Organik trafiği, satışları ve marka değerini arttırmak, e-ticaret yöneticilerinin temel hedefleri arasında yer alır. Bu hedeflere ulaşmak için bazı dijital pazarlama tekniklerini ve bunların başında gelen SEO stratejisini kullanırlar. E-ticaret SEO çalışmaları, genel SEO çalışmalarıyla büyük ölçüde benzeşse de büyük sıçramalar yaptıracak bazı ince teknikler vardır. Farklı olan e-ticaret SEO tekniklerini bu rehber niteliğindeki yazımızda sizlerle paylaşacağız.
Detaylara başlamadan önce şunu hatırlatmakta fayda var: SEO çalışmaları, diğer tüm dijital pazarlama yöntemlerinden etkilenmektedir. Bu nedenle, dijital pazarlama startejisi belirlenirken tüm kanallar birlikte ele alınmalıdır.
İçindekiler
Kullanıcı Deneyimi
SEO denildiğinde akla ilk gelmesi gereken şey kullanıcı deneyimidir (UX). Google ve diğer arama motorlarının tüm güncellemeleri kullanıcıların memnuniyetini arttırmaya ve haksız rekabeti önlemeye yöneliktir. (Genel olarak böyle olsa da aksi durumlarını da tecrübe etmiyor değiliz.)
Bunu anlamak için biraz geriye, Google tarafından yapılan algoritma güncellemelerine bakmak gerekir. Örneğin; PANDA güncellemesi içerik kalitesini arttrıma , PENGUIN güncellemesi backlink kalitesini arttırma, HUMMINGBIRD güncellemesi de yine aramalara cevap olacak nitelikte kaliteli içerik üretimini sağlayıp ve anahtar kelimeye dayalı içerik üretim anlayışını yıkmak için yapılmıştır.
Site tasarımı ve yapısını oluştururken ya da değişikliklere giderken kullanıcı deneyimini ön planda tutmak gerekir. Kullanıcıların işini kolaylaştıracak uygulamalar eklenmelidir. Kullanıcıların kullanımını kolaylaştıran uygulamaları silmek, kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecektir. Karmaşık yapıdaki siteler kullanıcılar tarafından tercih edilmez. Bu durum organik trafikle beraber dolaylı olarak direk trafiği de düşürür.
Kullanıcılar, markanıza atayacağı değeri, marka ve sitenize göstereceği sadakati ve potansiyel müşterileriniz için yapacağı aracılık için, sunduğunuz kullanıcı deneyimini esas alırlar. Bu nedenle, kullanıcı deneyimini (UX) önemseyin ve bütçe ayırın.
Forbes için Andrew Hogan, Deanna Laufer, David Truog, Will Willsea, Rachel Birrell tarafından hazırlanan The Six Steps For Justifying Better UX araştırmasına göre, kullanıcı deneyimi için harcanan her 1 USD, 100 USD geri dönüş sağlıyor. (Kaynak: Sherpa)
Menülerin yerleri, renkler, butonlar, fotoğraf kaliteleri, iletişim bilgileri, varsa formların yerleri vb argümanları içeren kaydırma, bağlantı ve tıklama haritalarını çıkarıp inceleyiniz.
Site mimarisi
E-ticaret sitelerindeki en büyük sorun çok sayıda sayfa ve ürün olmasıdır. Amazon, sahibinden, hepsiburada gibi siteler buna en büyük örneklerdir. Bu nedenle site mimarisi oluşturulurken dikkatli olunmalıdır.
Site mimarisi, kullanıcıların ve arama motorlarının sizin için önemli sayfaları bulmasını kolaylaştırması için önemlidir.
Bu durumu yanlış ve doğru örnek üzerinden açıklayalım.
Yanlış yapı
Yukarıdaki şemaya baktığımızda, yapı basit değil.
Site yapısı çok derin ve karışık. Ürüne ulaşmak için 6 adım atmak gerekiyor.
