)

Google Adwords (ADS) Nedir?

Google tarafından sağlanan internet reklamı sistemine Adwords (ADS) denir. Hizmet veren arama motorları arasında en geniş topluluğa Google sahiptir. Bu geniş kullanıcı ağı, dünyanın en büyük reklam sisteminin oluşmasını sağlamıştır. Google, %96 oranında doğrudan gelirini Adwords reklamları aracılığıyla elde etmektedir. Şirketin elinde olan geniş bağlantı ağı, dijital pazarlama sistemini Google kendi başına domine etmesini sağlamaktadır.

Google Adwords temel de arama sonuçlarında istediğiniz kelimeye reklam vererek ilk sayfa da ilk sırada yer almanız teorisine dayanmaktadır. Çünkü reklam verdikten sonra dahi ilk sırada ilk sayfada yer almanız ilgili kelimenin rekabet oranına ve sizin ayırdığınız bütçeye bağlı olarak değişmektedir. Google adwords reklamları özellikle Online pazarlama sektöründe hizmet verenler için paha biçilmezdir.

Google Adwords (ADS) Ne İşe Yarar?

Google ADS. Google tarafından internet kullanıcılarının hizmetine sunulmuş bulunan bir reklamcılık hizmet uygulamasıdır. Google Adwords sayesinde reklam veren kullanıcıların ürün veya hizmetleri, aranan kelime ile ilişkilendirilerek arama sayfasının sonuçlarında en üst ve en alt bölümlerinde kendisine yer bulmaktadır. Google ADS. uygulaması reklam verenin daha kısa sürede ve uğraşsız bir biçimde sanal ortamda yaygınlaşmasına ve hedef kitlesi ile etkileşime geçebilmesini sağlar.

Reklam verenlere oldukça önemli seçenekler sunarak firmaları sanal ortamda tanınır hale getiren Google Adwords reklam verenin;

  • Ülke, şehir veya bölge seçmesine
  • Reklamın gösterileceği gün ve saat aralıklarına
  • Reklamların gösterilmesi gereken yaş, cinsiyet gibi özelliklerin seçimine olanak sağlamaktadır.

Böylece reklamın gerçek hedef kitleye ulaşması ve etkisinin daha yüksek olması sağlanabilmektedir. Reklam veren tarafından Google Adwords uygulamasıyla verilen reklamlar Google arama sonuçlarında, kullanıcıların arama yaparken girdikleri kelimelerle ilişkilendirme yapılarak metin reklamı olarak gösterilmektedir.

Google tarafından 2016 yılında yapılan bazı güncellemeler sonucunda sayfalarda yer alan reklam alanlarında değişikliğe gidilmiş, reklam alanları değiştirilmiştir. Son güncellemeye göre arama sonuçlarında üst tarafta yer alan reklam veren sayısı 3 ‘ten 4’e çıkarılmıştır. Alt bölümde ise 3 reklam alanı yer almaktadır. Kullanıcılar tarafından belirlenen reklamlar, kullanılan anahtar kelimelere göre sıralamada kendisine yer bulmakta, reklam verenin en kısa sürede en geniş müşteri kitlesine erişimi sağlanmaktadır.

Google Adwords (ADS) Çalışma Mantığı

Google Adwords’un çalışma mantığı açık arıtma usullerine göre uyarlanmıştır. Google tarafından anahtar kelimelere bir bedel tanımlanmakta, kullanıcılar tıklanma karşılığında bedel ödemektedir. Fakat Google Adwords’ta en yüksek teklifi vermek her zaman kazandırmaz. Google tarafından internet kullanıcısına en iyi deneyimi ve mükemmel sonuçları vermek adına para teklifi ile kalite puanı birleştirilmektedir.

Dünyada internet arama motorları arasında en yüksek kullanılma oranına sahip olan Google, kullanıcıların almak istedikleri ürünleri incelemelerine ve fiyatları hakkında bilgi sahibi olmalarına da olanak sağlar. İnternet kullanıcısı tarafından aramalarda kullanılan anahtar kelimeler reklam verenin seçtiği kelimelerle eşleştiğinde reklam, arama yapan internet kullanıcısına gösterilir.

