e-Ticaret, son zamanların en çok öne çıkan pazarlama stratejilerinden birisidir. Gelişen teknolojiyle ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasıyla yeni pazarlama yöntemleri ortaya çıkmaktadır. Bunun başında gelen ise, e-ticarettir. Peki, e-ticaret nedir, nasıl yapılır, e-ticaret modelleri nelerdir, neden e-ticaret, kimler e-ticaret yapabilir, kimler yapamaz, başarılı e-ticaret firmaları hangileri? İşte tüm bu soruların yanıtlarını bu yazımızda ele aldık.
İçindekiler
e-Ticaret nedir?
e-Ticaret diğer adıyla elektronik ticaret, elektronik ortamda mal veya hizmet alış satışına denir. Bunların en yaygın olanları, telefon üzerinden, internet üzerinden yapılanıdır. e-ticaret, tüketicinden tüketiciye, işletmeden tüketiciye, işletmeden işletmeye olarak farklı modellerde yapılmaktadır.
e-Ticaret modelleri nelerdir?
e-Ticaret modellerini üç başlık altında incelebiliriz. Bunlar üretici ve tüketici arasındaki ürün ve hizmet satışlarında farklılık göstermektedir.
B2B (Business to Business – İşletmeden İşletmeye)
Adından da anlaşılacağı üzere işletmeler arasında yapılan bir modeldir. Bu model tüketiciler tarafından çok bilinen bir e-ticaret modeli değildir. Ancak ülkeler ve büyük firmalar için ciddi öneme sahiptir. Ülkeler için önemi, ihracatın artmasına sebep olmasıdır. Aynı şekilde büyük şirketlerin toptan ithalat ve ihracat satışlarındaki kar marjını arttırmasına ciddi katkı sağlamaktadır. Örnek verecek olursak, kayısı üretimi yapan bir tarım şirketi, kendisine satış yapacak market ya da benzeri satıcılara ulaşmak için bu yöntemi kullanır. Bunun en büyük örneği uluslararası faaliyet gösteren ‘alibaba.com’dur.
B2C (Business to Consumer – İşletmeden Tüketiciye)
En çok popüler olan e-ticaret modelidir. Üretici ile tüketici arasında gerçekleşmektedir. Basit örnekleme yaparsak, bakkalın vatandaşlara mal ve hizmet satışı gibidir. Burada işletmeden tüketiciye bir satış yapılmaktadır. En büyük örnek ise; hepsiburada.com, trendyol.com gibi web sitelerdir.
C2C (Consumer to Consumer – Tüketiciden Tüketiciye)
Popüler olan e-ticaret modellerinden biri de tüketiciler arasında yapılan mal ve hizmet alışverişidir. Kitap, aksesuar, araba, ev, arsa, elektronik cihazlar gibi ürünlerin kullanıcılar tarafından alım ve satışının yapılmasıdır. Bunun en büyük örneği ise hiç kuşku yok ki sahibinden.com ve gittigidiyor.com’dur. Bu e-ticaret modellerinin yapıldığı sitelerde her ne kadar tüketiciler arasında oluyor olsa da, bu modeli işletmeler de tüketici gibi görünerek kullanmaktalar. Sahibinden.com sitesinde araba galericileri ve emlakçılar bu yöntemi sıkça kullanmaktadırlar.
Günümüzde e-ticaret zorunlu mu?
Daha öncede bahsettiğimiz üzere teknoloji hızlı gelişiyor. Artık her bireyde akıllı telefon mevcut. Tüm bu bireylerinden neredeyse tamamına yakını da internet kullanıyor. Dolaylı olarak bu e-ticaret piyasasını da etkilemektedir. Şirketler, e-ticaret pazarlama stratejisine ciddi yatırım yapmakta ve istihdam sağlamaktalar. Devletler de e-ticarete yapan şirketlere ciddi destek vermektedir. Ülkemizde özellikle dış ticaret yapan firmaları teşvik etmek amacıyla e-ticaret sitelerinde dükkan açanların masraflarını karşılamaktadır.
Dünyanın en büyük e-ticaret şirketinin değeri: 1 trilyon dolar
Dünyanın en değerli ikinci şirketi olan Amerikalı e-ticaret ve perakende devi Amazon’un piyasa değeri salı günü 1 trilyon dolara ulaşırken, şirketin Türkiye pazarına yakın zamanda girmesi bekleniyor.
Amazon, Amerikalı teknoloji devi Apple’ın piyasa değerinin 2 Ağustos’ta 1 trilyon dolara tırmanmasının ardından salı günü bu seviyeye ulaşan ikinci şirket olurken, dünyanın en zengin milyarderi olan Amazon kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Jeff Bezos’un serveti de 167 milyar doların üzerine çıktı. Dünyanın en fazla gelir elde eden internet şirketi olan Amazon, ABD’nin en fazla iş veren ikinci şirketi konumunda bulunurken, ülkede bugüne kadar yaptığı toplam yatırım ise 160 milyar doların üzerinde bulunuyor. Merkezi ABD’nin Seattle kentinde bulunan Amazon, ülkede ikinci merkezini kurmak için farklı kentleri değerlendirmeye devam ederken, yerel ekonomiye yapacağı katkı için Amerikan şehirleri birbirleriyle yarışıyor.
Mobil cihaz kullanımı e-ticaret piyasasını canlandıracak
Küresel olarak akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar üzerinden alışveriş yapmak çoğu kullanıcı arasında yaygınlaşırken, GfK araştırmasına göre 2018’de kullanıcıların “mobil cihazları önemli bir alışveriş aracı haline geldi”. Çin’in mobil ticaret alanındaki deneyimi sebebiyle, kullanıcı nüfusunun yüzde 80’i teknik ürün alışverişinde akıllı telefon veya mobil cihazlarını tercih ediyor.
Kimler e-ticaret yapabilir kimler yapamaz?
e-Ticaret yapmanın belli bir yaş ya da özel kriterleri bulunmamaktadır. Bir şirketseniz bir site kurarak bir kargo firmasıyla anlaşarak e-ticarete başlayabilirsiniz. Şirket değilseniz ise C2C modellinde bir e-ticaret modeliyle sahibinden.com gibi sitelerle e-ticaret yapabilirsiniz.
Bu konuda danışmanlık ve e-ticaret sitemi kurulumu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Neden e-ticaret?
e-Ticaret yapılmasının en önemli nedeni işletmenin masrafı azaltıp, kar marjını arttırmasıdır.
Bir e-ticaret sitesi kurarak;
- Çok sayıda müşteriye ulaşabilirsiniz: Bir dükkan açtığınızı düşünün. Dükkanınıza gelen müşteri sayısı dükkanınızın önünden geçen kişi sayısındaki orana göre değişim gösterecektir. Ancak Türkiye’de milyonlarca insanın internet kullandığını ve sizin sattığınız ürüne ihtiyaç duyduğu bir gerçektir.
- Tatilde de para kazanabilirsiniz: Dükkanınız belli saatler arasında açık olacaktır. Ancak e-ticaret sitesi 7/24 saat boyunca açık olacak ve siz tatildeyken bile para kazabilirsiniz.
- Farklı ve çok sayıda çeşitli ürün satabilirsiniz: Dükkanınızın küçük olmasından ya da dükkanınıza mal koymadan bir ürünü satamazsınız. E-ticaret sitelerinde farklı ürünler koyarak satış yaptıkça ürünü temin edip ödemesini yapabilirsiniz.
- Sermaye düşer: Dükkan kirası ve personel sayısını düşürebilir ve etkileşim içine girdiğiniz müşteri sayısına göre harcamalarınız düşecektir.