Ancak doğru site mimarisinde ürüne 3 veya daha az tıklamada ulaşabiliyorsanız başarılısınız demektir. Bu nedenle basit ve derinliği yüksek olmayan bir yapı kurmaya dikkat edilmelidir.
UYARI: Site mimarisi değiştirmeye karar verdiyseniz bir SEO uzmanıyla çalışmanız trafik kaybı yaşamamanız için doğru bir tercih olacaktır.
Doğru yapı
İkinci yapıya (Şema 2) baktığımızda, başarılı bir site mimarisini görmekteyiz. Genelde e-ticaret sitelerinin tercih ettiği bir yapıdır. Görüldüğü gibi 3 tıklamada ürünlere ulaşılabiliyor.
Düz ve basit bir yapı olması kullanıcı deneyimini, arama motorlarında indekslemeyi, tıklanma sayılarını arttırır ve sıralamaları iyileştirir.
6 milyondan fazla indeksi bulunan Hepsiburada.com e-ticaret sitesi doğru kurgulanmış bir site örneğidir.
Anahtar Kelime Araştırması
Anahtar kelime üzerinde yapılacak çalışmalar hayati öneme sahiptir. Peki, hangi anahtar kelimeleri seçeceksiniz?
Anahtar kelimelerin rekabet derecesi, aranma hacmi, tıklama maliyeti ve zorluk derecesi analiz edilecek 4 önemli parametrelerdir.
Analizde çok kullanılan ve çok faydalı olan araçlar; SEMrush, Ahrefs, SEOmonitör, Google Keywordplanner, Amazon Keyword Tool ve keyword.io gibi araçlarıdır.
Bu araçların nasıl kullanılacağı hakkında internette çok sayıda makale bulmak mümkün. Araçların nasıl kullanılacağını başka bir yazı konusudur.
Google arama sonuçlarında en altta yapılan anahtar kelime önerilerini de dikkate alınmalıdır.
Vikipedia’dan yararlanın
Anahtar kelimeler hakkında fikir veren sitelerden biride Vikipedia’dır. Vikipedia anahtar kelime hakkında en isabetli sonuçlar veren bir kütüphane niteliğindedir. Örneğin arama motorlarında “iPhone” araması yaptığınız da çıkan sonuçlarda Vikipedia üzerinden “iPhone” hakkında detaylara ulaşabilir ve anahtar kelimeler üretebilirsiniz. Özellikle içerik yazımında çok kıymetlidir.
Bu araçları kullanırken nasıl bir strateji izlediğiniz diğer önemli noktadır.
Anahtar kelime araştırması, web sitenizde yaptığınız tüm SEO ile ilgili görevleri bildirdiğinden (örneğin, anahtar kelimeler olmadan, ürün ve kategori sayfalarınızı optimize etmeniz mümkün değildir).
[alert type=”info” close=”false”] Yeni e-ticaret siteleri, aranma hacmi yüksek olan tekli ve ikili anahtar kelimeleriyle başlamak yerine 3 ve daha fazla kelimeden oluşan ve ticari-ürün uygunluğu olan anahtar kelimeleri hedeflemeleri daha uygundur. Örneğin; “spor ayakkabı” anahtar kelimesi, alıcı potansiyeli daha yüksek olan “spor ayakkabı fiyatları” anahtar kelimesine göre aranma hacmi daha yüksektir. Ama muhtemelen ikinci anahtar kelimenin zorluk derecesi daha düşük ve direk alıcı hedefli olacaktır.[/alert]
Hız
Sitelerde kullanıcılar için 3 saniye eşiği vardır. Kullanıcılar 3 saniyede yüklenmeyen sitelerde genelden çıkıp gidiyor ve o kullanıcıyı bir daha kazanmak oldukça zor oluyor.
Unbounce’ın tüketici ve pazarlamacıların yanıtlarına dayandırılarak yaptığı site hız istatistikleri araştırma raporuna göre; sayfa açılış hızı, ziyaretçilerin yaklaşık %70’i, bir web sitesinin yüklenme süresinin satın almalarını etkilediğini belirtiyor.