Google verilen reklamlara yapılan tıklanma sayısını saymak suretiyle, reklam verene her bir tıklama için ücretlendirme esasına göre çalışır. Bunun dışında internet kullanıcılarının anahtar kelime ile arama yaptığında, reklam verenin reklamlarının ne sıklıkta gösterildiğini de rapor ederek geri bildirim sunar.

Hangi reklamların daha fazla rağbet gördüğü, hangilerinin iyi çalışmadığı ise, tıklama oranı ile belirlenmektedir. Bu oran tıklama sayısının gösterim sayısına bölünmesiyle elde edilir. Bu oran reklam veren adına oldukça önemlidir. Çünkü yapılan reklam yatırımının internet kullanıcısına ne oranda iletildiğini net bir şekilde görmesi sağlanır. Google Adwords tüm reklam verenlerin aynı kalite puanına sahip olduğu durumlarda, anahtar kelime için en yüksek bedeli teklif eden şirketin reklamlarını onaylayarak, reklam gösterimini anlaşma şartlarına uygun şekilde yayınlar.

Google Adwords (ADS) Reklam Modelleri

Kategorik olarak farklılıklar göstermekle birlikte, Google Adwords tarafından yayınlanan reklamlar modellerinde verilen reklamların her gün milyonlarca kişi tarafından görülmesi ve en hızlı geri dönüşlerin alınması sağlanır. Adwors reklamları, Google araması yapan internet kullanıcıları tarafından her zaman en üst sıralarda görülür. Son derece yüksek seviyelerde geri dönüşlerle reklam verenleri müşteri kitlesiyle buluşturan Google Adwords, birbirinden kategori olarak ayrılan reklam modelleri sunmaktadır.

  • Görüntülü reklam ağı
  • Arama ağı reklamları
  • Alışveriş reklamları
  • Video reklamlar

Evrensel uygulama reklamları Google Adwords reklam modelleridir.

Adwords reklam modelleri toplam 5 farklı kategori başlığında toplanır. Her reklam modelinin kendine özgü avantajları, reklam verenin daha başarılı sonuçlar almasına olanak sağlayan yöntemlerle internet ortamında yer almasını amaçlar.

Görüntülü reklamlar, Google arama motorunda bulunan milyonlarca farklı web sitesini kapsayan genişliktedir. Web sitelerinin yanı sıra Gmail ve Youtube gibi en fazla kullanılan platformlar üzerinden de erişim sağlanmasına yönelik bir modeldir.

Arama reklam modelinde ise Google üzerinden internet kullanıcıları tarafından yapılan arama sonuçlarında yer alabilmek hedeflenir. Arama sonuçlarının en üst sıralarında görüntülenebilme olanağı sağlanarak, reklam verilen siteye daha fazla ziyaretçi girişi gerçekleşir. Günün her saatinde milyonlarca kullanıcı tarafından ziyaret edilir bir konuma yükselmek, firmalar açısından hem tanınırlık oranlarının yükselmesine, firmanın popülaritesinin artmasına, hem de kazanç konusunda önemli artışlar oluşmasına olanak sağlar.

Google AdWords (ADS) İle Nasıl Reklam Verilir?

Google Adwords düşük bir maliyetle firmanızı Google aramalarında en üst sıralarda göstereceği gibi, firmanızın bilinirlik oranlarını da oldukça üst seviyeye çıkarmanıza olanak sağlayacaktır. Oldukça kolay bir şekilde reklam verebilmeyi mümkün kılan uygulamadan yararlanmak için öncelikle bir Google hesabına sahip olmak gerekiyor. Sonrasında ise,