Araştırmaya göre ayrıca pazarlamacıların;
%81’i hızın dönüşümleri birinci derecede etkilemediğini düşünüyor.
%73’ü sayfa hızını iyileştirmenin ya acil ya da çok acil olduğunu düşünüyor.
%3’ü ise sayfa açılış hızını iyileştirmenin 2019’da en büyük önceliği olacağını belirtiyor.
Android kullanıcıları, IOS kullanıcılarından daha sabırlı
Bir sayfanın yüklenmesi için 1-3 saniye bekleyecek olanların% 64’ü IOS kullanıcısı, yalnızca% 36’sı Android kullanıcısıydı. 11-13 saniye bekleyeceklerini söyleyenlerin yalnızca% 36’sı IOS kullanıcıları ve% 61’i Android kullanıcılarıydı. (IOS cep telefonu, 65% ‘ini 5ABD)
Yine yapılan bu araştırmaya göre sitelerin genel olarak 15 saniye bandında olduğu görülüyor. Bu durum e-ticaret SEO için kabul edilemez bir ortalamadır.
Google PageSpeed Insight, GtMetrix ve Pingdom analiz araçlarını kullanarak yapılması gereken hız optimizasyonları izlenebilir.
Sitedeki JS ve CSS dosyalarını küçültme ya da birleştirme, fotoğraf boyutlarını küçültme ve önbellek (cache) kullanarak site hızında ciddi yol alınabilir.
Blog Oluşturma
Blog oluşturma, potansiyel müşterileri bulma ve onları yönlendirmek için önemlidir. Bununla beraber oluşturulacak kaliteli içeriklerle sektörde marka değerinizi de güçlendirebilirsiniz.
Benim e-ticaret siteleri için en çok önemsediğim başlıklardan birisi blog oluşturma ve kaliteli içerikler hazırlamaktır. İçerik pazarlama ile yeni müşteriler bulma konusunda ciddi yol katedilebilir.
Sektörde bu işi en yapanlardan biri şüphesiz Pegasus Hava Şirketi’dir. Pegasus, blog sayfası üzerinden gezi rehberleri gibi içerikler üreterek içerikler üzerinden ilgili e-ticaret sayfasına yönlendirme yapıyor. Böylelikle sitedeki hemen çıkma oranını düşürüyor, organik trafiğini arttırıyor, kullanıcıların aklını çeliyor ve satışlarını arttırıyor.
İnceleme ve Kullanıcı Yorumları
E-ticaretteki en önemli nokta güvendir. Yeni müşteriler için güven, diğer kullanıcıların yaptığı yorumlarla oluşur. Bu nedenle, kullanıcı değerlendirmeleri ön plana çıkarılmalıdır. Schema.org biçimlendirme kodları sitelere eklenerek arama motorlarının kullanıcılara daha bilgilendirici sonuçlar sunması sağlanabilir.
Schema biçimlendirmeleri uygulandıktan sonra sitelerin arama sonuçlarında değerlendirme derecesi, fiyat ve stok durumu konusunda potansiyel ziyaretçilere bilgi verebilecektir. Kullanıcıların satın almaya karar vermesi yapılan yorumlarla ciddi derece etkilenmektedir.
İnceleme ve yorum e-ticaret siteleri için hayati bir öneme sahiptir. Mutlak olarak alıcı olan müşteriyi alışverişten vazgeçirebilir, alıcı olmayanı ise potansiyel bir alıcı yapabilir. Ürünlere yapılan olumlu yorumların sayısını arttırmak satışları pozitif yönde etkileyecektir. Aynı şekilde kötü yorumlarda satışlarınızı negatif yönde etkileyecektir.
Sitelere monte edilen yapısal veril işaretlemelerinin nasıl yapılacağına buradan ulaşabilirsiniz.