  • Google hesabınızla http://adwords.google.com adresine gidin
  • Karşınıza gelen ‘’ hemen başlayın’’ butonunu tıklayarak ilerleyin
  • E-posta adres bilgileri ve Web sitenizin URL bilgilerini girin
  • Kampanyanızla ilgili ayarlamaları yapın
  • Günlük bütçe miktarınızı girin
  • Reklamlarınızın hangi ilke ve bölgede gösterilmesini istediğinizi belirtin
  • Reklamlarınızın arama ağı veya görüntülü reklamlarda yayınlanacağı ile ilgili tercih yapın
  • Keyword ( anahtar kelime) belirleyin
  • Sunacağınız teklifinizi belirleyin
  • Hazırladığınız reklam metninizi girin
  • Ödeme bilgilerinizi girin
  • Faturalandırma yapacağınız ülkeyi girin
  • Saat dilimi daha sonradan değiştirilemez bu sebeple doğru bir şekilde saat dilimi seçin
  • Hesap türünüzü seçin
  • Eksiksiz bir şekilde isim ve adres bilgilerinizi girin
  • Ödeme yönteminizi belirleyin
  • Kredi kart bilgilerinizi girin

Oldukça kolay bir şekilde ve kısa süre içerisinde yapılabilen işlemler sonrasında artık Google aramalarında en üst sıralarda çıkacak ve hedef kitlenize daha hızlı erişim sağlayabileceksiniz. Google adwords reklamları Google aramalarına göre değişiklik gösterebildiği gibi, kelimeden kelimeye bile değişkenlik gösterebilmektedir. Ne kadar ücret ödeyeceğinizi ( Keyword Planner) üzerinden öğrenebilir ve reklam yatırımına ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini önceden planlama imkânına da sahip olabilirsiniz.

Google ADS Anahtar Kelime Belirleme ve Eşleme Modelleri

Google ADS anahtar kelime seçme konusunda bilgi sahibi olunmadığı takdirde, arama ağında yer alacak olan reklamların başarılı olma olasılığı oldukça düşüktür. Anahtar kelime eşleşme seçeneklerinin göz ardı edilmesi, yapılacak reklam harcamalarının oldukça önemli bir bölümünün alakasız tıklamalar sebebiyle yitirilmesine yol açacaktır. Bu sebeple Google ADS reklamlarında kullanılmak üzere sunulan 4+1 seçeneği iyi bir şekilde analiz ederek reklam çalışmalarına yön vermek gerekiyor.

Tam Eşleşme Yöntemi: Bu yöntem Google ADS uygulamasıyla ilk kez tanışacak olanların kullanması gereken yöntemdir. Tam eşleşme seçeneğinde kullanılacak olan anahtar kelimenin başına ve sonuna köşeli parantez [ ] konulmaktadır. Örnek : [saç kesimi] Tam eşleşme yöntemi kullanılarak yapılan reklamların özelliği, arama yapan kullanıcıların sadece bu kelimelerle arama yaptığında reklamın görünmesini hedeflemesidir. Yani örnekteki kelime dışında herhangi bir ekleme yapıldığında reklam kullanıcıya gösterilmez.

Sıralı Eşleşme seçeneği: sıralı eşleşme yöntemin Google ADS paneline daha hakim olunduğunda kullanılması gereken bir seçenek. BU yöntemde belirlenen anahtar kelimelerin başına ve sonuna tırnak işareti konulmak suretiyle aranılan ürünün veya hizmetin bulunması sağlanır. Örnek: ‘’ saç kesimi’’

Geniş eşleşme seçeneği: en fazla tercih edilen bu seçenekte anahtar kelimelerin başına ve sonuna + işareti konulması gerekir örnek: +saç+kesimi+

Negatif eşleme seçeneği: bu seçenekte ise, negatif olarak belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeler sayesinde aramalarda reklamların görünmesi engellenmektedir.

Google ADS Maliyet Hesaplama

Gerçek tıklama başına maliyet (TBM) Google tarafından bir tıklama için ücretlendirilen tutarı belirtmektedir. Bazen tıklama başına maksimum teklifinizden daha az bir tutarla ücretlendirilebileceğiniz gibi bazen bu ücretlendirmeler çok daha düşük oranlarda da olabilmektedir. Gerçek TBM genel çerçevede TBM maliyetinden daha düşük seviyelerdedir. Çünkü Adwords açık artırmalarında ödeyeceğiniz en yüksek ödeme miktarı, reklam konumunuzu ve reklamınızla birlikte gösterilen site bağlantıları gibi, reklam biçimlerini korumak adına gerekli olan en düşük ödeme miktarıdır.