Arama sonuçlarında incelemelerin yer alması kullanıcıların dikkatini çeker tıklama ve satışları da etkiler.
Yorumların siteye kattığı bir diğer faydaysa sitenizin güncel kalmasını sağlar.
İçerik
Ürün açıklaması, e-ticaret siteleri için şah damarı niteliğindedir. E-ticaret sitelerindeki en yorucu işlerden olduğundan siteler pek önem vermez. Ürün açıklaması ve görseller sadece SEO için değil aynı zamanda satışları ve kullanıcı deneyimini de etkilemektedir. Kalitesiz, soluk, küçük, net olmayan görseller satışları olumsuz yönde etkilemektedir.
E-ticaret sitelerinde ürün açıklaması yazarken nelere dikkat edilmeli?
Dil Bilgisi
Dil Bilgisi kurallarına mutlaka uyulması gerekir. Yapılan yazım yanlışları ve anlam bozuklukları işinizde ne kadar amatör olduğunuzu gösterir. Yanlış anlamalara ve gereksiz kafa karışıklıklarına neden olabilir. Müşterilerin sizi anlaması çok önemli. Bu da dil bilgisi kurallarından geçiyor.
Özgünlük
Ürün açıklamalarının size özgü bir dili ve tarzı olması önemli. Rakip sitelerden aldığınız ürün açıklamaları arama motorlarında sıralamalarınızı olumsuz etkileyecektir.
Anahtar Kelime kullanımı
Ürünleri arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alması için anahtar kelimelerle doldurmak artık olumlu değil olumsuz etki yapıyor. Hem kullanıcıların hoşuna gitmiyor hemde arama motorlarının. Yapay zekanın gelişmesiyle içeriklerin alaka düzeyi sadece anahtar kelimelerle tespit edilmiyor. Anahtar kelimeleri az ve öz şekliyle kullanmak fayda sağlayacaktır.
Kopya İçerik ve Sönük Sayfalar
Kopya içerikler, e-ticaret SEO için kabus niteliğindedir. Kopya içeriklerin analizi ve tespitini bazı ücretli ve ücretsiz araçlarla yapabilirsiniz. E-ticaret sitelerinde benzer ürünler ya da kategoriler çok olduğundan farklı içerik oluşturmak oldukça zordur. Bu nedenle hep tekrarlara düşülmektedir. Profesyonel içerik üreticilerinden yardım almak bu konuda işinizi kolaylaştırabilir.
Google Analytics üzerinden sitenizin hiç tık almayan ya da yok derecesinde tık alan sönük sayfaları tespit ediniz. Bu sayfaları ilgili başka bir sayfayla birleştirebilirsiniz veya başka bilgilerle genişleterek değer katabilirsiniz ya da aşamalı olarak silebilirsiniz.
Search Console ve Screaming Frog gibi özel uygulamalarla kopya Title, Desciption, Url, H1, H2 etiketlerini tespit edebilirsiniz ve güncelleme ya da canonical optimizasyonları yapabilirsiniz.
Site İçi Optimizasyon
Site içi SEO’yu kapsayan tüm ayrıntılara girmeden e-ticaret siteleri için olmazsa olmaz temel maddelerden bahsedeceğim. URL, Title, Description, breadcrumbs, Structured Data ve İnkdes Kontrolü, temel olarak ele alacağımız başlıklardır.
E-ticaret sitelerinde direk maddi kazanç söz konusu olduğundan, sadece gösterim oranı değil, tıklama oranı da büyük önem taşımaktadır.
Peki, e-ticaret sitelerinin site içi optimizasyonunu yaparken nasıl başlıklar, açıklamalar kullanmalıyız? Bu soru sıkça sorulan ve büyük önem teşkil eden sorulardandır.
URL: Kısa olmalı, anahtar kelime içermeli
E-ticaret sitelerinde URL hem teknik durum hem de kullanıcı deneyimi için önemlidir. Teknik tarafta karmaşıklığın giderilmesinde önemli rol oynar. 50-100 URL’e sahip bir sitede büyük bir önem teşkil etmeyebilir. Ancak binlerce hatta milyonlara varan URL sayısına sahip sitelerde bu durumun önemi daha net ortaya çıkmaktadır.