Google Adwords reklam sıralamasını belirlerken, maksimum TBM ( tıklama başına maliyet) reklam sıralaması eşikleri, diğer reklam şekillerinin beklenen etkileri, kişinin arama bağlamını göz önüne almak suretiyle belirlemektedir. Reklam biçimleri ve uzantıların beklenen muhtemel etkileri tahmin edilirken beklenen tıklanma oranları, kullanıcının alaka düzeyi gibi faktörler hesaba katılmaktadır.

Google ADS reklam fiyatları kullanılacak olan kelimeye hatta Google aramalarına göre değişkenlikler gösterebilmektedir. Reklam vermeyi düşündüğünüzde gerekli bütçenizi ayarlayabilmek adına anahtar kelime planlayıcısı ( keyword planner) incelemek suretiyle bilgi edinebilirsiniz.

Böylece firmanız adına ne kadar bütçeyle ne kapsamda reklamlar yapabileceğinizi hesaplayarak internet ortamında daha görünür olmayı mümkün kılabilirsiniz. Google ADS reklamı vermek her zaman ücrete tabi olmasına rağmen bazı dönemlerde yapılan kampanyalara katılmak suretiyle reklam maliyetlerinde önemli oranlarda düşme sağlamak mümkün olabilmektedir. Herhangi bir ücret ödemeden üst sıralarda görünebilmenin başka bir yolu da SEO çalışması seçeneğinin değerlendirilmesidir.

Google ADS Tıklama Başına Maliyet Nasıl Düşürülür?

Google ADS reklamlarıyla internet ortamında daha fazla tanınır olma planları yaparken, maliyetlerinizi, yatırım gelirinizle birlikte ölçmelisiniz. Bir reklam kampanyasının başarısından söz edebilmek için elde ettiğiniz kazancın reklam yatırımlarından fazla olması gereklidir. Google ADS üzerinden yapılan reklam harcamalarında maliyetleri düşürmek adına yapılabilecek birkaç iyi hamle, maliyetlerinizi azaltarak daha fazla reklam çalışması için bütçe ayırmanıza olanak sağlayacaktır.

  • Negatif anahtar kelimeler
  • Anahtar kelime eşleşme seçeneklerinin kullanımı
  • Alakalı reklam metin ve reklam grupları

Google Analytics ve Google Adwords arama terimleri raporlarından bulacağınız alakasız kelimeleri negatif olarak eklediğinizde maliyetlerinizi biraz daha aşağı çekebilirsiniz. Alakasız kelimeler size gereksiz tıklanma ve ek maliyet olarak yansımaktadır. Satmadığınız ürün veya hizmetler için yapılan tıklamalar o kelime için kalite puanının düşmesine de yol açacaktır. Google adwords hesapları oluşturulurken anahtar kelime tercihleri mümkün olduğunca geniş bir yelpazede sunulur. Bu durum reklam verene yüksek trafik ve gösterim sağlamakla birlikte alakasız tıklanma ve gereksiz gösterimler de yüksek oranlara ulaşır.

Reklamlarınızı eşleşme seçeneklerine göre belirleyerek aramaları özelleştirmeniz kullanıcıların size daha kolay ulaşmasını sağlayacaktır. İlk olarak reklam kampanyalarınızı sattığınız ürünler veya sağladığınız hizmetlerin ağaç yapısını yansıtacak bir biçimde düzenlemeniz gerekir. Reklam metinlerinizi en fazla aranan kelimeleri kullanarak düzenlemeniz daha yüksek bir kalite puanına sahip olmanızı sağlamanın yanı sıra maliyetlerinizin de aynı oranda düşmesini sağlayacaktır.

Google ADS mi? SEO mu?

Google ADS ile SEO ( Arama Motoru Optimizasyonu) arasında oldukça beliğin farklılıklar mevcuttur.

SEO, arama optimizasyonunda geri dönüşüm ADS reklamlarına göre daha uzun sürelerde olmaktadır.

Bu sebeple sonuçları yaklaşık 6 ay ile 1 yıl arasında alınmaya başlar. Bu yöntemle kazanç sağlayabilmeniz için hemen ödeme yapıp 6 ay sonra kazanç elde etmeyi göze almalısınız.