URL’ler ile sıralamalar arasında açık bir ilişki vardır. Kısa URL’ler uzun olanlara kıyasen daha iyi sıralama almaktadır.
Bir e-ticaret sitesinde URL’ler muhtemelen kategori ve alt kategoriler ekleneceğinden URL’ler diğer sitelerden biraz daha uzun olacaktır.
Örnek: https://siteadi.com/kategori/bilgisayarlar/lenova-notebook.html
URL’ler açık, anlaşılır olmalıdır ve anahtar kelimeler içermelidir.
Örnek: https://siteadi.com/kategori/bilgisayar/12563000ID/6-4589K_SPU# gibi url tercihi yanlıştır. Google tarafından sevilmeyen bir yapıdır. Anahtar kelime içermemesi de diğer bir eksiktir.
Hazır e-ticaret paketlerinde sıkça gördüğümüz bir sorun da URL’lerde “_” ve “#” işaretleridir. URL’lerdeki bu ifadeler Google dostu değildir.
Title: Anahtar kelime ve harekete geçirici ifadeler ekleyin
Sayfa ve ürün başlıkları, organik trafik ve tıklama oranı için bir sinyaldir. Olmasa bile, tıklama oranınızı üst seviyeye çıkarmak için çok önemli. Yüksek tıklama oranı= daha fazla tıklama=daha fazla satış.
Sayfalarınız ilk sayfada yer alabilir ancak tıklama oranı düşük olabilir. Bunun nedeni ise başlıkta kullandığınız ifadelerdir. Bu sebeple kullanıcıları harekete geçiren ifadeler kullanın.
İşte harekete geçirecek bazı ifadeler:
- % X İndirim (%25 İndirim)
- Garanti
- En Düşük Fiyat
- Ücretsiz Kargo
- Taksit İmkanı
- Fırsatlar
- İndirim Kampayası
- Ucuza Al
Örnek başlık verecek olursak:
Spor Ayakkabı Modelleri ve Fiyatları I %24 İndirim
Spor Ayakkabı: %24 İndirim ve Ücretsiz Kargo Fırsatı
Description: Anahtar kelime ve harekete geçirici ifadeler ekleyin
Açıklamada başlık gibi anahtar kelime içermeli ve harekete geçirici ifadeler barındırmalıdır. Başlık ve açıklama etiketi SEO’nun önemli bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Sayfalarınız gösterim alıyor ancak tıklama oranı düşükse başlık ve açıklamaları optimize etmeniz gerekiyor demektir.
Açıklamalarda harekete geçirecek bazı ifadeler:
- Bugün …. en iyi fiyatları alın.
- %X indirim fırsatını kaçırmayın.
- Bugün tüm alışverişte kargo BEDAVA.
- Farklı modelleri ve renkleri ayrıcalıklı fırsatlar için hemen tıklayın.
- Uygun fiyat seçenekleri burada.
- Taksit imkanı ve indirim kampanyalarını kaçırmayın.
Örnek açıklama:
En uygun fiyatlara spor ayakkabı modelleri burada. Tüm ayakkabı alışverişlerde %24 indirim fırsatı ve BEDAVA kargo fırsatını kaçırmayın.
Spor ayakkabı modellerinde %30 varan indirimler. Spor mağazasından alacağınız tüm ayakkabılarda BEDAVA kargo ve taksit fırsatını kaçırmayın.
Structured Data
Google’da ilk sayfada ilk sıralarda çıkmanın kolay bir yolunu istiyorsanız , zengin snippet eklemekteden başka şeylerle uğraşmayın.