Oysaki Google ADS reklamları anlık geri dönüş alabilmenize olanak sağlayarak kazandıkça yatırım yapabilmeyi olanaklı kılar. Google kendisi ticari amaçlarla kurulmuş bir işletme olduğu için, alternatif tanıtma ve reklam yöntemlerini teşvik etmez. Bu sebeple her geçen gün organik arama sonuçlarının oranları Google tarafından düşürülmektedir. Google, sürekli kendini yenileyerek algoritmalarını güncellemekte bu durum SEO uzmanlarını çaresiz bırakabilmektedir. Bu türden gelişmeler, SEO çalışmalarıyla istenilen verimin hızlı alınmasını da geçiktirmektedir.

Google ADS’de ise ödeme yaptığınız sürece herhangi bir güncelleme veya algoritma değişikliğinden etkilenmeden reklamlarınızın yayınlanmasını sağlayabilir, tanıtıma yönelik faaliyetlerinizi kesintisiz olarak sürdürebilirsiniz.

  • SEO geri dönüşümü uzun, ADS anlıktır.
  • SEO dalgalıdır algoritmalar değişebilir, ADS ödeme yapıldığı takdirde sorun yaşatmaz.
  • SEO manipüle edilebilirken ADS manipüle edilemez.
  • SEO ile sonuç alma garantisi yokken, ADS kısa sürede kazanç sağlamanıza imkân verir.
  • ADS son derece yasal yöntemlerle çalışan yasal bir platformdur.
  • SEO Google den habersiz bir şekilde ilerleyerek uzun sürede getiri sağlama anlayışına sahiptir.
  • ADS reklam modelinde para bitince aramalardaki gösterim de sona erer.
  • SEO uzun vadeli ancak daha fazla sonuç almaya odaklıdır.

Adwords (ADS) Ajansı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Günümüzde internet ortamında görünür olmak ve arama sonuçlarında ilk sıralarda çıkarak daha hızlı dönüşüm sağlayabilmek oldukça düşük maliyetlerle ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Buna yönelik olarak faaliyet gösteren ajansların performansı ve bilgi birikimleri de, müşterinin en uygun reklam bedelleriyle reklam verebilmesine ve en yüksek verimi alabilmesinde oldukça önemli etkenler arasında yer alıyor. Müşterilerin ajans seçiminde dikkat etmesi gereken unsurlar arasında, ajansın bu tür çalışmaları yapmasına olanak sağlayan tecrübeye ve bilgi birikimine sahip olması ilk sırada gelir.

Ajansın sektördeki deneyimli olup olmadığı de, ajans seçiminde dikkate alınması gereken unsurlar arasında yer almaktadır. Ajansınızın deneyimli olması, reklamlarınızı daha az maliyetle, daha verimli bir şekilde yapmanızı sağlayacaktır. Bir başka önemli husus da, çalışacağınız ajansın şeffaf olup olmadığıdır.

Reklam veren tüm müşteriler Google reklam maliyetleri ile ilgili bilgilere erişim sağlayabilmeli ve reklam performansını gelir-gider hesaplamalarıyla kıyaslayabilmelidir. Bazı ajanslar şeffaflık adına kendi sistemleri üzerinden müşteriye erişim izni vererek, harcama ve raporlamaların en ince detaylarına kadar incelenmesine olanak sağlamaktadır. Bu sebeple Google ile ilgili reklam çalışması yapacağınız ajansınıza reklam harcamalarınızı ve buna ilişkin raporları nereden görebileceğinizle ilgili sorular sormalı, tatmin edici cevaplar almanız halinde reklam sözleşmesine onay vermelisiniz. Aksi takdirde uzun süreçlere yayılan ve geri dönüşü tatmin etmeyen süreçlere dâhil olmanız muhtemeldir.

Bu yazımda sizlere Google ADS reklamı nasıl verileceğini, hangi reklam modelini seçmeniz gerektiğine dair bilgiler paylaştım. Google ADS reklamlarında anahtar kelime stratejisi ve eşleme modellerinin nasıl olmasına dair yazıma göz atabilirsiniz: https://www.cengizgonultas.com/google-adwords-ads-reklamlarinda-anahtar-kelime-esleme-modelleri-680/

Yorum Bırak