E-ticaret siteleri için yapısal veri kullanımı büyük bir nimet. Yapılandırılmış Veri Test Aracı’nı kullanarak sitenizin uygunluğunu test edebilir ve gerekli iyileştirmeleri yapabilirsiniz. Search Console üzerinden manuel olarak sayfa ve ürünlere yapısal veri işaretlemelerini yapabilirsiniz.
Ürünler için tanımlanması gereken verilere https://schema.org/Product üzerinde ulaşabilirsiniz.
Ürün bilgilerini Google Görseller’e eklemek için, gerekli işaretleme için şu yönergeleri izleyin:
• Zengin görüntü izleyicide ürün bilgilerinizi göstermek için: Dahil ‘name’,’image’, ‘price’, ve ‘priceCurrency’özelliklerini.
• İlgili Öğeler Ürün bilgilerinizi göstermek için özellik:Dahil ‘name’, ‘image’, ‘price’, ‘priceCurrency’ve ‘availability’ özelliklerini.
İndeks
Google tarafından yapılan açıklamaya göre, toplam boyutu 100+ milyon GB olan Google veri tabanında yüz milyarlarca sayfa bulunmaktadır.
Sitenizin tüm URL’leri de bu sayfalar içerisinde yer almaktadır. Google’daki indeksleme mantığı şu şekildedir; her domain için bir bütçe ayrılır. Google indeks ve sıralamaların oluşumuna kadar 4 adım gerçekleştirir.
1. Discovery (Keşif):
Google’ın URL’leri keşfetmesi diye açıklanır. Sitedeki tüm iç ve dış linkleri kullanarak URL’leri keşfeder. URL keşifi için en önemli araçlar ise site haritası, iç linkleme ve backlinktir.
2. Crawling & Rendering:
Google botlarının sitenizi belirli periyotlarla ziyaret etmesidir. Örneğin, sitede yoğun JS kullanımı varsa botların taramalarını başka şekilde yapacaktır. Bu durum tarama işlemini geciktirmektedir.
3. Indexing
Veri tabanına eklemesidir.
4. Ranking
Arama sonuçlarında sıralama almasıdır.
Bu adımları göz önüne aldığımızda Google botları açısından sitemizdeki URL’lerin keşfedilmesi için en önemli faktörler site haritası, iç linkleme ve backlinktir.
Her ne kadar bu faktörlerin hiç birisi olmasa bile Google botları sitenizi keşfeder. Ancak tarama süreçleri geç olacaktır. Büyük sitelerde site haritaları önemlidir. Binlerce ve milyonlarca URL’ler oluşacaktır. Tüm URL’ler kategorilere göre ayrılarak site haritaları oluşturulmalıdır. Tüm site haritaları da tek bir ana site haritasında barındırılmalıdır.
Mobil
E-ticaret SEO’da organik trafiğinizi ve satışlarınızı arttıracak son , önemli madde ise mobil uyumluluktur. Mobil ve masaüstü aramalar arasındaki fark giderek kapanıyor.
SEMrush’ın yaptığı araştırmaya göre; 13 farklı sektörün e-ticaret kategorisi ele alındığında organik trafiğin yaklaşık olarak %57’si masaüstü, %43’ü mobil üzerinden sağlanıyor.
Mobil arama sıklığının yakın gelecekte masaüstünü geçmesi de an meselesi. Mobil arama o kadar hızlı büyüyor ki, Google, web sitelerinin “mobile-first” endekslemesini uygulamaya başladı.
Sitenize Google tarafından sunulan mobil uyumluluk testi yapabilir ve düzeltilmesi gereken sorunları görebilirsiniz.
Ayrıca Google Search Console – Geliştirmeler – Mobil Kullanılabilirlik sekmesi üzerinden hatalı ve geçerli sayfaları görebilirsiniz. Sitenizin Googlebot akıllı telefon üzerinden taranıp taranmadığını ve JS sorunlarını görebilir gerekli iyileştirmeleri yapabilirsiniz.
https://www.cengizgonultas.com/googleda-en-ust-siralara-cikma-teknikleri-8-ipucu-10283/